Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Διαδηλώσεις ενάντια στην καταδίκη Ιμάμογλου και συνθήματα «κατά της τυραννίας»

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΕΕ - Γαλλία κατά της δικαστικής απόφασης

Από τη χθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης υπέρ του Ιμάμογλου

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης υπέρ του Ιμάμογλου
Ενδοαστικές πολιτικές διεργασίες και παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων της Τουρκίας εντείνει η απόφαση καταδίκης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για «προσβολή αξιωματούχων», με ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ενώ εδώ και καιρό το όνομά του ξεχωρίζει στα παζάρια για ενδεχόμενη κάθοδο της αντιπολίτευσης με κοινό υποψήφιο Πρόεδρο απέναντι στο κυβερνών ΑΚΡ και τον νυν Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Χτες έγινε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ιμάμογλου να απευθύνεται στους συγκεντρωμένους υποστηρίζοντας ότι «διέγραψαν τις ψήφους σας» και ότι «αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας».

Υπενθυμίζεται ότι η καταδίκη του Ιμάμογλου αφορά δηλώσεις από το 2019, όταν είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιους» - απαντώντας σε αντίστοιχο χαρακτηρισμό - αξιωματούχους που εμπλέκονταν στην αρχική ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος που τον είχε αναδείξει επικεφαλής του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.

Μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, πρόσθεσε ότι «δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν, αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», διαμηνύοντας ακόμα ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε». Αποτυπώνοντας τον προεκλογικό χαρακτήρα των εξελίξεων, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», καταλήγοντας με το προεκλογικό σλόγκαν του 2019 (όταν κέρδισε τις εκλογές): «Ολα θα πάνε καλά!».

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και τα 6 κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, που εδώ και μήνες μελετούν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους, εξετάζοντας, όπως αναφέρθηκε, ακόμα και την κοινή τους κάθοδο στις εκλογές: Το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI, τα σχετικά νεοσύστατα «κεντρώα» (προερχόμενα από διασπάσεις του ΑΚΡ) DEVA και Κόμμα του Μέλλοντος (GP), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (SP), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Ο Κ. Κιλιντσάρογλου, ηγέτης του CHP, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της Δικαιοσύνης στο έθνος» και είπε ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό. Η επικεφαλής του ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ, έπαιξε με το σύνθημα «Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», ενώ ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκ. Ουισάλ, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Αντίστοιχη διαδήλωση έγινε και στην Τραπεζούντα, γενέτειρα του Ιμάμογλου.

«Προβληματισμός και απογοήτευση» από ΗΠΑ - ΕΕ

Χαρακτηριστικές στο μεταξύ είναι οι άμεσες τοποθετήσεις που υπήρξαν από ΗΠΑ και ΕΕ, οι οποίες με τις γνωστές υποκριτικές επικλήσεις στην «ελευθερία έκφρασης» και τη «δικαστική ανεξαρτησία» έσπευσαν να παρέμβουν στις διεργασίες στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, υποστήριξε ότι η καταδίκη Ιμάμογλου «αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «αυτή η ποινή είναι δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία». Δεν παρέλειψε δε να σχολιάσει ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ν. Πράις, εξέφρασε «βαθύ προβληματισμό και απογοήτευση» για την καταδίκη «με βάση τους νόμους περί εξύβρισης που στοχεύουν να περιορίσουν την άσκηση της ελεύθερης έκφρασης». Εκανε λόγο για «άδικη καταδίκη» που «δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» και εξέφρασε ανησυχία «για τις συνεχόμενες κατηγορίες στους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, στα μέσα ενημέρωσης, στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην Τουρκία και την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Ο δε γνωστός για τις επικριτικές τοποθετήσεις του απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού των ΗΠΑ με την τουρκική αστική τάξη, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, μίλησε για «συνεχιζόμενο κατήφορο της Τουρκίας προς την απολυταρχία».

Η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Αν - Κλερ Λεζάντρ, εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» και κάλεσε την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αγωγή κατά του Ιμάμογλου και προβάδισμα στην αντιπολίτευση (2023-01-13 00:00:00.0)
Εντείνονται διεργασίες στην Τουρκία (2022-12-21 00:00:00.0)
Αντιδράσεις επιχειρηματιών στην καταδίκη Ιμάμογλου (2022-12-20 00:00:00.0)
Διεργασίες και αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων (2022-12-17 00:00:00.0)
Κάλπες στην Κωνσταντινούπολη με φόντο βαθιές αντιθέσεις (2019-06-22 00:00:00.0)
Εντείνεται η συζήτηση γύρω και από την εξωτερική πολιτική (2019-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ