Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Στο επίκεντρο ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναφερόμενος στην Κίνα, είπε ότι προκάλεσε «παγκόσμια μαζική δολοφονία»

Τις πολλαπλά επικίνδυνες για τους λαούς συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής - που υπηρετεί το κέρδος των λίγων και εγκαταλείπει την Υγεία στους νόμους της αγοράς ακόμα και εν μέσω πανδημίας - αποκαλύπτει η συζήτηση που δυναμώνει διεθνώς για τις συνταγές και τα μέτρα αντιμετώπισης της Covid-19.

Αυτό ανέδειξαν και οι διήμερες εργασίες της 73ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που ολοκληρώθηκαν προχτές - μέσω τηλεδιάσκεψης - όπου κυριάρχησε η παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία, ενόψει και της νέας κρίσης που θα ξεσπάσει ακόμα πιο σκληρή από αυτή του 2008, ενώ ήδη ξεδιπλώνονται σκληρές γεωπολιτικές και επενδυτικές κόντρες μεταξύ εχθρών και φίλων, με φόντο βαθιές αντιθέσεις που προϋπήρχαν, αλλά και με δεδομένο ότι η πανδημία γέννησε νέες «ευκαιρίες» για την απορρόφηση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, σε βάρος φυσικά δισεκατομμυρίων εργαζομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - επίσημο τελικό κείμενο της απόφασης δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - εκφραζόταν ικανοποίηση για την «ομοφωνία» με την οποία «υιοθετήθηκε η απόφαση, με τη συνχορηγία πάνω από 130 χωρών (σ.σ. εισηγητικά τη στήριξαν τα μέλη της ΕΕ, αλλά και Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Τουρκία κ.τ.λ.)». Αυτή καλεί «σε ένταση των προσπαθειών για τον έλεγχο της πανδημίας», όπου βέβαια «προσπάθειες» σημαίνει ό,τι υπαγορεύουν οι ανάγκες και τα περιθώρια εξυπηρέτησης των μονοπωλίων και όχι τα συμφέροντα των λαών και οι τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου. Εκφράζει αόριστα προσδοκία για την «ισότιμη πρόσβαση και τη δίκαιη διανομή των απαραίτητων τεχνολογιών και προϊόντων που αφορούν τον τομέα της Υγείας και την αντιμετώπιση του ιού», που βέβαια δεν μπορούν να διασφαλιστούν όταν η Υγεία αποτελεί εμπόρευμα και πεδίο δράσης των μονοπωλίων.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - καλεί «σε μια ανεξάρτητη και περιεκτική αξιολόγηση της παγκόσμιας απάντησης (σ.σ. που δόθηκε στο ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανδημίας), περιλαμβανομένης, αλλά χωρίς να εξαντλείται σε αυτή, της επίδοσης του ΠΟΥ». Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στην Κίνα και τις δικές της ευθύνες, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως εδώ και βδομάδες έλεγε ότι επιδίωκε η Ουάσιγκτον, αλλά και σύμμαχοί της όπως οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας (που μάλιστα εισηγητικά στήριξε το κείμενο που τελικά εγκρίθηκε).

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία αντιτίθεται στις έρευνες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Κίνα σχετικά με την ανταπόκρισή τους στη θανατηφόρα πανδημία του κορονοϊού».

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Η αντιπαράθεση πάντως για την προέλευση της πανδημίας συνεχίζεται, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, με φόντο την ευρύτερη αναμέτρηση των δύο (και άλλων) που εξετάζουν τις αναδιατάξεις στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε πάλι για την «ανικανότητα» του Πεκίνου να διαχειριστεί τον νέο κορονοϊό, την οποία συνέδεσε με μια «παγκόσμια μαζική δολοφονία», σε νέες δηλώσεις που έκανε με τις συνηθισμένες αντιφάσεις. Την περασμένη βδομάδα ο Τραμπ σε συνέντευξή του ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμα και διακοπή των σχέσεών της με την Κίνα, ενώ στις αρχές της βδομάδας, επιμένοντας ότι ο ΠΟΥ είναι «μαριονέτα της Κίνας», απείλησε με διακοπή επ' αόριστον της αμερικανικής συνδρομής στον ΠΟΥ, συμπληρώνοντας και ότι «θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του Οργανισμού». Μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ είναι βέβαια μέρος μιας συνολικότερης επαναδιαπραγμάτευσης της συμμετοχής των ΗΠΑ σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέχρι και το ΝΑΤΟ) και επανέρχεται, ενώ δυναμώνει συνολικά μια συζήτηση για την ανάγκη «αλλαγών στον ΠΟΥ», που δεν τροφοδοτούν μόνο οι ΗΠΑ.

Πάντως, ενδεικτική της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - Κίνας είναι και η αμερικανική ετοιμότητα για νέες κυρώσεις κατά κινεζικών επιχειρήσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ότι «έχει στοχεύσει στρατηγικά και με ακρίβεια τις αγορές ημιαγωγών από τη "Huawei", οι οποίες προέρχονται άμεσα» από την αμερικανική τεχνογνωσία, προμηνύοντας νέους περιορισμούς κατά του κινεζικού κολοσσού. Η «Huawei» αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «αυθαίρετη και ολέθρια», εκτιμώντας ότι «θα έχει συνέπειες σε μεγάλο αριθμό βιομηχανιών στον κόσμο». Ο πρόεδρος της «Huawei» Γκουό Πινγκ δήλωσε ότι «αναπόφευκτα θα υπάρξουν επιπτώσεις στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σύντομα». Επίσης, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι «η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών» και ότι «η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τις κακόβουλες πράξεις τους», περιγράφοντας τους αμερικανικούς περιορισμούς ως «σοβαρή απειλή για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

Τέλος, ενδεικτικά είναι και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει προτάσεις για «τερματισμό της εξάρτησης από την Κίνα για τα ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι κρίσιμα για την κατασκευή πυραύλων και πυρομαχικών, υπερηχητικών όπλων και ηλεκτρονικών σκληρυμένων με ακτινοβολία, πραγματοποιώντας στοχευμένες επενδύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ νομοσχεδίων για τον ανταγωνισμό με την Κίνα (2022-12-16 00:00:00.0)
«Ανεύθυνα» τα σχόλια του ΠΟΥ (2022-05-12 00:00:00.0)
Προχωρά η εξάπλωση, εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση (2021-04-01 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» και συστάσεις για Χονγκ Κονγκ και «Huawei» (2020-07-17 00:00:00.0)
Αναδεικνύεται ο ρόλος της στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία (2019-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ