Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Υποκριτικό ενδιαφέρον για το Ιντλίμπ...

Και επιθέσεις με ρουκέτες σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες στη Βασόρα του Ιράκ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υποκριτική «ανησυχία» για την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συριακού και ρωσικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ από το τέλος του περασμένου Απρίλη κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» εξέφρασαν χτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία, ζήτησε «σταθεροποίηση» της κατάστασης στο Ιντλίμπ. «Ανησυχώ βαθιά για την επιδείνωση των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ» είπε, καλώντας «κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις της διαδικασίας της Αστάνα», και δη την Τουρκία και τη Ρωσία που υπέγραψαν τη συμφωνία αποκλιμάκωσης για το Ιντλίμπ τον Σεπτέμβρη του 2018, «να σταθεροποιήσουν χωρίς καθυστέρηση την κατάσταση».

Προηγήθηκε σύγκληση του ΣΑ, έπειτα από αίτημα Βελγίου, Γερμανίας, Κουβέιτ και ΗΠΑ. Στη συνεδρίαση αυτή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ διαπίστωσε ότι στο Ιντλίμπ εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή», προσθέτοντας ότι μέσα στις τελευταίες έξι βδομάδες έχουν ξεσπιτωθεί 330.000 άτομα και έχουν σκοτωθεί περίπου 230 άμαχοι. Εκτίμησε ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες που δίνονται στις αντιμαχόμενες πλευρές, προκειμένου σχολεία και νοσοκομεία να μη γίνονται στόχοι, χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται επιθέσεις. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, αξιωματούχος του ΟΗΕ υπεύθυνη για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, μίλησε επίσης για «ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ κάλεσε την Τουρκία «να απομονώσει αποτελεσματικά» τους τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ.

Απέναντι σε αυτές τις πιέσεις αντέδρασε έντονα ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. Υποστήριξε ότι το 99% των στρατιωτικών επιχειρήσεων συριακού και ρωσικού στρατού στο Ιντλίμπ είναι απάντηση σε προβοκάτσιες ή επιθέσεις τζιχαντιστών και «τρομοκρατών της "Αλ Κάιντα"». Τόνισε ότι οι τρομοκράτες ελέγχουν πάνω από το 90% της λεγόμενης «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που υποτίθεται πως περιφρουρούν δυνάμεις του τουρκικού στρατού, προσθέτοντας πως αυτοί «θα πρέπει να εξουδετερωθούν». Κατά τ' άλλα, επέμεινε πως η τουρκο-ρωσική συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Σότσι «εφαρμόζεται πλήρως». Διαφοροποιημένη ήταν η θέση του πρέσβη της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που διαπίστωσε «αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας». Πρόσθεσε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «δεν μπορεί να δικαιολογεί αδιάκριτες επιθέσεις».

Λαβρεντίεφ και Βερσίνιν στη Βηρυτό

Χτες, πάντως, ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν από τη Βαγδάτη πήγαν στη Βηρυτό, συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με αξιωματούχους χωρών της ευρύτερης περιοχής με απώτερο στόχο τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν μετά τη συνάντησή του με τους Ρώσους αξιωματούχους εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει σε πολιτικές διαβουλεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και σε προσπάθειες για την επιτάχυνση, όπως τόνισε, της επιστροφής των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Ο Λαβρεντίεφ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «παραγωγικές», προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να βοηθήσει να ελαφρύνει «το βαρύ φορτίο που σηκώνει ο Λίβανος» με το Προσφυγικό.

Σαουδάραβας υπουργός στην Ανατολική Συρία

Μέσα σε όλα αυτά, αραβικά δίκτυα αναφέρθηκαν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν μερικές μέρες στην Ανατολική Συρία ο Σαουδάραβας υπουργός για τις Υποθέσεις χωρών του Κόλπου, Θάμερ αλ Σάμπχαν, συναντώντας μεταξύ άλλων τον αναπληρωτή εκπρόσωπο των ΗΠΑ στη «διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους», στρατηγό Γουίλιαμ Ρόεμπακ, και φύλαρχους που ζουν κοντά στις πετρελαιοπηγές Αλ Ομάρ (όπου οι Αμερικανοί έχουν φτιάξει στρατιωτική βάση). Η εμφάνιση του Σαουδάραβα υπουργού στην Ανατολική Συρία, όπου δρουν αμερικανικές, γαλλικές, βρετανικές και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ερμηνεύτηκε ως ένδειξη περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από τον Οκτώβρη του 2018, οι Σαουδάραβες έχουν δώσει 100 εκατ. δολάρια υποτίθεται «για την ανάπτυξη» της περιοχής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία που βλέπει την παρουσία τους ως στήριξη των Κούρδων μαχητών των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF). Δυνάμεις που θεωρούνται από την Αγκυρα «παρακλάδι τρομοκρατών του ΡΚΚ».

Επιθέσεις σε ξένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, η ρευστή και επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή αυξάνει τις επιθέσεις στο Ιράκ. Χτες, ρουκέτα έπληξε χώρο όπου βρίσκονται γραφεία πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στη Βασόρα του νότιου Ιράκ, όπως η αμερικανική «ExxonMobil», η ιταλική ENI, η αγλλο-ολλανδική «Shell», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ιρακινοί εργαζόμενοι.

Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) άγνωστοι εξαπέλυσαν ρουκέτα κατά ιρακινής στρατιωτικής βάσης όπου δρουν Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, δίχως να ανακοινωθούν θύματα ή ζημιές.

Τέλος, χτες μετέβη στη Βαγδάτη ο Κουβεϊτιανός εμίρης, Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη μετά την εισβολή του Ιράκ στο κρατίδιο του Κουβέιτ το 1990. Στην ατζέντα συναντήσεων ξεχωρίζουν αυτές που θα έχει με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ