Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Τα σπασμένα ξανά στις λαϊκές πλάτες

Τη ραγδαία κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό βέβαια με τα κάθε είδους μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αποτυπώνει η εξέλιξη του κρατικού προϋπολογισμού στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης) του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 15,5 δισ., χαμηλότερα κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θεωρούν ότι οι επιπτώσεις διαχέονται και στον Ιούνη και ότι τα φορολογικά έσοδα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από τον Ιούλη και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για το 2020 παραμένει το ίδιο και προβλέπει ρυθμό πτώσης του ΑΕΠ από 4,7% έως 7,9%, ενώ το έλλειμμα σε ετήσια βάση προβλέπεται να διαμορφωθεί οριακά πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες. Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020, τόνισε: «Οταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ