ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!»

Με νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζουν τη δράση τους Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να φορτώσουν στους εργαζόμενους και τη νέα οικονομική κρίση.

Με συνέχεια των κινητοποιήσεων σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός, το Εμπόριο, οι Κατασκευές, οι ΟΤΑ κ.ά., με διεύρυνση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών και σε χώρους όπως η ΕΥΔΑΠ και οι σιδηρόδρομοι, με πρωτοβουλίες συντονισμού κατά περιοχή, όπως κάνουν τα σωματεία στον Πειραιά, και κατά κλάδο, όπως στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, καθώς και με πολλές ακόμα αγωνιστικές παρεμβάσεις, τα συνδικάτα βάζουν στο στόχαστρο όλες τις εκφράσεις της εντεινόμενης αντεργατικής επίθεσης. Απέναντι στις απολύσεις, στην απληρωσιά, στο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, στην αβεβαιότητα, στη ζωή με τα ψίχουλα των επιδομάτων ή χωρίς ούτε καν αυτά, στις ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ., ξεκαθαρίζουν με τον αγώνα τους: «Φτάνει πια! Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συνέχισαν τον αγώνα τους με διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας

Νέες κινητοποιήσεις σε Αττική και άλλες περιοχές την Πέμπτη

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας
Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε παύση πληρωμών για τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, για τις δόσεις σε τράπεζες και στην εφορία, καθώς και σε απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, διεκδίκησαν χτες σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας.

Πίσω από το πανό των σωματείων, στην είσοδο του υπουργείου, βρέθηκαν εργαζόμενοι οι συμβάσεις των οποίων συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή, εποχικοί που δεν βλέπουν την επαναπρόσληψη ούτε με το ...κιάλι, εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που πετάχτηκαν πρώτοι πρώτοι στην ανεργία και δεν εντάσσονται καν στα υποτυπώδη μέτρα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, καθώς οι οδηγοί αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Το επίδομα «ειδικού σκοπού» ύψους 534 ευρώ, με το οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, εξανεμίζεται με την καταβολή του στην πληρωμή ενοικίων, δόσεων δανείων, λογαριασμών. Μάλιστα, ακόμα και το ποσό αυτό με το οποίο πασχίζουν να επιβιώσουν, καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καταβολή του για τον Μάη έγινε μόλις στις 15 Ιούνη.

Από τις μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης που οργάνωσε το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα
Από τις μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης που οργάνωσε το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα
Αντίστοιχα, εποχικοί που δουλεύουν σε ξενοδοχεία της Αττικής ή επρόκειτο να δουλέψουν σεζόν σε νησιά έχουν βρεθεί «στον αέρα». Οι επαναπροσλήψεις και η ένταξη στο καθεστώς της αναστολής δεν προχωρούν για πάρα πολλούς από αυτούς, καθώς οι εργοδότες έχουν βρει την ευκαιρία να «ξεφορτωθούν» μέρος του προσωπικού. Οι... «τυχεροί» που λάμβαναν επίδομα ανεργίας και δικαιούνται την παράτασή του, αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του.

Τέλος, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με το καθεστώς της «εξτρά», της «ενοικιαζόμενης» εργασίας και άλλες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, δεν περιλαμβάνονται «στο κάδρο» ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τους εργοδότες.

Χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά, όλοι αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα και απαιτούν από την κυβέρνηση, που τρέχει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εργοδοτών, να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την επιβίωσή τους.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου και έθεσαν τα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν καμία δέσμευση.

«Εφόσον αποφάσισε η κυβέρνηση να στείλει τους χιλιάδες εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό στη μαζική εξαθλίωση και τη φτώχεια, να τους στείλει χωρίς εισόδημα στα σπίτια τους, χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον για την επόμενη μέρα, να πάρει τώρα απόφαση να γίνει παύση πληρωμών σε όλες τις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στα σπίτια των εργαζομένων», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Ξεκαθάρισε πως τα σωματεία θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση που οργανώνουν την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (Βασ. Γεωργίου).

Κινητοποιήσεις την Πέμπτη σε Αττική, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο

Το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής έχουν απευθύνει κάλεσμα σε σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να οργανώσουν κινητοποιήσεις την ίδια μέρα.

Στην Αττική έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας (3 μ.μ. έως 7 μ.μ.), για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητοποίηση.

Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφολια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest».

Στην ίδια κατεύθυνση, συνέχισης του αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, την Πέμπτη 25/6 οργανώνονται κινητοποιήσεις στις εξής περιοχές:

  • Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί τους εργαζόμενους να γεμίσουν ξανά τους δρόμους του νησιού, με συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο της ΚΥΑ που αναφέρεται στην επαναπρόσληψη και την αναστολή εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Στις συσκέψεις εκφράστηκε η αγανάκτηση των εργαζομένων για τα κυβερνητικά μέτρα που τους καταδικάζουν στη φτώχεια, ενώ καταγγέλθηκε η προκλητική συμπεριφορά των ξενοδόχων, που αρνούνται προσχηματικά τη διεκπεραίωση της επαναπρόσληψης των εποχικών και την ένταξή τους στο καθεστώς αναστολής εργασίας.
  • Στα Χανιά, σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προχωρά το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, καλώντας σε συμπόρευση σωματεία και φορείς.
  • Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων του κλάδου (Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, Μαγείρων Ζαχαροπλαστών), για την οργάνωση συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, για την κλιμάκωση του αγώνα.
  • Στο Λασίθι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων «Τάλως» και το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου «TUI BLUE ELOUNDA BREEZE» καλούν σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια.
  • Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία εργαζόμενων στα ξενοδοχεία «Sheraton», «Miramare» και «Amilia Mare & Paradise Village», καθώς και εργαζόμενοι από μεγάλα ξενοδοχεία καλούν σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του αρχαίου σταδίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων με βάση τις ΣΣΕ. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Ενταξη στο μηχανισμό στήριξης όλων των ελαστικά απασχολουμένων. Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν. Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών.

Τηλεδιάσκεψη με το Συνδικάτο Τουρισμού της Γαλλίας

Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και του Συνδικάτου Τουρισμού της Γαλλίας CGT Commerce et Services πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με θέμα τον συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζομένων του κλάδου στις δύο χώρες. Στη συζήτηση ανταλλάχθηκαν πείρα από τη δράση και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, καθώς και πληροφορίες για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η δουλειά την Κυριακή

Μαζική παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Από την παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Από την παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα
Μαζική παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «Smart Park» και «McArthourGlen» στα Σπάτα, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν, δίπλα στα άλλα αντεργατικά μέτρα, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, έκανε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Με το πανό και τις πικέτες, την ανακοίνωση που μοιράστηκε σε όλα τα καταστήματα και τα συνθήματα που συνόδευσαν την πορεία μέσα στα δύο εμπορικά κέντρα, κάλεσε τους εμποροϋπαλλήλους να παλέψουν με το σωματείο τους ενάντια στα «σπαστά» ωράρια, στη δουλειά - «λάστιχο», στη μετατροπή της Κυριακής σε άλλη μια εργάσιμη μέρα της βδομάδας.

«Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε αγώνα για να μην μπει στο «μουσείο» η κυριακάτικη αργία.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ, πριν από λίγους μήνες, να ανάψει το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων στα δύο εμπορικά κέντρα όλες τις Κυριακές, από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, «διευρύνοντας» την αντίστοιχη αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κέντρο της Αθήνας, το παραλιακό μέτωπο και άλλες περιοχές, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εντατικοποίησης που σαρώνει κάθε ίχνος ελεύθερου χρόνου και αναγκάζει τους εργαζόμενους σε ατέλειωτο τρέξιμο επτά μέρες τη βδομάδα. «Από τη Δευτέρα έως την Κυριακή, έχουμε ξεχάσει βόλτα τι θα πει», κατήγγειλαν χαρακτηριστικά.

Αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου ενάντια σε απολύσεις στα σούπερ μάρκετ
Αγωνιστική παρέμβαση του Σωματείου ενάντια σε απολύσεις στα σούπερ μάρκετ
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών Μεσογείων της ΟΓΕ, καθώς οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, ενώ στην περίπτωση των εργαζομένων μητέρων οι συνέπειες της δουλειάς και της ζωής - «λάστιχο» γίνονται ακόμα πιο έντονες για τις ίδιες, τα παιδιά, τις οικογένειές τους. «Πολέμησε για σένα και για τα παιδιά, δε γίνεται να βλέπουν μονάχα τη γιαγιά», ήταν το ιδιαίτερο κάλεσμα στους εργαζόμενους γονείς, προκειμένου να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα για να υπερασπιστούν το ωράριο και την κυριακάτικη αργία.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων διεκδικεί: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των σπαστών ωραρίων. Καμία μείωση μισθού. Εδώ και τώρα να πληρωθεί το Δώρο Πάσχα σε όσους εργαζόμενους δεν έχει δοθεί. Χωρίς καθυστέρηση να δοθεί το επίδομα αδείας. Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμό ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα. Φοιτητικές άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους φοιτητές για όλο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους από και προς τα δύο εμπορικά με ευθύνη της εργοδοσίας.

Απολύσεις μετά το «ξεζούμισμα» στις συνθήκες της πανδημίας

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε το Σάββατο παρέμβαση στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «My Market» στην Αγία Βαρβάρα, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων.

Η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει και με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, «αφού έλιωσε στη δουλειά, σε άθλιες συνθήκες εργασίας και για μισθούς - ψίχουλα εργαζόμενους που προσέλαβε μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας», για να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης κίνησης, χάρη στην οποία αύξησε τους τζίρους και τα κέρδη της μέσα στην πανδημία, τώρα «τους στέλνει στην ουρά των ανέργων».

Χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, όπως εξηγεί ο Σύλλογος, προσλήφθηκαν μέσω «δουλεμπορικών» στα σούπερ μάρκετ «με κατάπτυστες συμβάσεις λίγων ημερών», δούλεψαν μέσα στην πανδημία «χωρίς καμία εκπαίδευση και με ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας» και τώρα είναι αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ο Σύλλογος συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες στάσεις εργασίας στα εργοτάξια την Πέμπτη

Από τις στάσεις εργασίας και τις συνελεύσεις των οικοδόμων την προηγούμενη βδομάδα
Από τις στάσεις εργασίας και τις συνελεύσεις των οικοδόμων την προηγούμενη βδομάδα
Σε νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα εργοτάξια, μετά τις επιτυχημένες αντίστοιχες παρεμβάσεις στις 18/6, προχωρά την Πέμπτη 25/6 το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Την ίδια μέρα έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα του κλάδου (ΣΤΕΑΤ), προκειμένου να θέσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Γενικές Συνελεύσεις και το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την περασμένη βδομάδα οι οικοδόμοι σε πολλά εργοτάξια της Αττικής «έδωσαν μια πρώτη απάντηση στις κατασκευαστικές και τους εργολάβους που έχουν ξεσαλώσει, διαλύοντας ωράρια, καταπατώντας το 5ήμερο, κλέβοντας ένσημα, με τα μεροκάματα», σημειώνει το Συνδικάτο, χαιρετίζοντας την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων, που ανάγκασε την εργοδοσία σε όλα τα εργοτάξια να συναντήσει εκπροσώπους του.

«Δεν ανεχόμαστε το παραμύθι των κατασκευαστικών εταιρειών που στις συναντήσεις μας σέρβιραν για άλλη μια φορά πως οι εργολάβοι φταίνε για την κακή κατάσταση, ενώ οι εταιρείες τηρούν τα "νόμιμα". Κι από την άλλη οι εργολάβοι να λένε ότι δεν τους πληρώνουν οι "μεγάλοι"», γι' αυτό καθυστερούν τις πληρωμές και «κόβουν» ένσημα, σημειώνει το Συνδικάτο. «Και οι μεγάλες κατασκευαστικές και οι εργολάβοι κερδίζουν από τη δουλειά και τον κόπο μας, είναι συνυπεύθυνοι για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει», ξεκαθαρίζει.

Παράλληλα, το Συνδικάτο προειδοποιεί το υπουργείο πως δεν μπορεί να παίζει «κρυφτούλι», αγνοώντας το αίτημά του για συνάντηση, όταν «για τον ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα και ταυτόχρονα μοιράζονται απλόχερα εκατομμύρια», ενώ οι οικοδόμοι περιμένουν ακόμα σε πολλές περιπτώσεις να κατατεθεί το επίδομα των 800 ευρώ.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Εχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Συνεχίζουμε πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα καθημερινά σε κάθε εργοτάξιο και γιαπί, στις γειτονιές και τα παραρτήματά του.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας για την καθαριότητα των σχολείων

Σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε υπουργεία, δήμους, Σχολικές Επιτροπές, μαζί με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, καλούν τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Λάρισας και Μαγνησίας.

Στην Αθήνα, την Πέμπτη 25/6, στις 2 μ.μ., θα γίνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

«9.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι των εξευτελιστικών μισθών που ξεκινούν από 80 ευρώ το μήνα, βρισκόμαστε ξανά "στον αέρα". Μας τάζουν ισότητα αλλά μας αντιμετωπίζουν ως κόστος», καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία.

Οπως υπενθυμίζουν, οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη και οι εργαζόμενες δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη, με τι όρους και για πόσο χρονικό διάστημα.

Τα τρία σωματεία αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλέσουν σε νέα κινητοποίηση, μετά το... φιάσκο στο οποίο εξελίχθηκαν οι συσκέψεις προέδρων σωματείων στην καθαριότητα, στις οποίες κάλεσε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΙΥΕ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στις συγκεκριμένες συσκέψεις, οι ίδιες δυνάμεις που τις συγκάλεσαν έλαμψαν διά της απουσίας τους. «Δεν θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων», τονίζουν τα σωματεία και καταγγέλλουν την υπονόμευση «κάθε δυνατότητας οργάνωσης αγώνα του κλάδου».

«Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε!», ξεκαθαρίζουν και καλούν τα σωματεία καθαριστριών και τις Επιτροπές Αγώνα να βγουν μπροστά, τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, τα εργατικά σωματεία να στηρίξουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Με πανδημία ή χωρίς πανδημία η καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία καθημερινά, πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών», σημειώνουν και προσθέτουν: «Είναι ευθύνη του κράτους, είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να δικαιώσουν άμεσα το πάγιο αίτημά μας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από τους εργαζόμενους στους δήμους

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), ενάντια στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται και ενώ στο τέλος του μήνα αναμένεται να βγει πόρισμα για την παραπέρα μείωση των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την απένταξή τους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.15 π.μ. Επιπλέον, καλεί τα σωματεία στους δήμους σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων και συγκεντρώσεων, καθώς και σε συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση που θα γίνει στις 30 Ιούνη, μαζί με τους υγειονομικούς.

Αναδεικνύοντας την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού πως «ήρθε η ώρα του δήμου - επιχειρηματία», το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει ότι «η επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων και των Περιφερειών, ακόμα και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (...) έχει μετατρέψει τους δήμους σε έναν διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Η εξαγγελία της μεταφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης υπηρετεί την εμπορευματοποίησή της».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις περνάει μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Αναφερόμενο εξάλλου στο αναμενόμενο πόρισμα για το πετσόκομμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τονίζει πως «αν τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους, οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αυτές τις ειδικότητες θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις των ορίων ηλικίας, περαιτέρω μείωση στο εισόδημά τους από την κατάργηση του επιδόματος, κατάργηση των παροχών (ιατρικές εξετάσεις, άδειες, γάλα κ.ά.)».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης αποφάσισε για αύριο Τετάρτη στάσης εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 12 το μεσημέρι) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους «σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων», η οποία εκφράζεται με την επίθεση στο ωράριο και την πενθήμερη εργασία, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και αντεργατικών μέτρων όπως η απασχόληση σε αλλότρια καθήκοντα, την ενίσχυση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια κ.ά.

Αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σήμερα, αύριο και την Πέμπτη 25/6 στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (10 π.μ. - 6 μ.μ.) και σε αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων καλεί η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Με ανακοίνωσή της καλεί κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο που βλέπει τη ζωή του να μπαίνει στο γύψο, σε έναν κλάδο που «βράζει» ειδικά το τελευταίο διάστημα, «να πάρει τη θέση του μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για να γίνει το σωματείο πραγματικό αποκούμπι τους, να αποκτήσει ζωή μέσα από συλλογικές διαδικασίες, συζητήσεις, συνελεύσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Καλεί να μπουν στον αγώνα ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις, για να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, για επαναπρόσληψη όλων των εποχικών, υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ κ.ά.

Απευθυνόμενη πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου, η «Προοδευτική Κίνηση» επικαλείται την πείρα τους για το ρόλο που παίζει τόσα χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου και ειδικότερα η ΠΑΣΚΕ, που έχει αναδειχθεί στην... παράταξη των ξενοδόχων. «Αυτές οι δυνάμεις επιδιώκουν να μείνουμε ανοχύρωτοι μπροστά στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν και γι' αυτό έχουν την αμέριστη στήριξη των ξενοδόχων», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις.

Απεργούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ

Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 25/6 και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στις 12 μ. προχωρά η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Πριν από τη συγκέντρωση η Ομοσπονδία οργανώνει περιφρούρηση της απεργίας στα κτίρια του Περισσού και της οδού Λαοδικείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ