Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντονες πολιτικο-στρατιωτικές διεργασίες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνονται οι προσπάθειες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να πάρουν καλύτερη θέση στην επικείμενη μοιρασιά της «επόμενης μέρας» στη Λιβύη, που αποτελεί κομβικό ζήτημα στο ευρύτερο γεωστρατηγικό - ενεργειακό παζάρι που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι αντιθέσεις Ρωσίας και Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ειδικά σε περιοχές σημαντικών γεωτρήσεων και παραγωγής πετρελαίου (π.χ. Σύρτη, για τον έλεγχο της οποίας γίνονται σφοδρές μάχες), αλλά και στη Συρία, οδήγησαν στην αναβολή της προγραμματισμένης για την Κυριακή συνάντησης των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, με τους Τούρκους ομολόγους τους στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο πλευρές, πάντως, δηλώνουν ότι η επικοινωνία θα συνεχιστεί. Η ρωσική πλευρά δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την αναβολή της συνάντησης, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η αναβολή δεν σχετίζεται με «εκκρεμή ζητήματα των θεμελιωδών αρχών» των δύο χωρών για Συρία και Λιβύη.

Προηγήθηκε η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες, όπου, αφότου η αποστολή «Irini» της ΕΕ έκανε τον τροχονόμο για να περάσει πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά προς τη Λιβύη, συνοδεία τουρκικών φρεγατών, οι τελευταίες φέρεται αμέσως μετά να «λόκαραν» γαλλικό πολεμικό πλοίο που επιχειρούσε στην περιοχή, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Sea Guardian». Η Τουρκία «συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο, εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ», αναφέρει ανακοίνωση της Γαλλίας.

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ, πάντως, και με τις «ευλογίες» των Ευρωατλαντικών, προχωρά συστηματικά, έχοντας κατοχυρώσει μερίδιο από τη μοιρασιά αλλά και τουρκικές στρατιωτικές βάσεις, όπως έγινε γνωστό, μία στη Μισράτα (μεγάλη ναυτική βάση) και άλλη μία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, συνεχίζονται και άλλες διεργασίες στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, το Σάββατο μετέβη στο Αλγέρι ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, όπου συνάντησε τον Αλγερινό Πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Ο Σάλεχ και το Κοινοβούλιο, που είναι στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, φαίνεται ότι αναλαμβάνουν έναν πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και δημοσιεύματα θεωρούν ότι δραστηριοποιούνται με την έγκριση και της ρωσικής πλευράς. Στην Αλγερία ο Σάλεχ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τεμπούν ότι από πλευράς Αλγερίας θα αναζητηθούν λύσεις «για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη», σε συνεργασία με τους ομολόγους του Αλγερινού Προέδρου σε Αίγυπτο, Α. Φ. Σίσι, και Τυνησία, Καΐς Σαΐντ. Η συνάντηση Σάλεχ - Τεμπούν έγινε μια βδομάδα μετά την πρωτοβουλία του Σίσι για εκεχειρία στη Λιβύη, επανέναρξη των συνομιλιών για πολιτική λύση και «οδικό χάρτη» για εκλογές μετά από μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών.

Παρέμβαση έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος της Καθολικής Εκκλησίας, στο κήρυγμά του την Κυριακή, ζητώντας τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη και καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ