Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλο πακέτο διάσωσης της «Lufthansa»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κράτος αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σχεδόν μετά από 20 χρόνια, όταν το γερμανικό κράτος πούλησε τις τελευταίες μετοχές της «Lufthansa», επιστρέφει σήμερα για να «σώσει» την κορυφαία αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της. Και η υπόθεση της «Lufthansa» αναδεικνύει πως το καπιταλιστικό κράτος και οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων εναλλάσσουν τις διάφορες συνταγές διαχείρισης (νεοφιλελεύθερες, κεϊνσιανές, ιδιωτικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις κ.λπ.), ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και το «συλλογικό» συμφέρον του κεφαλαίου.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Spiegel», «είναι μακράν το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης μιας γερμανικής εταιρείας», που μπορεί να φτάσει έως και τα 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι υπουργοί Οικονομικών, Ολαφ Σολτς (SPD), Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ και η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (και οι δύο CDU) κατέληξαν σε συμβιβασμό για την είσοδο του κράτους στην αεροπορική εταιρεία.

Η Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τη «Lufthansa» και την Επιτροπή της ΕΕ και σύντομα αναμένεται απόφαση, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις προτού ανακοινωθεί η απόφαση.

Να θυμίσουμε ότι ήδη η γερμανική αεροπορική εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ