Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Αντιδράσεις στα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης

Από παλιότερη διαδήλωση στη Δυτική Οχθη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή
Από παλιότερη διαδήλωση στη Δυτική Οχθη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΜΜΑΝ.--

Την αντίθεσή τους στα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης εξέφρασαν χτες με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιορδανίας και Αιγύπτου, έπειτα από τηλεδιάσκεψη. Βεβαίως η στάση αυτών των χωρών σχετίζεται με τα επιμέρους συμφέροντά τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ειδικά για τις κυβερνήσεις χωρών - μελών της ΕΕ και την ελληνική, η υποκρισία είναι έκδηλη. Καθώς ενώ δηλώνουν υπέρμαχοι της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, αναβαθμίζουν διαρκώς τις στρατιωτικοπολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού.

Κατά τα άλλα, οι τέσσερις υπουργοί δηλώνουν ότι «απορρίπτουν κατηγορηματικά τα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης» και ότι «είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967 και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως δεν θα δεχτούν αλλαγές συνόρων «που δεν είναι αποτέλεσμα συμφωνίας» των δύο αντικρουόμενων πλευρών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα είχε αφενός σοβαρές συνέπειες σε βάρος της σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, αφετέρου θα συνιστούσε «μεγάλο εμπόδιο σε προσπάθειες επίτευξης συνολικής, δίκαιης λύσης». Προειδοποιούν επιπλέον το Ισραήλ με «αντίποινα» σε περίπτωση που προωθήσει τα σχέδια προσάρτησης...

Τη Δευτέρα ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, κηρύσσοντας μέσω τηλεδιάσκεψης την ένατη υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών (CASCF), εξήρε τη «θετική στάση της Κίνας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δίκαιη λύση, για ελευθερία και ανεξαρτησία», τονίζοντας πως η Ιορδανία αδημονεί να συνεργαστεί «με την Κίνα και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μίας αληθινά δίκαιης λύσης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επίσης για λόγους τακτικής, εμφανίζεται να αντιτίθεται στα σχέδια προσάρτησης και ανέφερε ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, όταν θα πάει το επόμενο διάστημα στην Ιερουσαλήμ, θα αναφέρει εκτενώς τις βρετανικές θέσεις επί του ζητήματος στον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του δέχτηκε ως βάση διαπραγμάτευσης με τους Παλαιστινίους μόνο το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς το «δημιουργική και ρεαλιστική βάση». Πρόκειται βέβαια για το σχέδιο που θωρακίζει και επεκτείνει την ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη, δημιουργώντας ένα μη βιώσιμο κράτος - φυλακή, από διάσπαρτα υποτίθεται συνδεόμενα «καντόνια» ανάμεσα στους όλο και πιο διευρυμένους ισραηλινούς εποικισμούς. Επίσης, ο Ισραηλινός Πρόεδρος απέρριψε τη διαπραγμάτευση «πάνω σε αποτυχημένες φόρμουλες του παρελθόντος», όπως θεωρεί παλιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ (με άλλους συσχετισμούς) που έθεταν το ζήτημα των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων.

  • Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Αλ Μεζάν Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγράφει αύξηση των αυτοκτονιών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πολυετής αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα προκαλεί ασφυξία στα περίπου 2.000.000 των Παλαιστινίων που ζουν εκεί. Η οργάνωση από την αρχή του χρόνου κατέγραψε πάνω από 30 αυτοκτονίες και αρκετές δεκάδες απόπειρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ