ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την «έξωση» 300 προσφύγων από τις δομές

Eurokinissi

Τις εξελίξεις που δρομολογούνται στις Σέρρες, με τη σταδιακή αποχώρηση χιλιάδων προσφύγων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia», αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει, στο νομό Σερρών, περίπου 300 πρόσφυγες θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να εγκαταλείψουν τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. «Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά πού θα καταλήξουν. Τυπικά οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έχουν άσυλο εδώ και 5 μήνες το ελάχιστο έως και 3 χρόνια το μέγιστο, δεν δικαιούνται πλέον φιλοξενία στις δομές και θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπο να εξασφαλίσουν τα προς το ζην με ίδια μέσα. Στην πραγματικότητα, όμως, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν γνωρίζουν καθόλου Ελληνικά και βέβαια ελάχιστες πιθανότητες έχουν να βρουν εργασία, ειδικά στις παρούσες συνθήκες.

Ακόμη, με διαδικασίες εξπρές (6 μήνες) το υπουργείο Μετανάστευσης θα κατασκευάσει κτιριακές εγκαταστάσεις στη δομή στη θέση Κλειδί του δήμου Σιντικής. Οι σκηνές αντικαθίστανται με κτίρια και το προσωρινό μονιμοποιείται. Θέλουν να γίνει η περιοχή μας αποθήκη ψυχών, μία απέραντη φυλακή. Είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία κλειστής δομής - φυλακής στη Σιντική, μιλήσαμε για υγειονομική βόμβα που πρόκειται να δημιουργηθεί σε ένα χώρο ακατάλληλο, χωρίς υποδομές, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης».

Η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ καλεί τον σερραϊκό λαό να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες με αλληλεγγύη, κατανόηση και ανθρωπιά, στρέφοντας τα πυρά του στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να διεκδικήσει, μεταξύ άλλων, να βρεθούν με ευθύνη του κράτους αξιοπρεπείς κατοικίες για όσες/όσους βγουν από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων. Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Να αποδοθούν στους δήμους οι εκτάσεις που η παραχώρησή τους στο Υπερταμείο ακυρώθηκε από το ΣτΕ

Επιστολή προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ

Να αποδοθούν στους δήμους 10.119 δημόσιες εκτάσεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την παραχώρησή τους από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Υπερταμείο ζητά ο Κώστας Πελετίδης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επιστολή του προς το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ζητά επίσης να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ και να παρθεί απόφαση για την απόδοση των εκτάσεων στους δήμους, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην επιστολή του:

«Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για παραχώρηση 10.119 δημόσιων εκτάσεων και ακινήτων στο Υπερταμείο, πρέπει να παρέμβουμε άμεσα ώστε να αποδοθούν στους δήμους.

Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει την παραχώρησή τους στους δήμους για δημιουργία κοινόχρηστων, κοινωφελών χώρων, την αξιοποίηση χώρων και κτιρίων ώστε να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες και υποδομές προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι για την εμπορευματοποίησή τους.

Είναι γνωστές η αντίδραση των δήμων στην απόφαση της κυβέρνησης το 2018, οι παρεμβάσεις που έγιναν από κοινού και με άλλους φορείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σύνολο σχεδόν των δήμων διεκδικεί ακίνητα που θα συμβάλουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων μας, όπως, για παράδειγμα, στην Πάτρα ο πρώην ΧΥΤΑ στη θέση "Ριγανόκαμπος", όπου έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο και η έκταση δεν μας παραχωρούνταν, γιατί θα την "αξιοποιούσε" το Υπερταμείο.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ πρέπει να παρέμβει άμεσα στην κυβέρνηση γι' αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμο για την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών».

Διεκδικήσεις για την καθαριότητα των σχολείων

Κινητοποίηση αύριο στη 1.30 μ.μ. στο δημαρχείο Αχαρνών

Μια βδομάδα μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στον δήμο Αχαρνών παραμένουν ακάλυπτα από ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης».

Για το λόγο αυτό καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ. στο δημαρχείο Αχαρνών.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχουν σχολεία που παραμένουν ακάλυπτα από ουσιαστικά μέτρα υγιεινής, νηπιαγωγεία όπου η καθαρίστρια μοιράζεται σε δύο σχολικές μονάδες, οι οποίες καθαρίζονται μετά τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος, σχολικές μονάδες όπου γονείς και εκπαιδευτικοί αγοράζουν πλέον τα υλικά καθαριότητας, καθώς αυτά που διανεμήθηκαν έχουν τελειώσει, κ.λπ.

Κυβέρνηση και δήμοι «είχαν δύο μήνες να πράξουν τα δέοντα για να υποδεχτούμε με όρους ασφάλειας τα παιδιά στα σχολεία», τονίζει ο Σύλλογος και απαιτεί «να εξασφαλίσουν, έστω και τώρα, τους απαιτούμενους όρους υγιεινής και καθαριότητας για τη λειτουργία των σχολείων», καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή κινητοποίηση.

Στην Ικαρία

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, τους δημάρχους Ικαρίας και Φούρνων και τα Δημοτικά τους Συμβούλια έστειλαν μια σειρά σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονιών των νησιών, ζητώντας μέτρα για την καθαριότητα των σχολείων και την υγεία των μαθητών. Μεταξύ άλλων ζητούν «το κάθε σχολείο άμεσα να έχει τη δική του μόνιμη καθαρίστρια, πλήρους ωραρίου, με ευθύνη του κράτους», καθώς όπως σημειώνουν «την καθαρίστρια περιμένει το κάθε σχολείο για να είναι καθαρές όλη μέρα οι τουαλέτες και οι βρύσες, να απολυμαίνονται καθημερινά τα πόμολα και τα θρανία». Την επιστολή συνυπογράφουν οι εξής φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας - Φούρνων, ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων, οι Σύλλογοι Γονέων 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου, 1ου Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου Αγ. Κηρύκου, του Νηπιαγωγείου, του 1ου Δημοτικού και του Γυμνασίου - Λυκείου Ραχών, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου - Λυκείου Ευδήλου, του Δημοτικού - Νηπιαγωγείου - Ειδικού Σχολείου Καραβοστάμου, του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Φούρνων, και η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΚ Ευδήλου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΩΡΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη - συζήτηση στη Μαλακάσα για το Προσφυγικό

Η ΚΟ Ωρωπού Αττικής του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής σε σύσκεψη - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό το Σάββατο 13 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο της Κοινότητας Μαλακάσας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του Κόμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα εξωτερικά ιατρεία των ΚΥΤ

Την άμεση επαναλειτουργία και την πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών (ΚΥΤ) με μόνιμες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών και τη χρηματοδότηση για τη διαρκή λειτουργία τους ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Μετανάστευσης - Ασύλου και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Στα ΚΥΤ των νησιών Χίου, Λέσβου και Σάμου λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία, με την παρουσία γιατρών και νοσηλευτών, μετά από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου με το ποσό των 160.000 ευρώ.

Την 1η Ιουνίου 2020, η λειτουργία των συγκεκριμένων εξωτερικών ιατρείων έληξε λόγω μη πρόβλεψης χρηματοδότησης. Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα τρία νησιά, αλλά και των νησιωτών, και μάλιστα διαρκούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ερωτώνται οι υπουργοί: Ποια μέτρα θα λάβουν για την άμεση επαναλειτουργία και την πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ με μόνιμες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων Υγείας; Τι χρηματοδότηση θα προβλέψουν για τη διαρκή λειτουργία με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ