Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραμένει ειδικό χαράτσι για μετανάστες υγειονομικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Παρά τις διαμαρτυρίες ακόμη και Συντηρητικών βουλευτών, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκρουσε χτες τις αντιδράσεις που προκαλεί το ζήτημα της επιβολής ετήσιου χαρατσιού 400 στερλινών σε γιατρούς και νοσηλευτές μετανάστες που δουλεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως το χαράτσι, που από τον Οκτώβρη θα φθάσει τις 620 στερλίνες, δεν πρόκειται να καταργηθεί, γιατί είναι από τους πόρους που χρηματοδοτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κάπως έτσι επιβραβεύονται οι άνθρωποι που χαρακτηρίστηκαν ήρωες, επειδή καλούνται να αντιμετωπίσουν την πανδημία δουλεύοντας υπό πολύ σκληρές συνθήκες. Το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν το γεγονός ότι από το 2015, που καθιερώθηκε αυτός ο ειδικός φόρος μόνον για μετανάστες από συγκεκριμένες χώρες, συνέβαλε στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 900 εκατ. στερλίνες.

Το ίδιο διάστημα, οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνουν πως τα αιτήματα για χορήγηση επιδόματος ανεργίας και βοηθημάτων που αφορούν όσους αναγκάζονται να δουλέψουν με 4ωρο ωράριο έφθασαν τον Απρίλη στον αριθμό - ρεκόρ των 856.500. Το 25% αυτών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα αναγκάστηκε να δουλέψει πολύ λιγότερες ώρες, καθώς τέθηκε από την τελευταία βδομάδα του Μάρτη και έπειτα, ακουσίως, σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για σημαντικά πιο αυξημένο αριθμό αιτήσεων από την καπιταλιστική κρίση του 2008-9, οπότε είχε καταγραφεί η υποβολή 143.000 αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αεροπορικές εταιρείες στη Βρετανία ανακοινώνουν την επανέναρξη πτήσεων. Μία από τις πρώτες ήταν η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «ΕasyJet», που ξεκινά δρομολόγια από τις 15 Ιούνη στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, με προϋπόθεση επιβάτες και πλήρωμα να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ