Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Παρίσι ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Λε Ντριάν και Μάας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Copyright 2019 The Associated

Λε Ντριάν και Μάας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, βρέθηκε χτες στη Γαλλία και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Ααχεν που οι δύο χώρες υπέγραψαν το Γενάρη με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας τους σε όλα τα πεδία.

Σε δήλωσή του από το Παρίσι, ο Μάας χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στο υπουργικό συμβούλιο «έκφραση της πολύ ιδιαίτερης εμπιστοσύνης που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον. Το κάνουμε με επίγνωση της ειδικής ευθύνης μας για την Ευρώπη. Η Ευρώπη αποτελεί πάντα πλαίσιο αναφοράς και πυξίδα για τη φιλία μας...». Ξεχωρίζοντας τα θέματα που προέχουν για διμερή συντονισμό, ο Μάας αναφέρθηκε ειδικά στις εξελίξεις στο Ιράν (βλέπε και σχετικό θέμα σελ. 23), μέτωπο στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν διαφοροποιήσει εδώ και καιρό τη στάση τους, ενώ οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζητούν διατήρηση (αναπροσαρμοσμένη βέβαια...) της συνθήκης του 2016, όπως και οι Ρωσία, Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη Μάας στο Παρίσι, το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «μέσα από τη σύνδεση με τη Γαλλία, για θέματα της Ευρώπης αλλά και σε διεθνές επίπεδο (...) αναδεικνύεται ότι Γερμανία και Γαλλία δίνουν σοβαρή σημασία στην εφαρμογή της Συνθήκης του Ααχεν το συντομότερο δυνατό», εκφράζοντας την αξία που εκτιμάται ότι έχει ο γαλλογερμανικός «συντονισμός», χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί αντιθέσεις που μάλιστα μεγαλώνουν.

Εκτός από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μάας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά την οποία οι δηλώσεις τους επικεντρώθηκαν στο θέμα του Ιράν. Ωστόσο, η διμερής ατζέντα περιλαμβάνει πολλά κρίσιμα ζητήματα, δεδομένης και της σημασίας που δίνεται συνολικά στην «αυτονόμηση» της ΕΕ στη «διεθνή αρένα», μεταξύ άλλων σε κρίσιμους τομείς, όπως η Αμυνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ