Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Επιβολή περιοριστικών μέτρων και πάλι σε ορισμένες χώρες

Η αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχία
Η αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχία
Η αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να απευθύνει νέες συστάσεις προς τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους ταξιδιώτες αυτού του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Γίνονται εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, απολύμανση των χεριών, αποφυγή συνωστισμού), με επισημάνσεις ότι ο ιός κυκλοφορεί ευρέως, ειδικά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, που τον διαδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Ο ΓΓ του Οργανισμού Τέντρος Α. Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της και χρειάζεται συντονισμός κινήσεων και αλληλεγγύης ανάμεσα στους επιστήμονες και τις χώρες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι παρατηρείται χώρες να χρησιμοποιούν αντιικά φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς με AIDS, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη θεραπεία αυτών των ασθενών.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμα ότι επιστήμονές του μελετάνε άρθρο που δημοσιεύτηκε από 300 υπογράφοντες επιστήμονες, που ισχυρίζονται ότι ο ιός μεταδίδεται όχι μόνο από σταγονίδια που προέρχονται από κάποιον νοσούντα, αλλά και αερόβια, δηλαδή διατηρείται για κάποιο διάστημα στον αέρα. Τα στελέχη του ΠΟΥ δήλωσαν ότι ενθαρρύνουν την έρευνα, αλλά χρειάζονται ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για τον οποιοδήποτε ισχυρισμό.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο είχαν φτάσει τα 11,8 εκατομμύρια και τα θύματα τις 542.796. Στις ΗΠΑ τα 3.054.672 έφτασαν τα κρούσματα και τα θύματα τις 133.268 και ακολουθούν η Βραζιλία με 1,6 εκατομμύρια και 65.631, η Ινδία με 739.646 και 20.618, η Ρωσία με 694.230 και 10.772. Η κατάσταση επιδεινώνεται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ εστίες υπάρχουν και στην Ασία, στην Αυστραλία, στη Σερβία στη γειτονιά μας, στο Ισραήλ.

Στην Αυστραλία ειδικά, παρότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.755 και οι νεκροί 106, σημειώθηκαν εστίες σε πολλές συνοικίες της Μελβούρνης, αποφασίστηκε να ισχύσει καραντίνα για τις 6 επόμενες βδομάδες εφόσον παρατηρήθηκε υψηλός ρυθμός διάδοσης. Η απόφαση επηρεάζει πάνω από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους που θα περιοριστούν στο σπίτι και θα μπορούν να βγαίνουν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ετσι, για πρώτη φορά αποφασίστηκε το κλείσιμο των εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων των πολιτειών της Βικτώριας όπου ανήκει η Μελβούρνη και της Νέας Ουαλίας όπου ανήκει το Σίδνεϊ. Η απαγόρευση διέλευσης των συνόρων τέθηκε σε εφαρμογή τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, με την ανάπτυξη μεγάλης στρατιωτικής και αστυνομικής δύναμης που θα φυλάει όλες τις διόδους, ενώ σε τυχόν παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 6.800 ευρώ (11.000 δολάρια Αυστραλίας).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι έδωσε 1,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Novavax» για το υπό έρευνα εμβόλιό της για την Covid-19, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα με 100 εκατομμύρια από τις πρώτες δόσεις του, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η Ουάσιγκτον έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αντίπαλα προγράμματα διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών και εργαστηρίων, σε πιθανά εμβόλια διαφόρων εταιρειών όπως οι «Johnson & Johnson», «Moderna», «AstraZeneca», «Sanofi».

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκε με τον κορονοϊό SARS COV-2 ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, οποίος έχει επικριθεί ιδιαίτερα στη χώρα του και διεθνώς, γιατί από την αρχή δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μιλώντας για μια «γρίπη», με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί έως τώρα πάνω από 65.000 νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ