ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αόρατα» τα επιδόματα ανεργίας για εκατομμύρια ανέργους...

Στα συσσίτια καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνεργοι και φτωχοί στις ΗΠΑ

Copyright 2020 The Associated

Στα συσσίτια καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνεργοι και φτωχοί στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τα χρυσά πακέτα των 2 τρισ. δολαρίων που έχει ψηφίσει τις τελευταίες βδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκατομμύρια Αμερικανοί άνεργοι παραμένουν στην αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν πάρει έως σήμερα ούτε σεντ από το εφάπαξ των 1.200 δολαρίων ή το εβδομαδιαίο επίδομα των 600 δολαρίων!

Η κρατική μηχανή σε επίπεδο πολιτειών αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες πάνω από 36,5 εκατομμυρίων Αμερικανών που έχασαν τις δουλειές τους από τα μέσα Μάρτη. Σε αυτούς προστέθηκαν χτες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, άλλοι 2,4 εκατομμύρια άνεργοι. Ενδεικτικά του χάους και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε πρακτικά ζητήματα εξυπηρέτησης των Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές των οικονομικών (και όχι μόνο!) θυμάτων της πανδημίας είναι τα συμπεράσματα μίας πρώτης έρευνας που έκαναν δημοσιογράφοι του δικτύου «Bloombeg». Διαπίστωσαν πως από τις 50 πολιτείες μόνο οι μισές διαθέτουν στοιχεία για τον αριθμό των ανέργων στους οποίους έχει καταβληθεί ή έχει αρχίσει να καταβάλλεται επίδομα ανεργίας. Επίσης, σε αυτές τις πολιτείες που έδωσαν στοιχεία καταγράφεται ένας αριθμός τουλάχιστον 5 εκατ. Αμερικανών νέων ανέργων μεταξύ 15 Μάρτη έως 2 Μάη που δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα ούτε σεντ! Αυτό εξηγεί τις τεράστιες ουρές έξω από Τράπεζες Τροφίμων και τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ κατά των αυστηρών μέτρων καραντίνας, καθώς αποδεικνύει πως όσοι δεν αρρωσταίνουν από την πανδημία, στραγγαλίζονται οικονομικά από την ανεργία και τη φτώχεια.

ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχία για την «παραγωγική μηχανή της χώρας»

Μειώσεις φόρων για τους μεγαλοξενοδόχους ανακοίνωσε ο Κόντε

«Με τη βοήθεια των πολιτών, οι οποίοι άλλαξαν τις συνήθειές τους, ξεπεράσαμε την πιο δύσκολη φάση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μιλώντας στη Βουλή. «Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε να ξαναπάρει μπρος η οικονομική και παραγωγική μηχανή της χώρας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία του ντόπιου κεφαλαίου για την κερδοφορία και τη θέση του στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ιεραρχεί την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού τομέα και ο Κόντε, αφού κάλεσε τους Ιταλούς «να ανακαλύψουν τις τόσες κρυφές ομορφιές» της χώρας τους κάνοντας διακοπές, ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ακόμα, κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία χορήγησης δανείων με κρατική εγγύηση στους επιχειρηματίες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Κόντε δηλώνει αποφασισμένη να δώσει τη μάχη υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου και όσον αφορά τους όρους συνεργασίας της με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Ετσι ο ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν ακόμα χώρες που ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την Ιταλία. Γιατί αν σπάσει ο κορμός ενός δέντρου, πέφτουν και τα κλαδιά...». Σχολιάζοντας αντιρρήσεις που συναντούν οι τελευταίες προτάσεις για το «σχέδιο διάσωσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας - έτσι όπως διατυπώθηκε και μετά την παρέμβαση Μέρκελ, Μακρόν - ο ντι Μάγιο εκτίμησε ότι «με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν σώζεται». Ανέφερε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει (στην κυβέρνηση) είναι μόνο η υπεράσπιση του ιταλικού λαού», στον οποίο βέβαια «λαό» συμπεριέλαβε «τις ιταλικές επιχειρήσεις» αλλά και τους «Ιταλούς εργάτες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι, η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζιόρτζια Μελόνι ανακοίνωσαν ότι στη 1 Ιούνη θα οργανώσουν κοινή διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση. Οι διοργανωτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι «η ανάπτυξη προτάσεων για τη χώρα».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραμένει ειδικό χαράτσι για μετανάστες υγειονομικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τις διαμαρτυρίες ακόμη και Συντηρητικών βουλευτών, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε χτες τις αντιδράσεις που προκαλεί το ζήτημα της επιβολής ετήσιου χαρατσιού 400 στερλινών σε γιατρούς και νοσηλευτές μετανάστες που δουλεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το χαράτσι, που από τον Οκτώβρη θα φθάσει τις 620 στερλίνες, δεν πρόκειται να καταργηθεί, γιατί είναι από τους πόρους που χρηματοδοτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάπως έτσι επιβραβεύονται οι άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν ήρωες, επειδή καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία δουλεύοντας υπό πολύ σκληρές συνθήκες. Το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν το γεγονός ότι από το 2015, που καθιερώθηκε αυτός ο ειδικός φόρος μόνον για μετανάστες από συγκεκριμένες χώρες, συνέβαλε στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 900 εκατ. στερλίνες.

Το ίδιο διάστημα, οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνουν πως τα αιτήματα για χορήγηση επιδόματος ανεργίας και βοηθημάτων που αφορούν όσους αναγκάζονται να δουλέψουν με 4ωρο ωράριο έφθασαν τον Απρίλη στον αριθμό - ρεκόρ των 856.500. Το 25% αυτών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα αναγκάστηκε να δουλέψει πολύ λιγότερες ώρες, καθώς τέθηκε από την τελευταία βδομάδα του Μάρτη και έπειτα, ακουσίως, σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για σημαντικά πιο αυξημένο αριθμό αιτήσεων από την καπιταλιστική κρίση του 2008-9, οπότε είχε καταγραφεί η υποβολή 143.000 αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία ανακοινώνουν την επανέναρξη πτήσεων. Μία από τις πρώτες ήταν η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «ΕasyJet», που ξεκινά δρομολόγια από τις 15 Ιούνη στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, με προϋπόθεση επιβάτες και πλήρωμα να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ γεμίζουν τα ταμεία πριν την κλιμάκωση των προεκλογικών εκστρατειών. O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώθηκε πως τον Απρίλη συγκέντρωσε 16,9 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει οικονομική ρευστότητα 107,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε επίσης πως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών, συγκέντρωσε το ίδιο διάστημα 43,7 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία. Ο τελευταίος φέρεται πως έχει προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του νυν Προέδρου ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Πάνω από 1.000 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο Νότιο Σουδάν. Οι συγκρούσεις καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ, μεταξύ ενόπλων της φυλής Μούρλε και μελών της φυλής Λου Νούερ, οι οποίοι είχαν προηγουμένως απαγάγει παιδιά και κλέψει βοοειδή. Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) έστειλε μια ομάδα για να διενεργήσει έρευνα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Φονικές πλημμύρες, σμήνη εκατομμυρίων ακρίδων και πανδημία πλήττουν τις τελευταίες μέρες χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έκαναν έκκληση για διεθνή βοήθεια, τονίζοντας ότι μόνο οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο πάνω από 300 ανθρώπων και ξεσπίτωσαν 500.000 άλλους.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Πυροβολισμοί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, που σημειώθηκαν αργά προχτές βράδυ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ κοντά στο τείχος που έχουν φτιάξει οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν χτες τον Αμπντούλ Νάσερ αλ Κιρντάς, που θεωρείται νέος αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

ΜΟΣΧΑ.-- Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Mi-8 συνετρίβη κοντά στη Μόσχα, ανέφεραν ρεπορτάζ προχτές το βράδυ. Το ελικόπτερο έκανε βαριά προσγείωση κοντά στο χωριό Ζαχάροβο και το πλήρωμά του σκοτώθηκε. Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πιθανόν το δυστύχημα να οφείλεται σε τεχνική βλάβη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλο πακέτο διάσωσης της «Lufthansa»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κράτος αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σχεδόν μετά από 20 χρόνια, όταν το γερμανικό κράτος πούλησε τις τελευταίες μετοχές της «Lufthansa», επιστρέφει σήμερα για να «σώσει» την κορυφαία αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της. Και η υπόθεση της «Lufthansa» αναδεικνύει πως το καπιταλιστικό κράτος και οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων εναλλάσσουν τις διάφορες συνταγές διαχείρισης (νεοφιλελεύθερες, κεϊνσιανές, ιδιωτικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις κ.λπ.), ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και το «συλλογικό» συμφέρον του κεφαλαίου.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Spiegel», «είναι μακράν το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης μιας γερμανικής εταιρείας», που μπορεί να φτάσει έως και τα 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι υπουργοί Οικονομικών, Ολαφ Σολτς (SPD), Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (και οι δύο CDU) κατέληξαν σε συμβιβασμό για την είσοδο του κράτους στην αεροπορική εταιρεία.

Η Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τη «Lufthansa» και την Επιτροπή της ΕΕ και σύντομα αναμένεται απόφαση, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις προτού ανακοινωθεί η απόφαση.

Να θυμίσουμε ότι ήδη η γερμανική αεροπορική εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ