Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
«Ανεύθυνα» τα σχόλια του ΠΟΥ

Για «ανεύθυνα σχόλια» επέκρινε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κινεζική κυβέρνηση, αντιδρώντας στις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά του τρόπου με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται τη νέα διασπορά της πανδημίας στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν εξέφρασε την ελπίδα η ηγεσία του Οργανισμού «να εκφέρει αντικειμενικές και εύλογες απόψεις για το πρωτόκολλο και την πολιτική της Κίνας για την επιδημία, να προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα τα γεγονότα και να μην κάνει ανεύθυνα σχόλια».

Ο Γκεμπρεγέσους, θυμίζουμε, είχε πει ότι η πολιτική «μηδενικής ανοχής» που υιοθετεί η Κίνα κατά της COVID-19 «δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού αυτήν τη στιγμή και εκείνη που προβλέπουμε για το μέλλον», προσθέτοντας πως «το να υιοθετηθεί μια διαφορετική στρατηγική είναι πολύ σημαντικό». Ο δε Μάικ Ράιαν, διευθυντής θεμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, έκρινε σκόπιμο να εκφράσει ανησυχία και για τον αντίκτυπο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι τόνοι μεταξύ Κίνας και ΠΟΥ υψώθηκαν μετά τις εντάσεις που προέκυψαν στις σχέσεις του ΠΟΥ και της Ρωσίας, ύστερα από ψήφισμα που ενέκριναν μέλη του Οργανισμού κατηγορώντας τη ρωσική πλευρά για «υγειονομική έκτακτη κατάσταση» στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Η κριτική κατά της διαχείρισης της πανδημίας στην Κίνα γίνεται επίσης με φόντο τη μεγάλη συζήτηση για τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη λειτουργία μονοπωλιακών ομίλων με έδρα ή μεγάλες επενδύσεις σε κινεζικές μεγαλουπόλεις.

Σημειώνουμε πάντως ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ανώτατης Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, ο επικεφαλής του και Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, δεσμεύτηκε «να τηρήσει απαρέγκλιτα τη γενική πολιτική του δυναμικού μηδενικού COVID» και να πολεμήσει «αποφασιστικά ενάντια σε κάθε λέξη και πράξη που διαστρεβλώνει, αμφισβητεί ή αρνείται τις πολιτικές πρόληψης της επιδημίας στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ