Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ROSCOSMOS»
Ερευνα σε σύμβουλο για κατασκοπεία υπέρ του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ιβάν Σαφρόνοφ, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», κρίθηκε ύποπτος ότι κοινοποιεί εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες στις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ και συνελήφθη από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο Σαφρόνοφ φέρεται ότι «εκτελούσε καθήκοντα σε μία από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ, συλλέγοντας κρατικά εμπιστευτικά δεδομένα σχετικά με τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια της Ρωσίας, και τα παρέδιδε στον εκπρόσωπο» της ΝΑΤΟικής υπηρεσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB.

Βάσει κατηγοριών, είναι πιθανό να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια για «κρατική προδοσία».

O γενικός διευθυντής της «Roscosmos» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο Σαφρόνοφ «δεν είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της θητείας του», καθώς προσλήφθηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα, για να καλύπτει δραστηριότητες της υπηρεσίας ως δημοσιογράφος.

Η FSB δήλωσε επίσης ότι η σύλληψη και η έρευνα δεν σχετίζονται με τη θέση του Σαφρόνοφ στη «Roscosmos», αλλά με άλλη δραστηριότητα. Ο Σαφρόνοφ ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου και είχε διατελέσει ειδικός ανταποκριτής στις εφημερίδες «Kommersant» και «Vedomosti» σε στρατιωτικά ζητήματα, καθώς και σε εξοπλιστικά και διαστημικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ