ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για δοτή διοίκηση με εμπλοκή της κυβέρνησης

Με μια πραξικοπηματική ενέργεια, 9 από τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αρνούνται τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στόχος της συγκεκριμένης στάσης που, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έχει και την ανοχή αν όχι ευθεία στήριξη του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι να οριστεί από το δικαστήριο δοτή διοίκηση, ώστε να «πάρουν» το προεδρείο. Και όλα αυτά με πρόσχημα τον ...κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ, ενημέρωσε πως, σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης, οι εκλογές πρέπει να γίνουν Μάη ή Ιούνη. Παρουσίασε έγγραφο του ΕΟΔΥ από το οποίο προκύπτει ότι οι αρχαιρεσίες μπορούν να γίνουν κανονικά με την τήρηση μέτρων ασφαλείας. Ομως, συνάντησε την αντίδραση των 9 μελών του ΔΣ σε αυτό το ενδεχόμενο, τα οποία επέμεναν ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές λόγω κορονοϊού. Γι' αυτόν το λόγο ο πρόεδρος πρότεινε την εναλλακτική λύση οι εκλογές να γίνουν Ιούλη ή έστω αρχές Σεπτέμβρη. Ομως, και πάλι υπήρξε άρνηση. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ενωσης εξήγησε στη συνεδρίαση του ΔΣ ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν με «σπαστά» εκλογικά τμήματα που σημαίνει πρακτικά πως για 900 ψηφοφόρους σε 4 εκλογικά τμήματα, προκύπτουν 225 σε κάθε τμήμα, δηλαδή, 15 ψηφοφόροι την ώρα!

Το ότι η επίκληση της προστασίας από τον κορονοϊό από τα 9 μέλη του ΔΣ είναι προσχηματική αποδεικνύεται και από το εξής γεγονός: Μέσα στο Μάη θα συνέλθουν οι Ολομέλειες των δικαστηρίων της χώρας για να καταρτίσουν τα Τμήματα Διακοπών. Που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν σε έναν χώρο 150 δικαστές προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, τηρώντας βεβαίως όλα τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ομως, λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε η μεθόδευση, όταν οι 9 δικαστές είπαν πως θα προσφύγουν στο δικαστήριο την 1η Ιούνη προκειμένου να οριστεί δοτή διοίκηση. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μετά τη χούντα! Στόχος είναι να διοριστεί ΔΣ με τέτοια σύνθεση ώστε να «πάρει» και το προεδρείο! Η εμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης ώστε να πάρει τέτοια τροπή το θέμα εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την κυβέρνηση. Ο υπουργός αρνείται επίμονα την πρόταση τριών Ενώσεων Δικαστών (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ενωση Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) να παρατείνει τη θητεία τους, την ίδια στιγμή που το έχει κάνει για μια σειρά από σωματεία, εργοδοτικές ενώσεις, ομοσπονδίες κ.λπ. Ο λόγος; Προφανής. Η κυβέρνηση συμμετέχει στα «μαγειρέματα» με σκοπό να διαμορφώσει το συσχετισμό που θέλει στο ΔΣ της Ενωσης, χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης αφιερωμένο το νέο δεκάλεπτο

Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης είναι αφιερωμένο το νέο δεκάλεπτο βίντεο της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησε χτες στο διαδίκτυο. Στο βίντεο, που είναι αναρτημένο στο λογαριασμό της «Σύγχρονης Εποχής» στο youtube και στο πόρταλ «902.gr», ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητάει με την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη για εκείνους που όχι μόνο μαζί με χιλιάδες άλλους ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους αλλά άντεξαν στις πιο δύσκολες συνθήκες παρανομίας, βίας και καταστολής που γνώρισαν από το αστικό κράτος.

Αφορμή είναι η πρόσφατη έκδοση «ΓΙΟΥΡΑ - Ματωμένη Βίβλος» που κυκλοφόρησε η «Σύγχρονη Εποχή». Μια έκδοση που προσφέρει «πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία, πλούσια αγωνιστικά διδάγματα, δύναμη και αντοχή στον αγώνα για ανθρώπινη ζωή απέναντι στη βαρβαρότητα», σημειώνει ο Δ. Γόντικας, τονίζοντας ότι πρόκειται για «βιβλίο - φροντιστήριο αγώνα». Ο αναγνώστης του θα μάθει για την ιστορία της Γυάρου, από την ίδρυσή της ως φυλακής για τους πολιτικούς κρατούμενους το 1947, αλλά και την ιστορία του ίδιου του βιβλίου, που γράφτηκε από τους κρατούμενους, κάτω από τη μύτη του χωροφύλακα και του βασανιστή, αποτυπώνοντας την καθημερινότητά τους. Το βιβλίο τυπώθηκε παράνομα το 1952 από το ΚΚΕ, και πρόκειται για έναν πραγματικό άθλο, σημειώνει ο Δ. Γόντικας. Αναφερόμενος στο έπος των αλύγιστων της ταξικής πάλης, δίνει στοιχεία από τις χιλιάδες διώξεις που υπέστη το ΚΚΕ, τις εκτελέσεις κομμουνιστών, τις δίκες και καταδίκες, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «πηγή δύναμης για τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που στάθηκαν ακλόνητοι στις εξορίες, στις φυλακές και τα εκτελεστικά αποσπάσματα είναι η ακλόνητη αφοσίωση στο δίκιο της εργατικής τάξης, η πεποίθηση ότι η εργατική τάξη για να απαλλαγεί από τα δεσμά της πρέπει να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ούτε αιώνιος ούτε παντοδύναμος».

Οσο για τα πολύτιμα διδάγματα που δίνει η μελέτη των σχετικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», σημειώνει ότι η αστική τάξη, προκειμένου να συνεχίσει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και του λαού, δεν διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα, αλλά και ότι σε κρίσιμες στιγμές της αναμέτρησής της με το εργατικό κίνημα συστρατεύει όλα τα αστικά κόμματα. Ομως, όπως αναφέρει ο Δ. Γόντικας, η εργατική τάξη, το κίνημά της έδειξαν ότι έχουν τεράστια δύναμη και αν τη συνειδητοποιήσουν μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. «Οι αγώνες και οι θυσίες θα δικαιωθούν, το ΚΚΕ είναι κόμμα Μπελογιάννηδων, Σουκατζίδηδων και της Ηλέκτρας!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενα χρόνο χωρίς την Καίτη...

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, η Καίτη Φειδάκη «έφυγε» από κοντά μας. Μια ξεχωριστή αγωνίστρια, που έφερε επάξια τον τίτλο του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ και με απαράμιλλη υπευθυνότητα ασκούσε πάντοτε τα κομματικά της καθήκοντα, ενισχύοντας την πίστη και τη σταθερότητα στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Γεννημένη στην Αθήνα, παιδί εργατικής οικογένειας, η Καίτη εργάστηκε και η ίδια ως εργατοϋπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στις αρχές του 1975 οργανώθηκε στην ΚΝΕ και το 1977 στο Κόμμα, στις Οργανώσεις της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκτοτε αφιέρωσε όλη τη ζωή της στο ΚΚΕ, με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Υπήρξε Γραμματέας της Βορειοδυτικής Αχτίδας και μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση με την ΕΣΑΚ, αλλά και στην ΕΠΗΕΑ. Από το 1988, ήταν χρεωμένη στον «Ριζοσπάστη» και στο εκδοτικό του Κόμματος, τη «Σύγχρονη Εποχή».

Υπήρξε μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών, της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη» και υπεύθυνη της «Σύγχρονης Εποχής», συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη των εκδόσεων, του πολιτικού βιβλίου, στο ανέβασμα της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ. Εγινε έτσι παράδειγμα για όλους τους συντρόφους που είμαστε χρεωμένοι σε αυτό το καθήκον. Στα Συνέδρια 19ο και 20ό εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενα χρόνο μετά, οι σύντροφοι εργαζόμενοι στη «Σύγχρονη Εποχή» και τον «Ριζοσπάστη» στεκόμαστε στις επάλξεις και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να φτάσουμε το εκδοτικό του Κόμματος, την εφημερίδα του, τα έντυπά του ψηλά, εκεί που επιτάσσουν οι ανάγκες της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης με την άρχουσα τάξη. Δίνουμε τη μάχη για τη βελτίωση της παραγωγής του πραγματικά προοδευτικού πολιτικού, ιστορικού και λογοτεχνικού βιβλίου, για τη βελτίωση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ, του «Οδηγητή», για να προσφέρουμε στους εργαζόμενους εκδόσεις που αναδεικνύουν τον πραγματικό τους αντίπαλο, που φωτίζουν τη διέξοδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στη μνήμη της η «Σύγχρονη Εποχή» οργανώνει εκδήλωση στις 3 Ιούνη στις 6.30 μ.μ., στο χώρο του βιβλιοπωλείου της στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3).

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενσωματώνονται νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις

Νέες αντιδραστικές διατάξεις σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών έρχονται να προστεθούν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συζητείται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής, με το οποίο η κυβέρνηση, πέραν των άλλων αντιλαϊκών διατάξεων, ενσωματώνει και μια σειρά αντιδραστικών οΟδηγιών και Κανονισμών της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α΄99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Ανάμεσα σ' άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και σε ανηλίκους. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης περικλείει την περιστολή και καταστρατήγηση δικαιωμάτων κατηγορουμένων αλλά και υπόπτων.

Ακόμα, εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο διάταξη που διευρύνει το πλαίσιο ποινικής καταστολής ακόμα και σε «προπαρασκευαστικές πράξεις». Την απαράδεκτη διάταξη κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνοντας πως η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα, με βάση και τους αντιδραστικούς «εκσυγχρονισμούς» του «τρομονόμου» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ποινικοποίησε τα ταξίδια, όταν θα εικάζεται πως αυτά γίνονται με σκοπό την εκπαίδευση, για την τέλεση «τρομοκρατικών πράξεων» και τώρα αυτό διευρύνεται, καθώς θα τιμωρείται και όποιος διευκολύνει τα ταξίδια.

Επίσης, αναβαθμίζονται σε κακούργημα η εκβίαση και η πλαστογραφία που σχετίζονται με «τρομοκρατική» δραστηριότητα, έννοια - «λάστιχο» για την ΕΕ, όπου μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμα και οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος κατά των αντιλαϊκών πολιτικών.

Προβλέπονται ακόμη ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την «τρομοκρατία».

Ακόμα, τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ, οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ.ά.

Η Μ. Κομνηνάκα καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο σημείωσε ότι όλες αυτές οι οδηγίες συμβάλλουν στην οικοδόμηση του χώρου «Ασφάλειας - Ελευθερίας - Δικαιοσύνης» της ΕΕ «που εξυπηρετεί τη θωράκιση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων».

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ