Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΡΩΣΙΑ
Τουλάχιστον 185 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους

Ενώ ενισχύονται οι αμφιβολίες για τον χαμηλό αριθμό θανάτων που δηλώνει η χώρα

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι κατέγραψε 135 νεκρούς σε 24 ώρες, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και συνολικά οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.972. Ανάμεσα στους νεκρούς της πανδημίας βρίσκονται τουλάχιστον 186 γιατροί και νοσηλευτές, δηλαδή η θνησιμότητα των υγειονομικών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με χώρες με συγκρίσιμα μεγέθη επιδημίας, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα του ρωσικού ιστότοπου «Mediazona», η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Novaya Gazeta». Το ρωσικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τον θάνατο μερικών δεκάδων υγειονομικών.

Επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία είναι πολύ μικρότερο σε σχέση τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις αρχές ότι δεν υπολογίζουν σωστά. Οι ρωσικές αρχές απαντούν ότι καταμετρούν μόνο τους θανάτους με βασική αιτία τον κορονοϊό, ενώ άλλες χώρες συνυπολογίζουν όλους τους νεκρούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Το περασμένο 24ωρο, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε και πάλι σε 8.764, με τις ρωσικές αρχές και τον ΠΟΥ να εκτιμούν ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, «οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν μειωθεί περίπου στις 1.000 καθημερινά». Ωστόσο, μέχρι χτες νοσηλεύονταν «περίπου 1.700 ασθενείς σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε. Οι κάτοικοι της Μόσχας παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για όγδοη συνεχή βδομάδα, ενώ επιτρέπονται μόνο βασικές μετακινήσεις και ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους Μοσχοβίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σκοπό.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατασκευάζει ένα κινητό νοσοκομείο στο μεγαλύτερο μεταλλείο εξόρυξης χρυσού της Σιβηρίας, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Polyus», η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη χώρα. Από τους 3.800 εργαζόμενους οι 866 έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αν και αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί. Η κινητή νοσοκομειακή μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύσει έως και 1.100 άτομα, από το ορυχείο της «Ολυμπιάδας», ενώ οι διαδικασίες παραγωγής βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξαγωγή μετάλλων στις διεθνείς αγορές.

Τέλος, η ανεργία «θερίζει» στη χώρα, καθώς περίπου 400.000 άνθρωποι υπέβαλαν τον Απρίλη αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και 2,5 εκατ. για τη χορήγηση επιδόματος παιδιού σε οικογένειες με παιδιά έως τριών ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ