Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Ανακοινώθηκαν τέσσερις ύποπτοι για τη συντριβή του

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τέσσερις ύποπτοι - τρεις Ρώσοι και ένας Ουκρανός - καταζητούνται ως πιθανοί υπεύθυνοι για τη συντριβή του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» (πτήση ΜΗ17, Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ) τον Ιούλη του 2014 πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν και οι 298 επιβάτες. Αυτό ισχυρίστηκε χτες η Κοινή Ομάδα Ερευνών (JIT), που αποτελείται από εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία, την Ουκρανία και την Ολλανδία, ζητώντας τη σύλληψη των υπόπτων, οι οποίοι θα πρέπει να εμφανιστούν στο Δικαστήριο στη Χάγη το Μάρτη του 2020.

Στη συνέντευξη Τύπου δόθηκαν στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες, φωτογραφίες, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακρίσεις 300 ατόμων, που φέρεται να οδήγησαν στην απόφαση να διωχθούν οι τέσσερις άντρες, υπογραμμίζοντας πως μόνο στο δικαστήριο θα κριθεί αν όντως είναι ένοχοι. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά του πυραύλου «Buk» από τη Ρωσία στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ισχυρίστηκε η ερευνητική ομάδα, σημειώνοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθούν εκείνοι που «πάτησαν το κουμπί για την εκτόξευσή του».

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση πριν από την επίσημη γραπτή δημοσίευσή της και θύμισε πως στη Ρωσία δεν επιτράπηκε να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα. Η λεγόμενη «πολιτοφυλακή» του Ντονέτσκ ανακοίνωσε πως δεν θα ήταν δυνατόν να εμπλέκεται στη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς «δεν διέθετε και δεν διαθέτει πυραυλικά συστήματα "Buk"». Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη σύλληψη του Ουκρανού υπόπτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ