Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Δεσμεύσεις για αυστηρή εφαρμογή του νέου νόμου

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δεσμεύτηκε για την «αυστηρή εφαρμογή» του νέου νόμου για την «ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ», υποστηρίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.

Επίσης, η Λαμ προειδοποίησε τους «ριζοσπάστες» ακτιβιστές να μην «περάσουν την κόκκινη γραμμή» και ανέφερε ότι «οι συνέπειες μιας παραβίασης του νόμου αυτού είναι πολύ σοβαρές». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «σε σύγκριση με νόμους περί εθνικής ασφάλειας άλλων χωρών, είναι ένας μάλλον ήπιος νόμος» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «με τον καιρό (...) θα μεγαλώσει η εμπιστοσύνη στην αρχή "Μια χώρα, δύο συστήματα"», αλλά και «στο μέλλον του Χονγκ Κονγκ».

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου, οι αρχές έδωσαν εντολή για απόσυρση βιβλίων που έχουν γράψει στελέχη του «φιλοδημοκρατικού» κινήματος. Η συνέντευξη Λαμ έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση κυβερνητικού εγγράφου που διευρύνει τις εξουσίες και των δυνάμεων ασφαλείας. Οπως αναμετέδωσαν και δυτικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων θα παρέχεται η δυνατότητα ερευνών χωρίς ένταλμα, αν κρίνεται ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί αντικείμενο «επικείμενης» απειλής.

Ο νέος νόμος εξυπηρετεί την ενίσχυση του λόγου και ρόλου της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στην περιοχή, προσαρμόζοντας το «ειδικό καθεστώς αυτονομίας» της στις αυξημένες ανάγκες αναμέτρησης της Κίνας με ανταγωνιστικά συμφέροντα, με δεδομένο ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί κρίσιμο διεθνή χρηματοπιστωτικό κόμβο και έδρα για επιχειρηματικούς κολοσσούς κάθε κλάδου. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, επικαιροποιώντας ταξιδιωτικές του οδηγίες, προειδοποίησε τους πολίτες που ταξιδεύουν στην Κίνα για τον κίνδυνο «αυθαίρετης κράτησής» τους, αναφέροντας ότι οι κινεζικές αρχές στο παρελθόν έθεσαν υπό κράτηση ξένους πολίτες με την κατηγορία ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Τζάο Λιτζιάν, αντέδρασε τονίζοντας ότι «οι ξένοι στην Κίνα δεν έχουν σε καμία περίπτωση κάτι να φοβούνται, όσο σέβονται τον νόμο» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Αυστραλία «θα κάνει περισσότερα πράγματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων» με την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ