ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις από εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα στη Λάρισα - Μουσική διαμαρτυρία στα Τρίκαλα

Από τη συμβολική κινητοποίηση στη Λάρισα...
Από τη συμβολική κινητοποίηση στη Λάρισα...
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, απαιτώντας από την κυβέρνηση καθολική στήριξη των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 11 Μάη πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η δεύτερη συνάντηση εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών και συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Ολη αυτή η κατάσταση με την οποία είμαστε σήμερα αντιμέτωποι δεν είναι δική μας ευθύνη. Δεν έχουμε επιλέξει εμείς να μην εργαζόμαστε και δεν είμαστε αργόσχολοι χομπίστες! Η ανάγκη για συντονισμό, συσπείρωση και πάλη είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Με πλαίσιο πάλης και αιτημάτων που σημαδεύει τον εχθρό και δεν αφήνει περιθώρια στο να δημιουργηθεί για ακόμη μία φορά "κοινωνικός αυτοματισμός". Βιώνουμε όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι τα ίδια προβλήματα, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και θέλουμε να ζούμε ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Μία μέρα μετά η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καταθέτοντας ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Καλεί «όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια», διότι όπως τονίζει «μόνο εμείς μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μαγικές λύσεις και σωτήρες δεν υπάρχουν. Η συλλογική οργάνωση είναι όρος και προϋπόθεση για οποιαδήποτε νίκη. Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη!».

...και στα Τρίκαλα
...και στα Τρίκαλα
Διαμαρτυρία μετά μουσικής πραγματοποιήθηκε και στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, προκειμένου οι καλλιτέχνες της περιοχής να γνωστοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε μετά από μαζική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στον προαύλιο χώρο του πάρκου Ματσόπουλου, όπου συγκεντρώθηκαν οι καλλιτέχνες των Τρικάλων για να συζητήσουν για τα αιτήματα και το πλαίσιο διεκδίκησης που βάζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «ο κλάδος χτυπήθηκε από την αρχή της πανδημίας και απ' ό,τι φαίνεται αυτό θα διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα. Είναι αναγκαίο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες, να είμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟΥ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολών

Στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, σήμερα Πέμπτη 14 Μάη στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Θυμίζουμε ότι από 18 Μάη λειτουργούν: Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού, Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού για σπουδαστές άνω των 11 ετών, Ωδεία και Μουσικές Σχολές για σπουδαστές άνω των 11 ετών, Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Προπαρασκευαστικό Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Από 25 Μάη: Λειτουργία λοιπών εκπαιδευτικών δομών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης για σπουδαστές άνω των 11 ετών.

Οπως τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του: «Αγωνιζόμαστε για να εξασφαλιστούν ουσιαστικά οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολών μας. Ζητάμε:

Τα θεωρητικά μαθήματα που έχουν γίνει αυτό το διάστημα να θεωρηθούν διδαγμένα. Αναπλήρωση των πρακτικών μαθημάτων σε δύο φάσεις, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Για τους τελειόφοιτους Μάη και Ιούνη να πραγματοποιηθούν εξαγωγικές εξετάσεις εντός Ιούλη βασισμένες στη διδαχθείσα ύλη. Για το 1ο και το 2ο έτος το διάστημα Σεπτέμβρη - Οκτώβρη με εσωτερική εξέταση και αξιολόγηση από τον καθηγητή.

Στις σχολές χορού να ληφθεί υπόψιν η προστασία του σώματος των σπουδαστών. Φυσικοθεραπευτές σε όλες τις σχολές.

Για τη Σχολή Σταυράκου να υπάρξει μέριμνα για την πρόσβαση στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Αντιστοίχηση των διδάκτρων με τις ώρες τηλεκπαίδευσης και αναπλήρωσης, τα οποία να μην υπερβούν το προκαθορισμένο κόστος και να παραταθεί ο χρόνος απόδοσής τους.

Αμεσα μέτρα στήριξης για τις σχολές που δεν συνέχισαν με κανέναν τρόπο την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέτρα εδώ και τώρα για τη στήριξη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Να ανέβει άμεσα η κρατική χρηματοδότηση, να αναβαθμιστούν οι χώροι της, να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό».

Πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

Ο νέος ξενώνας των αστέγων της Πάτρας διακοσμήθηκε με δημιουργίες μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου
Ο νέος ξενώνας των αστέγων της Πάτρας διακοσμήθηκε με δημιουργίες μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, γεμάτη χρώματα, σχήματα και μορφές, η οποία έχει την υπογραφή των εργαζομένων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων και του Κοινωνικού Οργανισμού, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στον νέο ξενώνα αστέγων του δήμου Πατρέων. Οι εργαζόμενοι του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδωσαν φως και άλλη «διάσταση» στους χώρους του ξενώνα, προσπαθώντας μέσα από το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας να δώσουν ελπίδα και κουράγιο στους φιλοξενούμενους αυτών των χώρων.

Οι συμβασιούχοι εικαστικοί, δάσκαλοι στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, υπό την καθοδήγηση του συντονιστή του Εργαστηρίου Αντώνη Βάου, επιμελήθηκαν τη διακόσμηση των χώρων του ξενώνα με έργα ζωγραφικής και κεραμικής. Ολα τα έργα είναι δημιουργίες των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου των προηγούμενων ετών, και την επιλογή τους σε κάθε χώρο έκαναν οι ίδιοι οι καθηγητές.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους εικαστικούς για αυτή τους την προσφορά και μετέφερε τη δέσμευση του Οργανισμού «να συνεχίσει να προάγει την τέχνη, που δεν είναι μόνο για τους τοίχους των μουσείων και των σαλονιών, αλλά για να υπηρετεί τους ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε αυτή. Μία τέχνη που μπορεί να συμβάλει και στην ψυχική τους ανακούφιση, να τους δώσει αισιοδοξία, να τους διαπαιδαγωγήσει, να τους δώσει κουράγιο στον δύσκολο δρόμο που έχουν να ακολουθήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός διαθέτει ήδη σε ψηφιακή μορφή σπουδαίο αρχειακό υλικό και αναγνώσματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και τα λευκώματα της Δημοτικής Πινακοθήκης, μέσω των διευθύνσεων: https://bit.ly/3dPk0QY και https://patraslibrary.weebly.com αντίστοιχα. Επίσης, δωρεάν πρόσβαση σε μορφή ψηφιακής απεικόνισης, μέσω της διεύθυνσης https://youtu.be/3i_iHdf8MCE, της σημαντικής έκθεσης χαρακτικής και ζωγραφικής «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της».

«Μαγική πόλη» από την Ταινιοθήκη

Μέχρι και σήμερα Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, θα προβάλλεται μέσα από την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης,www.tainiothiki.gr, η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική πόλη», στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεταπολεμικό κινηματογράφο.

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία του Νίκου Κούνδουρου, γυρισμένη το 1954. Ο Νίκος Κούνδουρος, ενθουσιασμένος από το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, γυρίζει τη «Μαγική πόλη». Μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας (Δουργούτι) αποτελεί το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία...

Η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι. Παίζουν οι Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος, Μίμης Φωτόπουλος. Εμφανίζονται ακόμα οι Μάνος Κατράκης και Θανάσης Βέγγος, συγκρατούμενοι του Κούνδουρου στη Μακρόνησο. Μάλιστα, η εμφάνιση του Θ. Βέγγου είναι η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη.

«Τα τραγούδια της ξενιτιάς» από την Χαρούλα Αλεξίου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο νέος δίσκος της Χαρούλας Αλεξίου με τίτλο «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Η Χ. Αλεξίου με τη φωνή της μας χαρίζει μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια.

Τραγούδια - θρύλοι του Θεόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, του Στέλιου Καζαντζίδη, του Παναγιώτη Τούντα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Μάνου Λοΐζου και του Φώντα Λάδη, των Γεράσιμου Κλουβάτου, Χαράλαμπου Βασιλειάδη και Δημήτρη Φραγκιουδάκη, του Χρήστου Κολοκοτρώνη, των Γιάννη Βασιλόπουλου, Βαγγέλη Ατραΐδη και Νάκη Πετρίδη και το παραδοσιακό «Τζιβαέρι» βγαίνουν στον αέρα για πρώτη φορά 33 χρόνια μετά τη μέρα που ηχογραφήθηκαν.

Η ιστορία ξεκινά τριάντα χρόνια πριν, όταν η Χάρις Αλεξίου ηχογραφεί ένα τραγούδι της ξενιτιάς με αφορμή ένα αφιέρωμα του BBC. Από εκείνο το αφιέρωμα γεννιέται η ιδέα για ένα ολόκληρο άλμπουμ με αυτό ακριβώς το θέμα. «Τα τραγούδια της ξενιτιάς». Επιλέγονται τα τραγούδια, ηχογραφούνται και αυτό θα ήταν ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει το 1987, αλλά για διάφορους λόγους δεν κυκλοφόρησε τότε.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες από την MINOS EMI/UNIVERSAL. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε όλα τα φυσικά καταστήματα πώλησης μουσικής, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να το ακούσει και στο youtube.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με ψήφισμά του εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ