ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κανένα άλλοθι σε προσχηματικούς διαλόγους για τα σχέδια απολιγνιτοποίησης

Δήλωση για την επίσκεψη του συντονιστή «δίκαιης μετάβασης» στην περιοχή

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την άρνησή τους να παραβρεθούν στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ο συντονιστής του «Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης», Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, δήλωσαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Δυτική Μακεδονία.

Ο συντονιστής του σχεδίου πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με την περιφερειακή αρχή, όπως και περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συναντήσεις με τη Διαχειριστική Αρχή και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση, τονίζουν πως τα σχέδια «απολιγνιτοποίησης» και «πράσινης μετάβασης» της κυβέρνησης της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων, που προωθεί ο συντονιστής στις συναντήσεις αυτές, «δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αποτελούν στρατηγική κατεύθυνση για νέα πεδία "πράσινης" κερδοφορίας, με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού της περιοχής (μεγάλη ανεργία, ένταση ενεργειακής φτώχειας, προβλήματα με την τηλεθέρμανση κ.ά.)».

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προσθέτουν πως «δεν συμμετέχουμε και δεν δίνουμε άλλοθι σε προσχηματικούς διαλόγους που έχουν ως στόχο να κερδίσουν χρόνο για λογαριασμό των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης, να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό. Αλλωστε, είναι ένας διάλογος που διεξάγεται σε ένα ξένο για εμάς και το λαό της περιοχής στρατόπεδο.

Η Δυτική Μακεδονία, όπως και η χώρα συνολικά, έχουν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για να βαδίσουν έναν δρόμο ανάπτυξης που θα στοχεύει στη λαϊκή ευημερία και όχι στην αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς.

Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στον παραπάνω δρόμο είναι η σημερινή οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας, όπου κουμάντο κάνουν λίγοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτή η οργάνωση της οικονομίας είναι που πρέπει να ανατραπεί, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού όλες οι δυνατότητες που έχει ο τόπος μας».

Και καταλήγουν: «Στην υπόθεση αυτή, οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Είναι και δικιά μας υπόθεση η στήριξη των αγώνων που διεξάγει ο λαός της περιοχής μας μέσα από τις μαζικές του οργανώσεις, σωματεία, συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και το συντονισμό τους. Αυτό είναι το δικό μας στρατόπεδο».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Τα σπασμένα ξανά στις λαϊκές πλάτες

Τη ραγδαία κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό βέβαια με τα κάθε είδους μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αποτυπώνει η εξέλιξη του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης) του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 15,5 δισ., χαμηλότερα κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι οι επιπτώσεις διαχέονται και στον Ιούνη και ότι τα φορολογικά έσοδα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από τον Ιούλη και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για το 2020 παραμένει το ίδιο και προβλέπει ρυθμό πτώσης του ΑΕΠ από 4,7% έως 7,9%, ενώ το έλλειμμα σε ετήσια βάση προβλέπεται να διαμορφωθεί οριακά πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020, τόνισε: «Οταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αποχαιρετά» την σ. Μαρία Παππά

Η Μαρία Παππά με τη στολή του ΔΣΕ
Η Μαρία Παππά με τη στολή του ΔΣΕ
Η ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο της συντρόφισσας Μαρίας Παππά, η οποία «έφυγε» πλήρης ημερών το Σάββατο 13 Ιούνη, στην Πολωνία, όπου και έμενε το τελευταίο διάστημα μαζί με τα παιδιά της, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής:

«Η συντρόφισσα Μαρία Παππά γεννήθηκε το 1924 στο Μεσοχώρι Υπάτης, Νομού Φθιώτιδας. Το 1943 εντάσσεται στις γραμμές της ΕΠΟΝ και γίνεται μέλος του Κόμματος. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ στο Μεσοχώρι.

Το 1947 εντάσσεται στον ΔΣΕ ακολουθώντας τον αδερφό της, μέλος του Κόμματος επίσης. Παρακολουθεί τη Σχολή ομαδαρχών του ΔΣΕ, εντάσσεται στα μάχιμα τμήματα της Ρούμελης, παίρνει μέρος στις μάχες στο χωριό Ανατολή. Το 1948 φτάνει στον Γράμμο, παρακολουθεί τη Σχολή αξιωματικών, όπου και παίρνει τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πολιτικού Επιτρόπου. Στέλνεται στην 107η Ταξιαρχία όπου διακρίνεται σε μάχες και με διάταγμα του Γενικού Αρχηγείου αποκτά τον βαθμό του υπολοχαγού Πολιτικού Επιτρόπου. Ως υπολοχαγός Πολιτική Επίτροπος, μερικές από τις πολλές μάχες όπου πήρε μέρος ήταν: Στα Γρεβενά, στο Μάλι Μάδι, στη μάχη της Φλώρινας όπου και τραυματίστηκε.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ η συντρόφισσα Μαρία Παππά παίρνει τον δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς μαζί με πολλούς συντρόφους και αγωνιστές. Πηγαίνει στη Σοβιετική Ενωση και αργότερα στην Πολωνία.

Υπηρέτησε το Κόμμα ως υπεύθυνη της γυναικείας δουλειάς στην Τασκένδη και αργότερα σε παιδούπολη με Ελληνόπουλα στην Πολωνία.

Το 1981 επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα, συνδέθηκε στην Κομματική Οργάνωση Κέντρου Αγίου Δημητρίου, στην οποία και παρέμεινε μέλος μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η συντρόφισσα Μαρία Παππά αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιογραφικό της: "Μέσα στο Κόμμα έμαθα το πραγματικό νόημα της ζωής. Μ' έκανε άξια να σταθώ στην πρωτοπορία την εποχή που έζησα. Για το Κόμμα που αγάπησα, στο Κόμμα που έδωσα και πήρα".

Η σορός της συντρόφισσας Μαρίας Παππά θα αποτεφρωθεί στην Πολωνία.

Η ΕΠ της ΚΟ Αττικής εκφράζει τα συλλυπητήριά της στα παιδιά και την οικογένειά της».

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν επίσης οι ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου Αττικής του ΚΚΕ.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποχαιρετά την Μαρία Παππά, σημειώνοντας ότι η συνολική της διαδρομή ήταν παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσφοράς και ανιδιοτέλειας.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μουσική διαμαρτυρία για τα Αγραφα

Την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ.

Αγωνιστική συνέχεια στη δράση που αναπτύσσουν όλο αυτό το διάστημα, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, δίνουν τα δεκάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, που έχουν συγκροτήσει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα.

Ετσι, την Κυριακή 21 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, διοργανώνουν μουσική διαμαρτυρία, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Παυσιλύπου. Στη μουσική διαμαρτυρία έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα συμμετοχή οι τραγουδοποιοί: Διονύσης Τσακνής, Δημήτρης Μυστακίδης, Αγγελής Γιώργος, Αλεξανδρής Γιώργος, Γατσαποστόλης Στέφανος, Γιαννούλα Ειρήνη, Δημάκης Βαγγέλης, Καραδήμος Γιώργος, Κατσάνος Χρήστος, Λατσάρας Δημήτρης, Μιαρίτης Δημήτρης, Μουλιάκος Ναπολέων, Μπαλάφας Δήμος, Οικονόμου Ντίνος, Οικονόμου Φάνης, Παπαδημητρίου Αγγελος, Πεταλάς Νίκος, Πέτσα Ρίτσα, Φιαλιάγκας Αρης.

Στο κάλεσμά τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Στις 21 Ιουνίου να ακουστούν σε όλη την Καρδίτσα και σε όλη τη χώρα τα δίκαια αιτήματά μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση - εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος. Ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για τον λαό».

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των μουσικών για διασφάλιση εισοδήματος για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ