ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Μεθοδεύουν την καταστροφή ενός ιστορικού τόπου με την επέκταση λατομείων!

Μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους ξεσήκωσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εν μέσω πανδημίας. Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η έκταση στην οποία επεκτείνεται το φαράγγι
Η έκταση στην οποία επεκτείνεται το φαράγγι
Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Καντάνου στα Χανιά, με την εκ νέου επιχειρούμενη επέκταση λατομείου σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων! Αυτό προκύπτει από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, μετά από εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Την απόφαση καταψήφισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συγκεκριμένη εισήγηση αναφέρεται πως «υπάρχει υποχρέωση ενεργοποίησης της συνολικής έκτασης» της λατομικής ζώνης Καντάνου στα 348 στρέμματα από τα 59,5, στα οποία λειτουργούν σήμερα τα «Λατομεία Σελίνου ΑΕ». Μάλιστα, αν και στο τέλος της εισήγησης αναφέρεται ότι «υπάρχουν προβλήματα για την ενεργοποίηση συνολικά της λατομικής περιοχής Καντάνου», αποσιωπώνται τεχνηέντως αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του ΣτΕ για τον ιστορικό δρόμο. Επίσης, αποκρύπτεται ότι σύμφωνα με το αρ. 5882 μισθωτήριο συμβόλαιο του λατομικού χώρου για την επέκταση του Λατομείου στα 348 στρ. «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει οποιαδήποτε χρήση του παλαιού (κηρυγμένου ιστορικού) επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τη λατομική περιοχή».

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αναφέρουν πως είναι «απαράδεκτη, ανιστόρητη και υποβολιμαία» η εισήγηση των υπηρεσιών της ΠΕ Χανιών. Ακόμα, τονίζουν πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ψηφίστηκε από περιφερειακούς συμβούλους που γνωρίζουν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, την ιστορικότητα της περιοχής του φαραγγιού της Καντάνου. Και ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου Σελίνου να συζητήσει εκτάκτως το θέμα και να απαιτήσει όχι μόνο να μην επεκταθεί, αλλά να καταργηθεί η λατομική ζώνη των 348 στρ., πέραν των 59,5 στρ. που υφίσταται σήμερα, όσο λειτουργεί νόμιμα το λατομείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία, για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο λιθόκτιστος δρόμος και το φαράγγι της Καντάνου χαρακτηρίστηκαν ιστορικός τόπος στις 4-6-2010, με την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085/4.6- 12.7.2010 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (ΑΑΠ 267), έπειτα από τον αγώνα και το αίτημα πολιτών και φορέων του δήμου Καντάνου Σελίνου. Επιπλέον, το ΣτΕ επισφράγισε την ιστορικότητα της όλης περιοχής με την απόφαση ΣτΕ 336/2016 1, στην περίληψη της οποίας συγκεκριμένα αναγράφεται: «Το μήκους 6.640,00 μέτρων, τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου) - Χανίων, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ού αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πολλά χρόνια τώρα, το ιστορικό φαράγγι και ο δρόμος του έχουν αναδειχθεί και καταξιωθεί σε εξαίρετο τόπο φυσιολατρικού, περιπατητικού, ποδηλατικού και ιστορικής μνήμης τουρισμού. Το 2007 είχε γίνει η πρώτη απόπειρα για επέκταση του λατομείου, όμως μετά από αντιδράσεις δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι στις 23, 24 και 25 Μάη 1941, λίγες μέρες μετά την αεροπορική εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, οι Σελινιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους ναζί, με τον ελάχιστο πολεμικό εξοπλισμό που διέθεταν, στην Αγριμοκεφάλα, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου. Η μάχη αυτή, όσον αφορά το φαράγγι της Καντάνου, έγινε πάνω και γύρω από τον χειροποίητο, χωρίς δηλαδή χωματουργικά μηχανήματα, λιθόκτιστο δρόμο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1920-1930 και που διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζεται το οικολογικό έγκλημα στον Πηνειό

Υπεύθυνες οι βιομηχανίες της περιοχής που ρυπαίνουν με τα λύματά τους τα νερά του ποταμού με την ανοχή των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης

Η ρύπανση στον Πηνειό ποταμό - ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την ευθύνη να βαρύνει, κυρίως, κάποιες βιομηχανίες που τον βρωμίζουν με τα λύματά τους, πατώντας στην προκλητική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης - συνεχίζεται και απειλεί να σβήσει κάθε ίχνος ζωής στα νερά του.

Ενα ακόμα δείγμα αυτής της θανατηφόρας ρύπανσης αποτελεί η εμφάνιση, τις τελευταίες μέρες, χιλιάδων ψαριών που ξεβράστηκαν νεκρά στην επιφάνεια του ποταμού, μην μπορώντας να ανασάνουν μέσα στα μολυσμένα νερά του. Το «φαινόμενο» των νεκρών ψαριών, που παρατηρείται για πολλοστή φορά την τελευταία 15ετία, έλαβε χώρα στη διαδρομή του ποταμού μέσα στο νομό Τρικάλων (κοντά στα χωριά Μεγάλα Καλύβια), σε κοντινές αποστάσεις από τυροκομικές και άλλες βιομηχανίες της περιοχής, για τις οποίες, στο παρελθόν, υπήρξαν καταγγελίες ότι μολύνουν με τα λύματά τους το ποτάμι, χωρίς, όμως, ποτέ να ληφθούν ουσιαστικά και δραστικά μέτρα από τους αρμοδίους των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης εναντίον τους.

Οι επιπτώσεις από τη ρύπανση του Πηνειού είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Δεν είναι μόνο ότι υποβαθμίζεται το περιβάλλον της περιοχής, καθώς ο Πηνειός αποτελούσε πηγή ζωής για τη χλωρίδα και την πανίδα της Θεσσαλίας και ανάσα δροσιάς στον καυτό θεσσαλικό κάμπο αλλά προκαλούνται και μεγάλοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Από τα νερά του ποταμού αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και η ρύπανση μεταφέρεται, μέσω της τροφικής αλυσίδας, σε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς με τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στα χωράφια που αρδεύονται από τον Πηνειό τρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σ' όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Τοπική Διοίκηση της περιοχής, διαχρονικά, είτε σιωπά πλήρως, ή αρκείται στη διαπίστωση του προβλήματος και περιορίζεται σε «κλαψουρίσματα» και «μοιρολόγια», χωρίς να παίρνει τα μέτρα που έχει στη δικαιοδοσία της και, προπάντων, χωρίς να κινητοποιεί τους κατοίκους στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων από την πολιτεία.

Με δεδομένη την κρατική αδιαφορία και την «αυτοδιοικητική» αδράνεια, το βάρος του αγώνα για τη σωτηρία του Πηνειού πέφτει στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας, αγωνιστικά, τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, στοχεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό αντίπαλο που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, το καπιταλιστικό κέρδος, που αποτελεί την αιτία όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μάλιστα, θα πρέπει να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί αν συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα η ίδια κατάσταση, τότε η οικολογική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη...

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
«Οχι» στην παραχώρηση της μαρίνας για επιχειρηματική εκμετάλλευση

Μετά από μεθοδεύσεις πολλών ετών και με ευθύνη των κυβερνήσεων και των παρατάξεων που στήριζαν τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές, παραχωρείται σε επιχειρηματικά συμφέροντα η μαρίνα της Αρετσούς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ομορφιάς και σημασίας «φιλέτο» του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς στις 18 Μάη συνεδρίασε με θέμα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας της Αρετσούς σε ιδιώτη επενδυτή για «αξιοποίηση» για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Στην εκχώρηση συμφώνησαν οι παρατάξεις του δημάρχου και της αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση στο λαό ότι το κοινωνικό καλό εξυπηρετείται μέσα από τα κέρδη του μεγαλοεπιχειρηματία.

Την ξεκάθαρη διαφωνία της εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση», αναδεικνύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι σε βάρος του λαού. Μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει: «Η παραχώρηση αυτή έχει τη βάση της στην πολιτική που μετατρέπει όλα τα κοινωνικά αγαθά (Υγεία, Παιδεία, περιβάλλον κ.ά.) σε εμπόρευμα και αφαιρεί από το λαό τη δυνατότητα να τα απολαμβάνει ελεύθερα, όπως το δικαιούται. Με την παραχώρηση, που θα συμπαρασύρει εξελίξεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο, η μαρίνα θα μετατραπεί από χώρο αναψυχής σε χώρο ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού καυσίμων για μεγάλα πολυτελή σκάφη, με στόχο να προσελκύσουν τουρίστες υψηλού καταναλωτικού προφίλ».

Κόντρα σε αυτή την προοπτική, η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί: Την ένταξη της περιοχής της μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Αμεση ανανέωση, επ' αόριστον, του χρησιδάνειου από την ΕΤΑΔ προς τον δήμο, για την πλαζ, το Ρεμέτζο, το καφενείο του Ψαρά και την Προποντίδα, με παράλληλη διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών προς όφελος του συνόλου του λαού της Καλαμαριάς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ»
Ψήφισμα με αιτήματα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων

Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του ΔΣ για τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, αλλά και ιδιαίτερα ζητήματα για την Κεφαλονιά, έστειλε προς τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα της Κεφαλονιάς σημειώνεται: «Να μη μεταφερθούν σκουπίδια και είδη ανακύκλωσης από το ένα νησί στο άλλο. Να δημιουργηθεί επιστημονική μονάδα λειτουργίας με διαδημοτική διαχείριση σε κάθε νησί του Ιονίου, σε σωστό σημείο που η εναπόθεση και ανακύκλωση δεν θα θίγουν την υγεία των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι σεισμοί το 2014 να επιλυθούν εδώ και τώρα. Είναι ντροπή να υπάρχουν κατεστραμμένα σχολεία και οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ δίπλα στη θάλασσα. Να υπάρχουν κατεστραμμένοι δρόμοι, κοπή συγκοινωνίας κ.ά. Κατοχυρώστε τώρα το Αλσος Λαυράγκα σε διατηρητέο μνημείο με λυόμενο μεταλλικό υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις και αναστήλωση του σπιτιού του Διονύση Λαυράγκα σε μουσείο Μουσικής. Σοβαρά προβλήματα Υγείας, Παιδείας, εργασίας (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι). α) Εκλεισαν τα Κέντρα Υγείας. β) Τα Νοσοκομεία Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου και Αργοστολίου αποδυναμώθηκαν σε γιατρούς, νοσοκόμους, εργατικό προσωπικό, από κρεβάτια και επιστημονικό υλικό που μεταφέρονται στο Ρίο, που δώρισαν οι απόδημοι Κεφαλονίτες. Η αγροτική παραγωγή νησιών να επανέλθει, όπως μελίσσια, ελαιοτριβεία και άλλα φυσικά προϊόντα. Να επανέλθουν οι ανεμόμυλοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ