Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ιστορική απεργία δεκάδων χιλιάδων νοσηλευτών

Από τις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσηλευτών

Copyright 2022 The Associated

Από τις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσηλευτών
Δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στη Βρετανία πραγματοποίησαν χτες την πρώτη τους 24ωρη απεργία σε εθνικό επίπεδο, στα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και άλλα μέτρα για τις συνθήκες δουλειάς στις δομές Υγείας.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 εργαζόμενοι σε 75 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης Royal College of Nursing. Ηταν η πρώτη τέτοια κινητοποίηση του RCN στα 106 χρόνια από την ίδρυσή του.

Για τις 20 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί νέα 24ωρη απεργία στον κλάδο.

Οι απεργοί μεταξύ άλλων διεκδικούν αυξήσεις μισθών κατά 19%, απέναντι στον πληθωρισμό που ξεπέρασε τον Νοέμβρη το 11% αλλά και στη συνολικότερη συμπίεση του πραγματικού τους εισοδήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνουν επίσης ότι οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν σε ελλείψεις προσωπικού στις δομές Υγείας και εκπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών. Η κυβέρνηση από τη μεριά της λέει ότι μπορεί να δώσει μόνο ως 5%, που συνιστά στην πραγματικότητα νέα μείωση εισοδήματος...

Απεργίες στην Υγεία πραγματοποιούν επίσης οι οδηγοί και τραυματιοφορείς σε ασθενοφόρα, το προσωπικό στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας κ.ά.

Παράλληλα, εντείνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους. Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους σε όλη τη χώρα, με απόφαση του κλαδικού συνδικάτου RMT, επαναλαμβάνουν σήμερα και αύριο τις απεργίες, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό. Την επόμενη βδομάδα τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν χιλιάδες ταχυδρομικοί και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι.

Ιταλία: Αγρια καταστολή σε απεργούς εταιρείας logistics

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία δέχτηκαν χτες οι απεργοί εργαζόμενοι στα logistics της εταιρείας «Italtrans» στο Μπέργκαμο, έναν από τους κύριους κόμβους μεταφοράς και αποθήκευσης του τομέα των τροφίμων στη βόρεια Ιταλία, όπου εργάζονται 1.000 εργάτες.

Την απεργία είχε προκηρύξει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας (USB). Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόλυση ενός συνδικαλιστή της USB, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ασφάλεια, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, αναγνώριση κουπονιών γευμάτων κ.ά.

Οπως καταγγέλλει η USB, η αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς μαζί με το προσωπικό ασφαλείας της επιχείρησης και ένας εργαζόμενος που τραυματίστηκε κρατούνταν στο έδαφος «σαν εγκληματίας» μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 2 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση της ιταλικής αστυνομίας εναντίον των απεργών στο Μπέργκαμο, εκφράζει την αλληλεγγύη του στην απεργία και στο συνδικάτο USB. Οπως επισημαίνει, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, στην απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις διώξεις συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ