ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάη 2020
Σελ. /24
ΗΠΑ
Οικονομικές πιέσεις ενώ αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Από διαμαρτυρία εργαζομένων σε εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα περίχωρα της Ουάσιγκτον, όπου η εργοδοσία δεν παίρνει μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Yakima Herald-Republic

Από διαμαρτυρία εργαζομένων σε εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα περίχωρα της Ουάσιγκτον, όπου η εργοδοσία δεν παίρνει μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αντίθετος με την πρόταση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για παράταση του επιδόματος ανεργίας έως το Γενάρη του 2021 φέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Κατά πληροφορίες της «Ουάσιγκτον Ποστ» από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος στη συνέχιση καταβολής του επιδόματος των 600 δολαρίων τη βδομάδα σε ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους λόγω πανδημίας για άλλο ένα εξάμηνο καθώς τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο θεωρούν πως έτσι οι άνεργοι θα έχουν λιγότερα κίνητρα να ξαναβρούν δουλειά αφού σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλόμισθων υπαλλήλων με το επίδομα τείνουν, από μία άποψη, να έχουν περισσότερα έσοδα από τα ακόμη λιγότερα ψίχουλα του «κανονικού» μισθού...

Πάντως, το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 1.536 επιπλέον θανατους που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, ανεβάζοντας παράλληλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο. Ο αριθμός αυτός επικροτήθηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ θεωρώντας πως αποδεικνύει το μεγάλο μέγεθος των διαγνωστικών τεστ.

Το ίδιο διάστημα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον σε άρθρο του με τίτλο «Μπορεί το κινεζικό νόμισμα να φτάσει ή και να ξεπεράσει το δολάριο;» στο περιοδικό «Foreign Affairs» υποστηρίζει πως η διατήρηση της ισχυρότερης θέσης του δολαρίου δεν θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει στην Κίνα αλλά «σχεδόν εξολοκλήρου από την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προσαρμόσουν την μετά τον COVID-19 οικονομία τους έτσι ώστε να παραμείνει πρότυπο επιτυχίας». Σε άλλο σημείο προειδοποιεί ότι «δεν είναι δωρεάν οι μονομερείς κυρώσεις» που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε βάρος άλλων χωρών όπως η Κίνα, εξηγώντας ότι η «οπλοποίηση του δολαρίου» μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο τους συμμάχους των ΗΠΑ όσο και τους εχθρούς τους για να αναπτύξουν εναλλακτικά αποθεματικά νομίσματα - και ίσως ακόμη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να το πράξουν. Αναφέρει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΕΕ, που προσπαθεί να προωθήσει περαιτέρω το ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές.

Τέλος, χτες, εκτενές ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» καταγράφει έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων σε γιατρούς και νοσηλευτές ασιατικής καταγωγής, που από τις 19 Μάρτη ξεπερνούν τις 1.800. Αν και αποτελούν το 6% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, οι ρεπόρτερ της εφημερίδας κατέγραψαν 18% αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων (ύβρεις, φτύσιμο, ακόμη και επιθέσεις με μαχαίρια!) σε γιατρούς ασιατικής καταγωγής και 10% σε νοσηλευτές ίδιας καταγωγής σε νοσοκομεία της χώρας.

Εξαρση της διάδοσης του ιού στη Λ. Αμερική

Συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς η εξάπλωση της πανδημίας σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου πλήττει περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Από το Μεξικό έως τη Χιλή τα κρούσματα ξεπερνούν τα 500.000 και οι νεκροί τους 30.000. Η Βραζιλία κρατάει σταθερά τα «σκήπτρα» στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με πάνω από 271.000, και στους νεκρούς, με πάνω από 18.000, ενώ τις τελευταίες μέρες καταγράφει ακόμα μεγαλύτερους ημερήσιους αριθμούς νεκρών. Ακολουθούν το Περού, με σχεδόν 100.000 κρούσματα και 2.914 θανάτους, και το Εκουαδόρ, με πάνω από 34.000 κρούσματα και 2.839 νεκρούς.

Αλλά και η Χιλή γνώρισε χτες τη μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων και κρουσμάτων. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε σε πάνω από 500 νεκρούς και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γύρω στα 50.000. Η άνοδος αυτή καταγράφεται ενώ πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας Σαντιάγο συγκλονίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη από διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων απόλυτου περιορισμού στις μετακινήσεις που επιβλήθηκε το Σάββατο στο σύνολο της πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί την κυριότερη εστία της πανδημίας. Αμέσως έκανε την παρουσία του ο στρατός, που επιτέθηκε για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους σε φτωχογειτονιές του Σαντιάγο οι οποίοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη τροφίμων, αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων και της μη στήριξης των ανέργων.

Στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 334 θάνατοι και 2.713 νέα κρούσματα. Πρόκειται για το μόλις δεύτερο 24ωρο που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 300, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν είναι ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στη χώρα. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.666 νεκρούς επί συνόλου 54.346 κρουσμάτων μόλυνσης.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται και στη Νικαράγουα. Η υπουργός Υγείας της συγκεκριμένης χώρας της Κεντρικής Αμερικής ανακοίνωσε χτες 254 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμό δεκαπλάσιο από αυτούς που καταγράφονταν την προηγούμενη βδομάδα, ενώ οι θάνατοι επισήμως ανήλθαν σε 17. Αλλες πηγές πάντως, όπως διάφορες ΜΚΟ, μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, λόγω λειψής καταγραφής ασθενών που εμφανίζονται με αναπνευστικά προβλήματα και καταχωρούνται ως ασθενείς «άτυπης πνευμονίας».

ΡΩΣΙΑ
Τουλάχιστον 185 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους

Ενώ ενισχύονται οι αμφιβολίες για τον χαμηλό αριθμό θανάτων που δηλώνει η χώρα

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι κατέγραψε 135 νεκρούς σε 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.972. Ανάμεσα στους νεκρούς της πανδημίας βρίσκονται τουλάχιστον 186 γιατροί και νοσηλευτές, δηλαδή η θνησιμότητα των υγειονομικών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με χώρες με συγκρίσιμα μεγέθη επιδημίας, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του ρωσικού ιστότοπου «Mediazona», η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Novaya Gazeta». Το ρωσικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τον θάνατο μερικών δεκάδων υγειονομικών.

Επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία είναι πολύ μικρότερο σε σχέση τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις αρχές ότι δεν υπολογίζουν σωστά. Οι ρωσικές αρχές απαντούν ότι καταμετρούν μόνο τους θανάτους με βασική αιτία τον κορονοϊό, ενώ άλλες χώρες συνυπολογίζουν όλους τους νεκρούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Το περασμένο 24ωρο, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε και πάλι σε 8.764, με τις ρωσικές αρχές και τον ΠΟΥ να εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν μειωθεί περίπου στις 1.000 καθημερινά». Ωστόσο, μέχρι χτες νοσηλεύονταν «περίπου 1.700 ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε. Οι κάτοικοι της Μόσχας παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για όγδοη συνεχή βδομάδα, ενώ επιτρέπονται μόνο βασικές μετακινήσεις και ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους Μοσχοβίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σκοπό.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατασκευάζει ένα κινητό νοσοκομείο στο μεγαλύτερο μεταλλείο εξόρυξης χρυσού της Σιβηρίας, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Polyus», η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη χώρα. Από τους 3.800 εργαζόμενους οι 866 έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αν και αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί. Η κινητή νοσοκομειακή μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύσει έως και 1.100 άτομα, από το ορυχείο της «Ολυμπιάδας», ενώ οι διαδικασίες παραγωγής βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξαγωγή μετάλλων στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, η ανεργία «θερίζει» στη χώρα, καθώς περίπου 400.000 άνθρωποι υπέβαλαν τον Απρίλη αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και 2,5 εκατ. για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού σε οικογένειες με παιδιά έως τριών ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δυσκολεύει τις επιθετικές εξαγορές επιχειρήσεων Υγείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική κυβέρνηση ενισχύει τις εξουσίες της σε ό,τι αφορά την άσκηση βέτο σε επιθετικές προσφορές εξαγοράς από ξένους επενδυτές προς εταιρείες του κλάδου Υγείας, ένα μέτρο που ήδη αξιοποιείται για γερμανικές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, κυρίως απέναντι στην Κίνα. Στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα η Γερμανία προσπαθεί από την πλευρά της να διασφαλίσει τη συνεχή προμήθεια απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού και υλικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ρύθμιση αυτή, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, θα επιτρέψει να παρεμποδιστούν οι εξαγορές εταιρειών παρασκευής εμβολίων, φαρμάκων και κατασκευής προστατευτικού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων, όπως οι αναπνευστήρες. Στις πρώτες φάσεις του κορονοϊού υπήρξε τεράστια ζήτηση παγκοσμίως για υλικά που θεωρήθηκαν ότι είναι κρίσιμα στη μάχη κατά της Covid-19, ενώ υπήρξαν αναφορές για απόπειρες της αμερικανικής κυβέρνησης να αγοράσει την εταιρεία «CureVac», μια φαρμακευτική νεοφυή εταιρεία που εργαζόταν πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου για την ασθένεια, ή να εξασφαλίσει ένα ενδεχόμενο εμβόλιο για τις ΗΠΑ.

Στο μέλλον η κυβέρνηση θα επιτρέπεται να εξετάζει τις επιπλοκές που δημιουργεί σε επίπεδο ασφάλειας μια προσφορά από εταιρεία εκτός της ΕΕ, μόλις ο αγοραστής αποκτήσει ποσοστό άνω του 10% των μετοχών της εταιρείας Υγείας (από 25% που είναι σήμερα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ