Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ανησυχία για την «παραγωγική μηχανή της χώρας»

Μειώσεις φόρων για τους μεγαλοξενοδόχους ανακοίνωσε ο Κόντε

«Με τη βοήθεια των πολιτών, οι οποίοι άλλαξαν τις συνήθειές τους, ξεπεράσαμε την πιο δύσκολη φάση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μιλώντας στη Βουλή. «Τώρα πρέπει να βοηθήσουμε να ξαναπάρει μπρος η οικονομική και παραγωγική μηχανή της χώρας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία του ντόπιου κεφαλαίου για την κερδοφορία και τη θέση του στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ιεραρχεί την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού τομέα και ο Κόντε, αφού κάλεσε τους Ιταλούς «να ανακαλύψουν τις τόσες κρυφές ομορφιές» της χώρας τους κάνοντας διακοπές, ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ακόμα, κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία χορήγησης δανείων με κρατική εγγύηση στους επιχειρηματίες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Κόντε δηλώνει αποφασισμένη να δώσει τη μάχη υπέρ του ιταλικού κεφαλαίου και όσον αφορά τους όρους συνεργασίας της με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Ετσι ο ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε ότι «στην ΕΕ υπάρχουν ακόμα χώρες που ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την Ιταλία. Γιατί αν σπάσει ο κορμός ενός δέντρου, πέφτουν και τα κλαδιά...». Σχολιάζοντας αντιρρήσεις που συναντούν οι τελευταίες προτάσεις για το «σχέδιο διάσωσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας - έτσι όπως διατυπώθηκε και μετά την παρέμβαση Μέρκελ, Μακρόν - ο ντι Μάγιο εκτίμησε ότι «με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν σώζεται». Ανέφερε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει (στην κυβέρνηση) είναι μόνο η υπεράσπιση του ιταλικού λαού», στον οποίο βέβαια «λαό» συμπεριέλαβε «τις ιταλικές επιχειρήσεις» αλλά και τους «Ιταλούς εργάτες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι, η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι και οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζιόρτζια Μελόνι ανακοίνωσαν ότι στη 1 Ιούνη θα οργανώσουν κοινή διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση. Οι διοργανωτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι «η ανάπτυξη προτάσεων για τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ