Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Μεθοδεύουν την καταστροφή ενός ιστορικού τόπου με την επέκταση λατομείων!

Μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους ξεσήκωσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εν μέσω πανδημίας. Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η έκταση στην οποία επεκτείνεται το φαράγγι
Η έκταση στην οποία επεκτείνεται το φαράγγι
Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Καντάνου στα Χανιά, με την εκ νέου επιχειρούμενη επέκταση λατομείου σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων! Αυτό προκύπτει από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, μετά από εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Την απόφαση καταψήφισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συγκεκριμένη εισήγηση αναφέρεται πως «υπάρχει υποχρέωση ενεργοποίησης της συνολικής έκτασης» της λατομικής ζώνης Καντάνου στα 348 στρέμματα από τα 59,5, στα οποία λειτουργούν σήμερα τα «Λατομεία Σελίνου ΑΕ». Μάλιστα, αν και στο τέλος της εισήγησης αναφέρεται ότι «υπάρχουν προβλήματα για την ενεργοποίηση συνολικά της λατομικής περιοχής Καντάνου», αποσιωπώνται τεχνηέντως αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του ΣτΕ για τον ιστορικό δρόμο. Επίσης, αποκρύπτεται ότι σύμφωνα με το αρ. 5882 μισθωτήριο συμβόλαιο του λατομικού χώρου για την επέκταση του Λατομείου στα 348 στρ. «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει οποιαδήποτε χρήση του παλαιού (κηρυγμένου ιστορικού) επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τη λατομική περιοχή».


Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αναφέρουν πως είναι «απαράδεκτη, ανιστόρητη και υποβολιμαία» η εισήγηση των υπηρεσιών της ΠΕ Χανιών. Ακόμα, τονίζουν πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ψηφίστηκε από περιφερειακούς συμβούλους που γνωρίζουν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, την ιστορικότητα της περιοχής του φαραγγιού της Καντάνου. Και ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου Σελίνου να συζητήσει εκτάκτως το θέμα και να απαιτήσει όχι μόνο να μην επεκταθεί, αλλά να καταργηθεί η λατομική ζώνη των 348 στρ., πέραν των 59,5 στρ. που υφίσταται σήμερα, όσο λειτουργεί νόμιμα το λατομείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία, για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο λιθόκτιστος δρόμος και το φαράγγι της Καντάνου χαρακτηρίστηκαν ιστορικός τόπος στις 4-6-2010, με την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085/4.6- 12.7.2010 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (ΑΑΠ 267), έπειτα από τον αγώνα και το αίτημα πολιτών και φορέων του δήμου Καντάνου Σελίνου. Επιπλέον, το ΣτΕ επισφράγισε την ιστορικότητα της όλης περιοχής με την απόφαση ΣτΕ 336/2016 1, στην περίληψη της οποίας συγκεκριμένα αναγράφεται: «Το μήκους 6.640,00 μέτρων, τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου) - Χανίων, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ού αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πολλά χρόνια τώρα, το ιστορικό φαράγγι και ο δρόμος του έχουν αναδειχθεί και καταξιωθεί σε εξαίρετο τόπο φυσιολατρικού, περιπατητικού, ποδηλατικού και ιστορικής μνήμης τουρισμού. Το 2007 είχε γίνει η πρώτη απόπειρα για επέκταση του λατομείου, όμως μετά από αντιδράσεις δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι στις 23, 24 και 25 Μάη 1941, λίγες μέρες μετά την αεροπορική εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, οι Σελινιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους ναζί, με τον ελάχιστο πολεμικό εξοπλισμό που διέθεταν, στην Αγριμοκεφάλα, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου. Η μάχη αυτή, όσον αφορά το φαράγγι της Καντάνου, έγινε πάνω και γύρω από τον χειροποίητο, χωρίς δηλαδή χωματουργικά μηχανήματα, λιθόκτιστο δρόμο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1920-1930 και που διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ