ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέες κινητοποιήσεις στις 9 Ιούνη ενάντια στην ψήφισή του

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές κλιμακώνουν τον αγώνα τους κόντρα στο αντιδραστικό νομοσχέδιο

Με απεργιακή κινητοποίηση και νέα συλλαλητήρια οι εκπαιδευτικοί μαζί με μαθητές και φοιτητές κλιμακώνουν τον αγώνα, ενάντια στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση μέσα από το πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας την τακτική της να τα προωθήσει εν μέσω πανδημίας, δηλώνοντας πως πρόκειται για νομοσχέδιο καταδικασμένο στις συνειδήσεις, προχωρούν την Τρίτη 9 Ιούνη σε απεργίες και συλλαλητήρια. Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με πορεία προς τη Βουλή και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών καλούν σε μαζική συμμετοχή με κεντρικό αίτημα να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Κάλεσμα, ώστε με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση να δοθεί απάντηση στην πολιτική που τσακίζει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, απευθύνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, που αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο πλέγμα μέτρων που οδηγεί σε ακάλυπτα κενά, απολύσεις αναπληρωτών, περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για τη στήριξη των εκπαιδευτικών, φέρνει ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το σχολείο, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς για τους μαθητές, φορτώνει το οικονομικό βάρος στις πλάτες των γονιών. Προχωρά σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου. Μέσα από την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση ρίχνει την ευθύνη για όλα τα προβλήματα στους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση και συνολικά το κράτος αποποιούνται τις δικές τους ευθύνες. Αντί για μέτρα στήριξης ετοιμάζουν τις απολύσεις μας!», αναφέρει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών στο κάλεσμά της.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στα Προπύλαια την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, έχει απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. «Μαζί με τους αγωνιστές καθηγητές, τους γονείς, τους φοιτητές γινόμαστε μια γροθιά», σημειώνει καλώντας σε «Κλειστά σχολεία παντού, όλοι στους δρόμους με τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, με μαχητικά και οργανωμένα μπλοκ σχολείων και δήμων». Οι μαθητές παλεύουν για να μην περάσει η «τράπεζα θεμάτων», να μη δίνουν τα Γυμνάσια περισσότερες εξετάσεις, να μην εφαρμοστεί η τροπολογία για τις κάμερες, να μη μειωθεί ο ήδη μικρός αριθμός των μετεγγραφών, για κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των κενών σε καθηγητές, καθαριότητα, μετακίνηση, σχολικές υποδομές, για «σχολείο δημιουργικό - όχι κέντρο εξεταστικό». Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Στη Λευκάδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έγινε την Τρίτη, στη Λευκάδα, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Λευκάδας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αγγελος Σικελιανός», που είχαν και στάση εργασίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, ενώ παραβρέθηκε επίσης η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Ευγενία Κολυβά.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς από τους Σπύρο Ροντογιάννη και Ευαγγελία Γούλα, πρόεδρο και γραμματέα του Συλλόγου Δασκάλων αντίστοιχα, και από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Θανάση Πουτόκα, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στον πεζόδρομο της πόλης της Λευκάδας. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 9 Ιούνη.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζεται η πολύμορφη δραστηριότητα της ΚΝΕ στους μαθητές κάτω από το σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη!». Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται αυτές τις μέρες τα παρακάτω:

Η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ οργανώνει δραστηριότητα για μαθητές σήμερα, Πέμπτη, στις 19.00, στο κηποθέατρο Αλκαζάρ, που περιλαμβάνει escape room, προβολή power point, συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, γκράφιτι.

Εscape room για το περιβάλλον οργανώνουν: Σήμερα, Πέμπτη, η Μαθητική ΟΒ Νάουσας, στις 19.00, στο πάρκο Νάουσας. Αύριο, Παρασκευή, η Μαθητική ΟΒ Γιαννιτσών, στις 19.00, στο Πολύκεντρο Γιαννιτσών. Το Σάββατο 6 Ιούνη η Μαθητική ΟΒ Βέροιας, στις 19.00, στην πλατεία Ελιάς. Την Κυριακή 7 Ιούνη η Μαθητική ΟΒ Κατερίνης, στις 18.00, στο πάρκο Κατερίνης.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διήμερο δράσης: Αύριο, Παρασκευή, στις 18.00, πολυδραστηριότητα από τον Λευκό Πύργο έως τη Νέα Παραλία και το Σάββατο 6 Ιούνη, στις 11.00, καθαρισμός της Παραλίας Νέας Κρήνης.

Στη Λευκάδα η Μαθητική Οργάνωση, αύριο, Παρασκευή, θα στήσει τραπέζι ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία και στην παραλία με θέμα το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ενώ το Σάββατο 6 Ιούνη πραγματοποιεί εκδρομή στις 19.00 στους καταρράκτες του Νυδρίου (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6981.208.749, 18.00 - 20.00).

Στην Κέρκυρα, την Κυριακή 7 Ιούνη στις 11.00 οργανώνεται εκδρομή στην παραλία του Ισσου με μπάνιο, περίπατο στο κεδρόδασος και τη λίμνη, παιχνίδια.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Η Τομεακή Οργάνωση Παντείου - Χαροκοπείου της ΚΝΕ στο υπαίθριο στέκι νεολαίας που έχει στήσει στην πλατεία Κουκακίου (Ολυμπίου και Καλλιρρόης) προγραμματίζει:

Σήμερα, Πέμπτη, συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του κοινωνικού επιστήμονα και οι επαγγελματικές προοπτικές του αποφοίτου», έκθεση για το Προσφυγικό και στις 21.00 συναυλία με «Το Σφάλμα», Retro (Rebellion Connexion), Dason, Raibo.

Αύριο, Παρασκευή, συζήτηση με θέμα «Οι πράσινες μπίζνες θυσιάζουν το περιβάλλον και τις ανάγκες μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Στις 21.00 μουσική βραδιά.

Το Σάββατο 6 Ιούνη συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του δημοσιογράφου στη σημερινή εποχή και η επαγγελματική του αποκατάσταση». Στις 20.30 προβολή του podcast της ΚΝΕ «Διαδίκτυο και social media».

  • Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνει το Σάββατο 6 Ιούνη στην πλατεία Κουμπάκη στη Νίκαια και το Σαββατοκύριακο 6 - 7 Ιούνη στο Πασαλιμάνι, στις 19.00 - 22.00 παιχνίδι γρίφων και escape room με θέμα την περίοδο της πανδημίας.

Επίσης, το Σάββατο 6 Ιούνη οργανώνει στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, στις 19.00, συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, με τίτλο «"Oil one": Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;». Θα μιλήσει η Ζωή Παπαδοπούλου, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Ακόμα, το Σαββατοκύριακο 6 - 7 Ιούνη, στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό, στις 19.00 - 22.00, οργανώνεται παιχνίδι με θέμα «Ποιος είναι "ο πιο αδύναμος κρίκος" στα σχολεία μας».

ΤΜΗΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Κινητοποίηση για την επαναλειτουργία των κλινικών

Κινητοποίηση με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία των κλινικών του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ πραγματοποίησαν φοιτητές του Τμήματος, το μεσημέρι της Δευτέρας, έξω από το κτίριο της Οδοντιατρικής αλλά και στην Πρυτανεία του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος, οι κλινικές προτείνεται να επαναλειτουργήσουν σταδιακά από 1η Σεπτέμβρη, αφότου το Τμήμα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, αφήνοντας έτσι «στον αέρα» δεκάδες επί πτυχίω φοιτητές, που θα χάσουν το εξάμηνό τους, αλλά και χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται στις κλινικές του Τμήματος.

Η διοίκηση του Τμήματος στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων πως «διαπιστώνουμε ακόμη μια φορά τα προβλήματα υποστελέχωσης του Τμήματος. Η υποστελέχωση αυτή, πέραν της αδυναμίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όπως οι παρούσες, εμπεριέχει τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των σπουδών», ενώ σημειώνει και την απουσία διαθέσιμων πόρων που να καλύπτουν τις δαπάνες προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας και αναγκαίων τεχνικών έργων για την επαναλειτουργία των κλινικών.

Σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Τμήματος, Λάμπρο Ζουλούμη, και με εκπρόσωπο της Πρυτανείας, οι φοιτητές έλαβαν προφορική δέσμευση για το σταδιακό άνοιγμα των κλινικών από 21 Ιούνη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Οδοντιατρικής χαιρετίζουν τον αγώνα των φοιτητών, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν. Παράλληλα, καλούν τους συμφοιτητές τους να μην εφησυχάσουν, να συνεχίσουν να διεκδικούν την επανέναρξη της λειτουργίας των κλινικών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δυναμώνοντας τον αγώνα τους μέσα από τη δραστήρια συμμετοχή στα συλλογικά τους όργανα.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οχι στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα

Την άμεση απόσυρση του άρθρου 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που συζητιέται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία από 22 σε 25 ανά τμήμα, ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η αύξηση αυτή, όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, είναι βέβαιο ότι θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και, ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημειώνει η Ενωση Διευθυντών και προσθέτει:

«Θεωρούμε τραγικό σε ένα σχέδιο νόμου που έχει ως τίτλο την αναβάθμιση του σχολείου να εμπεριέχονται ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν καταφανώς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη στιγμή που το ζητούμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και, γενικά, οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, από άποψη γλωσσική, γνωστική, νοητική, συναισθηματική, πολιτισμική και κοινωνική, γεγονός που επιβάλλει την εξατομικευμένη παιδαγωγική και διδακτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού».

Σήμερα η συναυλία στην Καισαριανή

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Σκοπευτήριο Καισαριανής θα γίνει εκδήλωση - συναυλία, αφιερωμένη στον αγώνα για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης! Την ορχήστρα θα αποτελούν οι: Μητροφάνης Θωμάς, Πασχαλιάς Αστέρης, Perticola Laura, Παπαχριστοδούλου Ασημίνα.

Στη συναυλία, που ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη βδομάδα αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, καλούν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» και οι Ενώσεις Γονέων Καισαριανής και Βύρωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ