Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Εντείνεται η συζήτηση γύρω και από την εξωτερική πολιτική

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για τις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 23 Ιούνη για την εκλογή νέου δημάρχου στο μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται στη χώρα, με ζητούμενο φυσικά την αναβάθμιση της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP Εκρέμ Ιμάμογλου (τον οποίο στηρίζουν ακόμα και το νεοφιλελεύθερο «Καλό κόμμα» της Μ. Αξενέρ και όλες σχεδόν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης) λανσάρεται ως ανερχόμενος αστός πολιτικός και τα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου γι' αυτόν συμπληρώνουν μια συζήτηση που διευρύνεται ειδικά την τελευταία πενταετία, για την ανάγκη η τουρκική αντιπολίτευση να μπορέσει να διαμορφώσει «εναλλακτικές» στην ηγεσία Ερντογάν και το ΑΚΡ, με δεδομένες και αναδιατάξεις και παζάρια που «τρέχουν» αναφορικά με τις διεθνείς συμμαχίες του τουρκικού κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου μπαίνουν αντικειμενικά όλα τα θέματα, όπως ανέδειξε και η ομιλία του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, που άσκησε μεν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για «ανικανότητα» στην εξωτερική πολιτική και άλλα πεδία, αλλά επισήμανε και ότι όλες οι πολιτικές παρατάξεις πρέπει να συνταχτούν στην υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου. «Πρέπει να δράσουμε εθνικά στην εξωτερική πολιτική. Προτεραιότητα αποτελεί το συμφέρον της Τουρκίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να το υποστηρίξουν αυτό», είπε. Εκφράζοντας προσδοκίες της τουρκικής αστικής τάξης να βρεθεί το πιο ικανό πολιτικό προσωπικό για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, είπε ότι χρειάζεται «ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη (και) στο εξωτερικό. Ο (ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας) Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το σημειώνει αυτό...».

Επιμένοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επεξεργαστεί την εξωτερική της πολιτική, έτσι ώστε να αποσπάσει όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμες (για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί) συμμαχίες, προχώρησε σε νέο ρεσιτάλ προκλήσεων (βλέπε θέμα σελ. 4), ωστόσο πρόσθεσε: «Βασικός στόχος της Τουρκίας αποτελεί το να τα πηγαίνει καλά με τους γείτονές της... Το πρώτο που έκανε ο Ατατούρκ ήταν να συνάψει συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες... Οι σχέσεις μαζί τους είναι θέμα πολύ σημαντικό», είπε, αρθρώνοντας και προτάσεις για την αποκατάσταση και σύσφιξη των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Θυμίζουμε ότι ο Ιμάμογλου στις εκλογές της 31ης Μάρτη είχε πάρει 48,79% (από 40,16% το 2014), έναντι 48,51% (από 47,86% το 2014) που πήρε ο υποψήφιος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΑΚΡ που κατέθεσε ενστάσεις κ.τ.λ., το αποτέλεσμα αυτό ακυρώθηκε και προκηρύχθηκαν επαναληπτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν μέχρι πρόσφατα πρώτο τον Ιμάμογλου (που μάλιστα αρθρογράφησε και στην αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ» με τίτλο «Πώς βγήκα δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη και πώς θα ξαναβγώ»), ωστόσο το ΑΚΡ διατηρεί ισχυρό έρεισμα στον πληθυσμό, ενώ μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το DEM αποφάσισε «αυτόνομη» κάθοδο στην Κωνσταντινούπολη (2024-02-13 00:00:00.0)
Νέα αγωγή κατά του Ιμάμογλου και προβάδισμα στην αντιπολίτευση (2023-01-13 00:00:00.0)
Κάλπες στην Κωνσταντινούπολη με φόντο βαθιές αντιθέσεις (2019-06-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα Ερντογάν για «Τουρκική Συμμαχία» (2019-05-03 00:00:00.0)
Πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών κατά των λαών (2019-04-19 00:00:00.0)
«Σημείο καμπής» για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού; (2019-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ