ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Αντιδράσεις στα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης

Από παλιότερη διαδήλωση στη Δυτική Οχθη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή
Από παλιότερη διαδήλωση στη Δυτική Οχθη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΜΜΑΝ.--

Την αντίθεσή τους στα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης εξέφρασαν χτες με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και Αιγύπτου, έπειτα από τηλεδιάσκεψη. Βεβαίως η στάση αυτών των χωρών σχετίζεται με τα επιμέρους συμφέροντά τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ειδικά για τις κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ και την ελληνική, η υποκρισία είναι έκδηλη. Καθώς ενώ δηλώνουν υπέρμαχοι της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, αναβαθμίζουν διαρκώς τις στρατιωτικοπολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού.

Κατά τα άλλα, οι τέσσερις υπουργοί δηλώνουν ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης» και ότι «είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967 και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως δεν θα δεχτούν αλλαγές συνόρων «που δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας» των δύο αντικρουόμενων πλευρών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα είχε αφενός σοβαρές συνέπειες σε βάρος της σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, αφετέρου θα συνιστούσε «μεγάλο εμπόδιο σε προσπάθειες επίτευξης συνολικής, δίκαιης λύσης». Προειδοποιούν επιπλέον το Ισραήλ με «αντίποινα» σε περίπτωση που προωθήσει τα σχέδια προσάρτησης...

Τη Δευτέρα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, κηρύσσοντας μέσω τηλεδιάσκεψης την ένατη υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών (CASCF), εξήρε τη «θετική στάση της Κίνας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δίκαιη λύση, για ελευθερία και ανεξαρτησία», τονίζοντας πως η Ιορδανία αδημονεί να συνεργαστεί «με την Κίνα και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μίας αληθινά δίκαιης λύσης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επίσης για λόγους τακτικής, εμφανίζεται να αντιτίθεται στα σχέδια προσάρτησης και ανέφερε ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, όταν θα πάει το επόμενο διάστημα στην Ιερουσαλήμ, θα αναφέρει εκτενώς τις βρετανικές θέσεις επί του ζητήματος στον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του δέχτηκε ως βάση διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους μόνο το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το «δημιουργική και ρεαλιστική βάση». Πρόκειται βέβαια για το σχέδιο που θωρακίζει και επεκτείνει την ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη, δημιουργώντας ένα μη βιώσιμο κράτος - φυλακή, από διάσπαρτα υποτίθεται συνδεόμενα «καντόνια» ανάμεσα στους όλο και πιο διευρυμένους ισραηλινούς εποικισμούς. Επίσης, ο Ισραηλινός Πρόεδρος απέρριψε τη διαπραγμάτευση «πάνω σε αποτυχημένες φόρμουλες του παρελθόντος», όπως θεωρεί παλιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ (με άλλους συσχετισμούς) που έθεταν το ζήτημα των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων.

  • Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Αλ Μεζάν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγράφει αύξηση των αυτοκτονιών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πολυετής αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα προκαλεί ασφυξία στα περίπου 2.000.000 των Παλαιστινίων που ζουν εκεί. Η οργάνωση από την αρχή του χρόνου κατέγραψε πάνω από 30 αυτοκτονίες και αρκετές δεκάδες απόπειρες.
ΟΗΕ
Εκθεση θεωρεί παράνομη την εκτέλεση Σολεϊμανί

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τον «αυθαίρετο και παράνομο χαρακτήρα» της εγκληματικής επίθεσης των ΗΠΑ με θύμα τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, στις αρχές του περασμένου Γενάρη κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, επιβεβαιώνει έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, επισημαίνει σε σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σε ΜΜΕ ότι ο Ιρανός στρατηγός σκοτώθηκε παράνομα, μεταξύ άλλων και διότι η Ουάσιγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Σολεϊμανί αντιπροσώπευε «άμεσο κίνδυνο». Συμπεραίνει έτσι πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Καλαμάρ, που έχει πάρει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αναμένεται αύριο Πέμπτη να παρουσιάσει την έκθεσή της για τη γενικότερη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων σε στοχευμένους φόνους, αλλά και για την περίπτωση Σολεϊμανί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη διαταγή για τη δολοφονία του Σολεϊμανί, είχε ισχυριστεί πως ήταν «ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης» στον κόσμο, διότι τάχα προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών.

Στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του ιταλικού ινστιτούτου μελετών ISPI. Ο Ζαρίφ τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει προτίμηση για κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επειδή «για το Ιράν δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά η συμπεριφορά του». Πρόσθεσε πως το Ιράν περιμένει από τις ΗΠΑ «να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες» και ζήτησε «να αποζημιωθεί ο ιρανικός λαός για τις ζημιές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια», εξαιτίας της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και της εκ νέου επιβολής κυρώσεων.

  • Εκρηξη, χτες τα ξημερώματα σε εργοστάσιο στα νότια της Τεχεράνης, από άγνωστη αιτία, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών. Η έκρηξη είναι τουλάχιστον η τέταρτη που αναφέρεται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Ιράν από τις 25 Ιούνη. Η προηγούμενη, στις 2 Ιούλη, συνέβη στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το δυστύχημα συνέβη «λόγω αμέλειας των εργατών κατά τη διάρκεια αναγόμωσης φιαλών οξυγόνου».
ΗΠΑ
Αύξηση ένοπλων επιθέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση ένοπλων περιστατικών σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο και η Ατλάντα. Μόνο στην Ατλάντα σημειώθηκαν από το Σαββατοκύριακο πάνω από 30 ένοπλα περιστατικά με τραυματισμούς, εκ των οποίων τα πέντε απέβησαν θανατηφόρα. Μεταξύ των νεκρών και μία οκτάχρονη Αφροαμερικανίδα μαθήτρια που πυροβολήθηκε την Κυριακή ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της με μία φίλη της. Δράστες της επίθεσης φέρεται πως ήταν μία ομάδα ένοπλων νεαρών μαύρων που επιδίδονται σε εγκληματικές ενέργειες. Οι γονείς του άτυχου κοριτσιού εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα να καταγγέλλουν τη δράση εγκληματικών ομάδων που παρεισφρέουν και στις μαζικές διαδηλώσεις των Αφροαμερικανών που κινητοποιούνται ενάντια στον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

Χτες πάντως, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και με αφορμή την αντιμετώπιση των δεκάδων ένοπλων επιθέσεων ζήτησε την ανάπτυξη 1.000 μελών της Εθνοφρουράς, κυρίως έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο και το κυβερνείο στην Ατλάντα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κ. Μακέναν αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των ένοπλων περιστατικών σε μεγάλες πόλεις της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Σικάγο για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα καταγράφηκε διπλασιασμός ένοπλων επιθέσεων με τραυματίες και στη Ν. Υόρκη αύξηση αυτών των περιστατικών πάνω από 140%...

Απέλαση ξένων φοιτητών

Παράλληλα, αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απελαύνονται οι ξένοι φοιτητές των οποίων τα πανεπιστήμια παραδίδουν μαθήματα εξ αποστάσεως (μέσω ίντερνετ) λόγω πανδημίας.

Οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής, ICE.

Βουλευτές έβαλαν «χέρι» στα πακέτα «βοήθειας»

Τέλος, χτες επιβεβαιώθηκε πως τουλάχιστον εννέα μέλη του Κογκρέσου και τρεις κοινοβουλευτικές «ομάδες δράσης» (λόμπι) σχετίζονται με οργανισμούς που πήραν τουλάχιστον 11 εκατομμύρια δολάρια υπό τη μορφή «βοήθειας» από πρόγραμμα του Κογκρέσου για τη δανειοδότηση... μικρών επιχειρήσεων. Τα δάνεια αυτά υποτίθεται πως δίνονταν σε μικρές επιχειρήσεις για να αποφευχθούν οι απολύσεις στη διάρκεια της πανδημίας...

Στους κοινοβουλευτικούς συμπεριλαμβάνονται ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ρικ Αλεν (Τζόρτζια), ιδρυτής μιας εταιρείας κατασκευών, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Κέλι (Πενσιλβάνια) που είναι ιδιοκτήτης αρκετών αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Χερμ (Οκλαχόμα) που έχει δικαιώματα δικαιοχρησίας σε αρκετά καταστήματα της αλυσίδας «McDonald's».

«ROSCOSMOS»
Ερευνα σε σύμβουλο για κατασκοπεία υπέρ του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ιβάν Σαφρόνοφ, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», κρίθηκε ύποπτος ότι κοινοποιεί εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ και συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο Σαφρόνοφ φέρεται ότι «εκτελούσε καθήκοντα σε μία από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ, συλλέγοντας κρατικά εμπιστευτικά δεδομένα σχετικά με τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας, και τα παρέδιδε στον εκπρόσωπο» της ΝΑΤΟικής υπηρεσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB.

Βάσει κατηγοριών, είναι πιθανό να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια για «κρατική προδοσία».

O γενικός διευθυντής της «Roscosmos» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο Σαφρόνοφ «δεν είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της θητείας του», καθώς προσλήφθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα, για να καλύπτει δραστηριότητες της υπηρεσίας ως δημοσιογράφος.

Η FSB δήλωσε επίσης ότι η σύλληψη και η έρευνα δεν σχετίζονται με τη θέση του Σαφρόνοφ στη «Roscosmos», αλλά με άλλη δραστηριότητα. Ο Σαφρόνοφ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου και είχε διατελέσει ειδικός ανταποκριτής στις εφημερίδες «Kommersant» και «Vedomosti» σε στρατιωτικά ζητήματα, καθώς και σε εξοπλιστικά και διαστημικά προγράμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ