Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αύξηση ένοπλων επιθέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση ένοπλων περιστατικών σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο και η Ατλάντα. Μόνο στην Ατλάντα σημειώθηκαν από το Σαββατοκύριακο πάνω από 30 ένοπλα περιστατικά με τραυματισμούς, εκ των οποίων τα πέντε απέβησαν θανατηφόρα. Μεταξύ των νεκρών και μία οκτάχρονη Αφροαμερικανίδα μαθήτρια που πυροβολήθηκε την Κυριακή ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της με μία φίλη της. Δράστες της επίθεσης φέρεται πως ήταν μία ομάδα ένοπλων νεαρών μαύρων που επιδίδονται σε εγκληματικές ενέργειες. Οι γονείς του άτυχου κοριτσιού εμφανίστηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα να καταγγέλλουν τη δράση εγκληματικών ομάδων που παρεισφρέουν και στις μαζικές διαδηλώσεις των Αφροαμερικανών που κινητοποιούνται ενάντια στον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

Χτες πάντως, ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και με αφορμή την αντιμετώπιση των δεκάδων ένοπλων επιθέσεων ζήτησε την ανάπτυξη 1.000 μελών της Εθνοφρουράς, κυρίως έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο και το κυβερνείο στην Ατλάντα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κ. Μακέναν αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των ένοπλων περιστατικών σε μεγάλες πόλεις της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο Σικάγο για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα καταγράφηκε διπλασιασμός ένοπλων επιθέσεων με τραυματίες και στη Ν. Υόρκη αύξηση αυτών των περιστατικών πάνω από 140%...

Απέλαση ξένων φοιτητών

Παράλληλα, αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απελαύνονται οι ξένοι φοιτητές των οποίων τα πανεπιστήμια παραδίδουν μαθήματα εξ αποστάσεως (μέσω ίντερνετ) λόγω πανδημίας.

Οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής, ICE.

Βουλευτές έβαλαν «χέρι» στα πακέτα «βοήθειας»

Τέλος, χτες επιβεβαιώθηκε πως τουλάχιστον εννέα μέλη του Κογκρέσου και τρεις κοινοβουλευτικές «ομάδες δράσης» (λόμπι) σχετίζονται με οργανισμούς που πήραν τουλάχιστον 11 εκατομμύρια δολάρια υπό τη μορφή «βοήθειας» από πρόγραμμα του Κογκρέσου για τη δανειοδότηση... μικρών επιχειρήσεων. Τα δάνεια αυτά υποτίθεται πως δίνονταν σε μικρές επιχειρήσεις για να αποφευχθούν οι απολύσεις στη διάρκεια της πανδημίας...

Στους κοινοβουλευτικούς συμπεριλαμβάνονται ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ρικ Αλεν (Τζόρτζια), ιδρυτής μιας εταιρείας κατασκευών, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Κέλι (Πενσιλβάνια) που είναι ιδιοκτήτης αρκετών αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Χερμ (Οκλαχόμα) που έχει δικαιώματα δικαιοχρησίας σε αρκετά καταστήματα της αλυσίδας «McDonald's».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ