Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παζάρια σε πολλά ταμπλό και προετοιμασία επικίνδυνων «διευθετήσεων»

Ξεγύμνωμα ξανά για τα παραμύθια περί «προστασίας από την ΕΕ» τα όσα ειπώθηκαν μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Eurokinissi

«Προετοιμασία εδάφους» για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που προωθούνται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εξακολουθούν να κάνουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία.

Με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αλλά και τη συμμετοχή κατόπιν στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ), η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιάσει ξανά τα χρεοκοπημένα παραμύθια πως τάχα η συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ - ΝΑΤΟ διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα, την ίδια ώρα που για μια ακόμα φορά διαψευδόταν πανηγυρικά.

Χαρακτηριστικά, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωνε μετά την τηλεδιάσκεψη ότι «κάποια μέλη έθεσαν το θέμα των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία».

Εξάλλου, στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού με την επιχείρηση «Irini», ο Μπορέλ αρκέστηκε να πει πως «υπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες μέρες που είναι σε γνώση μας». Προϊδέασε για νέες αποφάσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ενώ αύριο και μεθαύριο είναι και η τηλεδιάσκεψη υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Είπε ακόμα ότι «Ελλάδα και Κύπρος παραπονούνται για γεωτρήσεις κοντά στην ακτογραμμή τους» («coastline»), αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε ΑΟΖ και κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις προθέσεις τους απέναντι στα «παράπονα» Αθήνας και Λευκωσίας, παρέπεμψε το θέμα για συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Ιούλη, «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της πολύπλοκης σχέσης», παραπέμποντας στο ευρωτουρκικό παζάρι που «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα.

Αποκαλυπτικός για τον ευρωατλαντικό αέρα που πνέει στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης, ως ανάχωμα και για τα σχέδια της Ρωσίας στη Λιβύη, ήταν και όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση του Μ. Πομπέο κατά τη συνεδρίαση, σημειώνοντας πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έκανε μια «εκτίμηση για την κατάσταση, αλλά κυρίως σε συνάρτηση με την κατάσταση στη Λιβύη».

«Υπόδειγμα» διευθετήσεων με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Ζ. Ι. Λε Ντριάν, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τις «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», την «προσέλκυση επενδύσεων» και την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ο Ελληνας ΥΠΕΞ επιχείρησε να καλλιεργήσει τις γνωστές αυταπάτες περί «ασπίδας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα από τις συμμαχίες της αστικής τάξης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «πρόσφατα η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα».

Προηγουμένως, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», τόνιζε ότι «η Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο» και ισχυριζόταν πως τάχα «αυτές οι ενέργειες έχουν επισύρει την καταδίκη της ΕΕ, η οποία επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις».

Την ίδια ώρα, με μοχλό τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για καθορισμό ΑΟΖ και «οδηγό» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, έστειλε σήμα ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις γειτονικές της χώρες», έχοντας ως βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Πρόσθεσε άλλωστε ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη».

Αλλά και στο «Πρώτο Θέμα», όπου μίλησε, αφού εμμέσως παραδέχτηκε ότι η συμφωνία με την Ιταλία έκλεισε με μειωμένη επήρεια σε συστάδες ελληνικών νησιών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να λύνει «τα εκκρεμή ζητήματα» αντί να τα παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες, προσθέτοντας ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν «απαραίτητα και ταυτόσημες απόψεις. Γι' αυτό άλλωστε διεξάγεται η διαπραγμάτευση, προκειμένου οι πλευρές να καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή».

Δεν απέκλεισε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με προϋπόθεση «να καταθέσει η Τουρκία δήλωση αποδοχής της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου ή να συντάξει συνυποσχετικό με την Ελλάδα για το αντικείμενο προσφυγής», που προφανώς θα απλώνεται σε όλα τα πεδία των διεκδικήσεών της. Στο πλαίσιο δε του πολύπλευρου παζαριού, έστειλε μήνυμα στο Κάιρο, το οποίο επισκέπτεται την Πέμπτη, ότι η Αθήνα θα θέσει το θέμα της ενίσχυσης της Αιγύπτου από την ΕΕ, λόγω της «συμβολής» της πρώτης στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών.

Με αυτό το φόντο, σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκινά διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. Τουρισμός, επενδύσεις και Ενέργεια αποτελούν επισήμως τα βασικά σημεία της ατζέντας της επίσκεψης, όπως και «θέματα γεωπολιτικής» με βάση όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Τούρκος πρέσβης

Σημειωτέον, σχολιάζοντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΒΝΑ τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπ. Οζουγκεργκίν, χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε επιτέλους να διευθετεί τα θέματα οριοθέτησης που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες με τους γείτονές της».

Πρόσθεσε δε πως «πρόσφατα ανακοινώθηκε στην ελληνική πλευρά, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ κατέληξε ότι «σε αυτό το σημείο, εάν έχουμε τη σωστή νοοτροπία (...) χωρίς δογματικές υποχρεώσεις και εμμονές, μπορεί να υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ελπίζω με θετικά αποτελέσματα».

Ενδεικτική για την «ελαστικότητα» του Διεθνούς Δικαίου στα παζάρια των αστικών τάξεων, αλλά και για την προετοιμασία εδάφους που γίνεται για επικίνδυνες «διευθετήσεις» στις πλάτες των λαών, είναι και η αποστροφή του πως «είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν. Και, φυσικά, η κοινή γνώμη πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός, ώστε να συμφωνήσουμε».

Παρέμβαση της Ρωσίας

Παρέμβαση στο θέμα είχαμε και από τον Ρώσο πρέσβη, Αντρέι Μάσλοφ. Μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Οποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά». Σημείωνε δε, με το βλέμμα προς τις ΗΠΑ, ότι «η Ρωσία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, είναι μέρος της Συνθήκης, την εφαρμόζει πιστά και τη θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών». Αιχμή προς τις ΗΠΑ περιείχε και η επισήμανσή του ότι δεν γίνεται «τρίτες χώρες» «να επιβάλλουν τον εαυτό τους ως "διαμεσολαβητές" στο εν λόγω ζήτημα χωρίς την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών, ή να εμπλέκονται εν απουσία της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», άρα και της Μόσχας, που διεκδικεί επίσης λόγο στην περιοχή. «Τόσο σ' αυτό το ζήτημα όσο και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου, πάντα δίνουμε έμφαση στην ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και στην επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα», πρόσθεσε.

Στην Αγκυρα αύριο ο Ιταλός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, επίσκεψη στην Αγκυρα ξεκινά αύριο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο και της πρόσφατης ελληνοϊταλικής συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρεθούν - σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ - «οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», όπως και «οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις». Ξεχωριστό βάρος, σχολίαζαν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα έχουν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες και ο Ιρανός ΥΠΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ, σημειώνοντας πως «θεώρησα απαραίτητο ένα ταξίδι στην Τουρκία για να συζητήσω τις οικονομικές σχέσεις μας, τη συνεργασία στην Ενέργεια και περιφερειακά ζητήματα», ενώ από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι για η «σταθερότητα στο Ιράν» αποτελεί σημαντικό θέμα για την Αγκυρα, η οποία σκοπεύει να συνεργαστεί με την Τεχεράνη σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ