Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Πρόστιμο «διευθέτησης» σκανδάλου της Danske Bank

Πρόστιμο 3,5 δισ. κορονών καλείται να πληρώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, Danske Bank, προκειμένου να... σταματήσει να διώκεται για σκάνδαλο που αφορά ξέπλυμα χρήματος ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ. Στο σκάνδαλο αυτό εμπλέκεται η θυγατρική της στην Εσθονία, σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της χώρας.

Το πρόστιμο είναι «το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη Δανία, στον τομέα για το ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Το τραπεζικό ίδρυμα είχε παραδεχθεί κενά στην προέλευση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μεταξύ 2007 και 2015, ύψους περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω της εσθονικής θυγατρικής του.

Στις ΗΠΑ η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας παραδέχτηκε την ενοχή της και αποδέχτηκε τη συμφωνία να πληρώσει 2 δισ. δολάρια προκειμένου να «διευθετηθούν» οι έρευνες για απάτη σε βάρος των αμερικανικών τραπεζών.

Διορίστηκε η νέα κυβέρνηση

Στο μεταξύ, διορίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Δανία, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Μετριοπαθών.

Εκτός από ένα διάστημα 14 μηνών το 1978 - 1979, δεν έχουν κυβερνήσει ξανά ποτέ μαζί οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, που προέρχεται από τους Φιλελεύθερους και ίδρυσε τους Μετριοπαθείς, διορίστηκε ΥΠΕΞ της νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Μέτε Φρέντερικσεν.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Γιάκομπ Ελεμαν- Γένσεν, που δέχθηκε να συμμαχήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες «για το συμφέρον της Δανίας», θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας.

Στην προηγούμενη θητεία της η Φρέντερικσεν ήταν επικεφαλής κυβέρνησης του λεγόμενου «αριστερού μπλοκ». Αυτό «το μπλοκ της αριστεράς» κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές, αλλά η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών προτίμησε να συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους και το «κέντρο» λόγω της «κατάστασης ασφαλείας», της ανόδου του πληθωρισμού και των τιμών Ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ