Πέμπτη 21 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
«Συμπληρωματικές δεσμεύσεις» στα μνημόνια διαρκείας για το λαό

Τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού οπλοστασίου για να ανακάμψει το εγχώριο κεφάλαιο από την καπιταλιστική κρίση προαναγγέλλει η 6η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε χτες, παράλληλα με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραβεύει την κυβέρνηση ΝΔ, κλείνοντας με συνοπτικές διαδικασίες την 6η λεγόμενη μεταμνημονιακή «αξιολόγηση», δείχνοντας ταυτόχρονα στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την επόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες περιστάσεις που δημιούργησε η έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις δικές της αναληφθείσες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Παραπέρα - με φόντο και τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης - σκιαγραφεί τις συμπληρωματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο, με στόχο, όπως λένε, «την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών».

Μεταξύ άλλων, οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν δράσεις για τη «βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου στην επιχειρηματική δραστηριότητα», «βελτίωση και εκσυχρονισμό στο εργατικό δίκαιο», στη «λειτουργία της δικαιοσύνης», στην Εκπαίδευση κ.α., χωρίς για την ώρα να υπάρχουν αναφορές στην εξειδίκευση των συμπληρωματικών παρεμβάσεων. «Η κινητοποίηση πόρων για την ενίσχυση των προσπαθειών σε τομείς που έχουν επηρεαστεί από προηγούμενες καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα είναι σημαντική για τη στήριξη της εμπιστοσύνης και τη στήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Mε βάση και τα παραπάνω, η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ, προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αναφορικά με την επιστροφή κερδών από ακούρευτα κρατικά ομόλογα, που αναμένεται να επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

«Πογκρόμ» για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ειδικό πλαίσιο της έκθεσης γίνεται λόγος για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια στον υπό διαμόρφωση πτωχευτικό κώδικα, που με τη σειρά του έρχεται να κλιμακώσει τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς για τα χρέη της λαϊκής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται ότι το νέο πλαίσιο θα έχει τις προδιαγραφές της Οδηγίας της ΕΕ 1023/2019 σχετικά με την «προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών». Σε αυτήν τη βάση θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μετά την «απαλλαγή» τους από τα χρέη, λόγω πλειστηριασμών και τυχόν «κουρέματος». Επιβεβαιώνεται, ακόμη, η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης της πρώτης κατοικίας (sale and lease back), σύμφωνα με την οποία, ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον πιστωτή και στη συνέχεια θα γίνεται νοικάρης στο σπίτι του.

Σε ό,τι αφορά το προσωρινό καθεστώς της κρατικής επιδότησης για «κόκκινα» αλλά και για ενήμερα δάνεια, σε δανειολήπτες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, γίνεται λόγος για ποσοτικά κριτήρια, συγκεκριμένα για το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, την αξία του ακινήτου και το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου.

Παραπέρα, η έκθεση αποκαλύπτει πως θα είναι απαραίτητο να περιληφθούν «ισχυρές διασφαλίσεις» (για τις τράπεζες) όπως η επιστροφή της επιδότησης, προφανώς σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει το τμήμα της δόσης που του αναλογεί με στόχο την πειθαρχία στις πληρωμές και βέβαια για τη διευκόλυνση των τραπεζών στην προσπάθεια περιορισμού της μάζας με τα νέα «κόκκινα» δάνεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η τρέχουσα κρίση επηρεάζει τους σχεδιασμούς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δείχνοντας στην κατεύθυνση αλλαγών στην υπάρχουσα στοχοθεσία, ενώ θα επηρεαστεί και ο ρυθμός της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», καθώς μεταξύ άλλων διαπιστώνεται η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας ενσωματώνονται και οι πρόσφατες Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων, η βύθιση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 αναμένεται στο 9,7%, ενώ για το 2021 αναμένεται ανάκαμψη 7,9%.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η επίπτωση της κρίσης στην ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι μεγάλη, λόγω της βαρύτητας του τουρισμού καθώς και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2020

Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες την έκθεση με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι φετινές δημοσιονομικές κατευθύνσεις έχουν ποιοτικό χαρακτήρα και αποκλίνουν από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά, ως αποτέλεσμα της γενικής ρήτρας διαφυγής», και ως εκ τούτου θεωρεί πως εξαιτίας της «αβεβαιότητας» «στην παρούσα φάση, δεν θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την υπαγωγή κρατών - μελών στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος».

Σε ό,τι αφορά βέβαια την «επόμενη μέρα», τονίζεται: «Οταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ