Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μπαράζ νομοσχεδίων για τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, νέο διακομματικό νομοσχέδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο στοχεύει στην επιβολή κυρώσεων στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό «Huawei» και σε άλλες κινεζικές εταιρίες που εγκαθιστούν δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Το διακομματικό νομοσχέδιο επιδιώκει να αποτρέψει την πρόσβασή τους στις τράπεζες των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι «εμπλέκονται σε οικονομική κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ». Εκπρόσωπος της «Huawei» δεν σχολίασε άμεσα κάτι.

Προχτές, στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μ. Ρούμπιο, μαζί με δύο βουλευτές των δύο κομμάτων, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο για να απαγορευτεί στις ΗΠΑ το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok, με το επιχείρημα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει Αμερικανούς και να λογοκρίνει περιεχόμενο που δεν είναι αρεστό στις σινικές αρχές. Και αυτό το νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων επιδιώκει το μπλοκάρισμα και την απαγόρευση όλων των συναλλαγών στις ΗΠΑ από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες τον μήνα και τελούν υπό την επιρροή ξένων χωρών που θεωρούνται «ξένοι αντίπαλοι» (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κούβα και Βενεζουέλα), όπως και το παραπάνω, έχει διακομματική στήριξη.

Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εντάξει την κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών «Yangtze Memory Technologies» και άλλες 35 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας αιχμής σε μια εμπορική «μαύρη λίστα» ώστε να τις εμποδίσει να αποκτούν πρόσβαση σε συγκεκριμένα κρίσιμα εξαρτήματα που παράγουν αμερικανικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ