Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις που εξελίσσονται τις τελευταίες βδομάδες και με αφορμή τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, ανάμεσα στον Αλβανό Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, πολλαπλασιάζουν τις βίαιες συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με υπαλλήλους της Εκλογικής Επιτροπής και την αστυνομία, που χτες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε συλλήψεις.

Ο Αλβανός Πρόεδρος χτες με επιστολή του ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι ακυρώνονται οι δημοτικές εκλογές της 30ής Ιούνη, επειδή δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, όμως, ο ΟΑΣΕ επέκρινε τις επιθέσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης σε μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, όταν προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να στήσουν εκλογικά κέντρα σε περιοχές (π.χ. Κάμζα, Κούκεσι, Μπιλίστι κ.ά.), όπου είχε μικρότερη επιρροή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Απαντώντας σε αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών.

«Πράσινο φως» θέλει ο Ντιμιτρόφ από τη Γερμανία

Υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, αυξάνονται οι ενδείξεις στις Βρυξέλλες πως προωθούνται σχέδια για αναβολή της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΕΕ, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, έγραψε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), ζητώντας από τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του. Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, κατανοώντας «ότι δεν θα γίνουμε μέλη της ΕΕ σήμερα ή αύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ