Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για την «ειρηνευτική διαδικασία»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ έκανε νέα έκκληση για «περιορισμό της βίας» από «όλες τις πλευρές», λίγα 24ωρα μετά την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των δύο (πρόσφατων) αντιπάλων για την προεδρία της χώρας, Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά, που αν και εκτιμήθηκε ότι θα δώσει ώθηση και στις συνομιλίες με τους «Ταλιμπάν», αυτό δεν έγινε, προς το παρόν.

Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει μια σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα, για τις οποίες βέβαια δεν έχουν αναλάβει οι «Ταλιμπάν» την ευθύνη για όλες, αλλά επιβεβαιώνουν με έμφαση ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» παραμένει στόχος σύνθετος και πολλαπλά «μπλεγμένος» σε ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Τα τελευταία χρόνια ισχυρό «παρών» στη χώρα έχει δηλώσει και το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ ενδιαφέρον και «πρωτοβουλίες» για την ανάπτυξή της εκφράζουν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, Ρωσία, Κίνα κ.τ.λ.

Ο Χαλιλζάντ, επαναλαμβάνοντας τις προσδοκίες για συνομιλίες, εξέφρασε ουσιαστικά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για το αν η συμφωνία που (τέλη Φλεβάρη) «έκλεισαν» «Ταλιμπάν» - Καμπούλ με δική της παρέμβαση θα έχει τελικά κάποιο αποτέλεσμα ή θα αναπτυχθεί νέο περιθώριο για την παρέμβαση άλλων δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι συναντήθηκε με ηγέτες των «Ταλιμπάν» και συζήτησαν το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων αλλά και της μείωσης της βίας. Να σημειωθεί ότι προχτές, Τετάρτη, ο επικεφαλής των «Ταλιμπάν» Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε, καλώντας και την αφγανική κυβέρνηση να μην αφεθεί να πάει χαμένη αυτή η «ευκαιρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ