Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Να μη μετατραπεί η περιοχή σε φυλακή της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες

Σε συγκέντρωση της ΚΟ Ωρωπού μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας

Με μαζική συμμετοχή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κατοίκους της περιοχής πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟ Ωρωπού του ΚΚΕ στη Μαλακάσα, το απόγευμα του Σαββάτου, με θέμα το Προσφυγικό και κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση πραγματοποιείται εν μέσω κινητοποιήσεων των κατοίκων ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει δομές εγκλωβισμού προσφύγων στην περιοχή, μετατρέποντάς την σε άλλη μια φυλακή της ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιδραστικών συμφωνιών της.

Ο Γ. Γκιόκας εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό ο αγώνας αυτός να έχει χαρακτηριστικά αλληλεγγύης προς τους κατατρεγμένους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή, απορρίπτοντας και απομονώνοντας παράλληλα δυνάμεις που θέλουν να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο μόνο και μόνο για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί ένοχοι για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες».

Σημείωσε ότι «το ΚΚΕ, μόνο το τελευταίο διάστημα, έχει εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή του με 5 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών της Μαλακάσας καθώς και με συνεχείς παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων στην περιοχή». Και κατήγγειλε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει τις δομές της Μαλακάσας ως ελεγχόμενες, όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά θα τα οξύνει, καθώς θα ενταθεί ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή».

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «το Προσφυγικό είναι πρόβλημα πολιτικό» και ότι «οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξασφαλίζουν τη μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη φυλακή προσφύγων και μεταναστών με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και με τη μαζική απόρριψη αιτήσεων ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μαλακάσας, που έδωσαν μαζικό «παρών» στην εκδήλωση, υπογράμμισε πως «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτή την πολιτική», καθώς και ότι «τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσαν τις διάφορες Οδηγίες της ΕΕ που οδηγούν με διάφορους τρόπους στον εγκλωβισμό». Είπε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που είναι η βασική αιτία των προσφυγικών ροών».

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό, για την κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, για το κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά του Αιγαίου και για να δοθούν άμεσα τα ταξιδιωτικά έγγραφα με γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες και μετανάστες, για να μεταβούν στις χώρες τελικού τους προορισμού. Κατήγγειλε την εμπλοκή των ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού, που λυμαίνονται τον πακτωλό των χρηματοδοτήσεων κάνοντας χρυσές δουλειές στις πλάτες των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή οι Υπηρεσίες Ασύλου παραμένουν υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι τρία και τέσσερα χρόνια, στοιβαγμένοι στις δομές, περιμένοντας να εξεταστούν οι υποθέσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ