Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμασία εδάφους για ακόμα περισσότερα παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, μεταφέροντας την αγωνία και τα αιτήματα των λαϊκών οικογενειών και των συνδικαλιστικών μαζικών φορέων, καλώντας την κυβέρνηση να πει συγκεκριμένα ποια μέτρα θα λάβει για τη λειτουργία και με ποιους όρους των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στους δήμους τον Σεπτέμβρη και μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας. Ακόμα, ποιο θα είναι φέτος το ύψος χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών και αν θα καλύπτουν όλες τις αιτήσεις των γονιών, τι θα κάνει η κυβέρνηση για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων των παιδικών σταθμών, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός της για τη διεύρυνση του δικτύου των δημόσιων παιδικών και βρεφικών σταθμών στους δήμους.

Απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη φέτος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, λέγοντας ότι «το νέο πρόγραμμα για το επόμενο σχολικό έτος, οι αριθμοί που θα ανακοινωθούν θα είναι, το επισημαίνω με τον αστερίσκο της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, στο καθεστώς λειτουργίας και των μέτρων προφύλαξης κατά της διάδοσης του κορονοϊού».

Ο υφυπουργός δεν ανέφερε κανένα στοιχείο για το πόση θα είναι η χρηματοδότηση, όσο για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς είπε ότι την απαγορεύει το Σύνταγμα (παραδέχτηκε ωστόσο ότι το ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση για κατάργηση αυτού του άρθρου) και έκανε λόγο για παράτασή τους. Κοροϊδεύοντας από πάνω τις λαϊκές οικογένειες που αγωνιούν για το τι θα γίνει, έκανε λόγο για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που έχει θέσει «στόχο κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών», που «είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο και το οποίο εργαζόμαστε σκληρά για να το υλοποιήσουμε. Πώς; Δίνουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων παιδικών σταθμών» και άλλα παρόμοια.

Ο Μ. Συντυχάκης, δείχνοντας τι περιμένει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ανέφερε ότι «πέρσι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών 17.250, φέτος τι θα γίνει;». Οπως σημείωσε, πέραν των μέτρων για την πανδημία ήδη «η έλλειψη επαρκούς δικτύου προσχολικών δομών οξύνεται ακόμα περισσότερο με την υποχρηματοδότηση στους δήμους, οι οποίοι - λογικό είναι - αδύνατον να λειτουργήσουν τις υπάρχουσες δομές, με την αναγκαία παιδαγωγική επάρκεια και σε συνθήκες ασφαλείας βρεφών και νηπίων». Ακόμα, σημείωσε ότι «σε 161 δήμους της χώρας δεν υπάρχουν βρεφικοί σταθμοί και σε 131 υπάρχει διπλάσια ζήτηση από τις θέσεις που διατίθενται».

Πρόσθεσε πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αντί τα χρήματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση της λαϊκής οικογένειας να επιστρέφουν για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών, ώστε αυτές να παρέχουν δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη επιστημονική φροντίδα, καταλήγουν στοχευμένα στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, μετατρέποντας μάλιστα τους γονείς σε πελάτες της ειδικής Προσχολικής Αγωγής».

Παρέθεσε δε και συγκεκριμένα στοιχεία, που δείχνουν ότι «στην Αττική ο ιδιωτικός τομέας για τα έτη 2017-2019 υπερτερεί σε δομές και αριθμό παιδιών, σε σχέση με τις δημόσιες που σταθερά συρρικνώνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ