ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μηνύματα ξανά στην Αγκυρα για τους όρους του «διαλόγου»

Eurokinissi

Τον Ούγγρο ομόλογό του, Π. Σιχάρτο, υποδέχτηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, ενώ μεταξύ άλλων συζήτησαν «θέματα της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου».

Με το βλέμμα στην Τουρκία και την ώρα που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι ΕΕ - Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία για να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο και την ιμπεριαλιστική ένωση ως «Ενωση αρχών», οι οποίες «πρέπει να εφαρμόζονται και από τα υποψήφια μέλη. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνώνυμα με την Ενωση και τα υποψήφια μέλη πρέπει αυτό να το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι, λοιπόν, προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ η συνυπογραφή των ανωτέρω».

Πρόσθεσε ότι «στην απόπειρα παράνομης εισόδου, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, στην Ελλάδα μεταναστών οι οποίοι εξωθήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση από την Τουρκία, η Ελλάδα προστάτευσε την κυριαρχία και τις αρχές της Ευρώπης», ότι η Αγκυρα αποπειράθηκε «να εργαλειοποιήσει τότε τον ανθρώπινο πόνο, προκειμένου να πετύχει ανταλλάγματα από την Ευρώπη», αλλά «μία τέτοια τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε από την Ελλάδα, ούτε βεβαίως από την ΕΕ». Ολα αυτά τα χρεοκοπημένα παραμύθια, τα επανέλαβε την ώρα που η ΕΕ παζαρεύει με την Τουρκία μια νέα συμφωνία εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, συμφωνίες που μετατρέπουν τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε πιόνια των ιμπεριαλιστικών παζαριών, περιλαμβάνοντας και πλήθος «ανταλλαγμάτων» προς τη μεριά της Τουρκίας.

Για δε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ν. Δένδιας στάθηκε στις «αποσταθεροποιητικές για την περιοχή μας ενέργειες» της Τουρκίας, και «τις προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», ξαναστέλνοντας μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, είναι πάντοτε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κράτη», αλλά «επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» και όχι κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Πρόσθεσε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τι τελικά θα αποφασίσει η τουρκική πλευρά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν θα κάνει αυτό το λάθος, το οποίο - όπως έχουμε πει πολλές φορές - θα δημιουργήσει ένα τεράστιο, αγεφύρωτο ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανούς και την Τουρκία».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η Θεσσαλονίκη «βασική πύλη» των σχεδίων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Τον σημαντικό ρόλο που παίζουν η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα ως κέντρο εφόρμησης για τα στρατιωτικά και άλλα σχέδια των ΗΠΑ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Συνοδευόμενος από τον απερχόμενο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας και στη συνέχεια με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, που παραχωρήθηκε από τον δήμο για να δημιουργηθεί το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της «Cisco».

Οπως είπε ο Τζ. Πάιατ, «η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι η βασική, ισχυρή πύλη των αμερικανικών εταιρειών και επενδυτών στη σημαντική αγορά των 30 εκατομμυρίων πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στο μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε έναν σημαντικό κόμβο τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαρακτήρισε τα τελευταία δύο χρόνια «μια εξαιρετικά δυναμική περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που σήμερα είναι στο καλύτερο σημείο τους από ποτέ», και μίλησε για «ισχυρή αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων μέσω της χρήσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και με την οικονομική συνεργασία, μέσω των επενδύσεων σημαντικών αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή», όπως η «Cisco» και η «Pfizer». Εταιρειών που, όπως είπε, «ήρθαν στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της Θεσσαλονίκης ως πλατφόρμας για να εισέλθουν στη μεγάλη αγορά των Δυτικών Βαλκανίων» και «αξιοποιούν τον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον της κυβέρνησης».

Νέα επιθεώρηση στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης ετοιμάζει ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη στις 23 του μήνα. Σκοπός του να επιθεωρήσει, για άλλη μια φορά, τη «στρατηγική» αυτή υποδομή, κόμβο στην υλοποίηση πολεμικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών των Αμερικανών, στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αλλωστε, εκείνες τις μέρες αναμένεται στον κεντρικό λιμένα της πόλης ο ελλιμενισμός γιγαντιαίου αμερικανικού φορτηγού πλοίου και η διεκπεραίωση μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, βορειότερα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεκάδων ελικοπτέρων, εκατοντάδων τροχοφόρων και κοντέινερ, όπως και εκατοντάδων προσωπικού της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (101 CAB) των ΗΠΑ, που θα μετέχουν στην έκτη επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve». Ιδιες μέρες, άλλωστε, ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη και ελληνο-αμερικανική «άσκηση», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θα μετακινήσουν στην πόλη επίλεκτες δυνάμεις τους (κομάντος) που εδρεύουν στη Σούδα.

Εξάλλου, χωρίς καθυστέρηση «τρέχουν» και τα σχέδια για να βάλουν στο χέρι οι Αμερικανοί ενεργειακές και άλλες υποδομές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, τόσο για την παραχώρηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, όσο και για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (μιλούν για 67%) του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, που επίσης θέλουν να πάρουν οι Αμερικανοί, μαζί με την κατασκευή πλωτής πλατφόρμας FSRU, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Αναβολή του ταξιδιού στις ΗΠΑ

Σε αναβολή του ταξιδιού του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 20 - 21/7, προχώρησε η κυβέρνηση. Ο υπουργός ήταν προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του Μαρκ Εσπερ, μετά την αναβολή της συνάντησής τους στις 23/3 λόγω της πανδημίας.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων πως η αναβολή έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή δεν θα γίνονταν οι επιθυμητές επαφές ή δεν θα πραγματοποιούνταν «διά ζώσης», εξαιτίας της πανδημίας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ότι «αναφορές στον Τύπο που υποδηλώνουν ότι η επίσκεψη ακυρώθηκε λόγω του επιπέδου των προγραμματισμένων ραντεβού, λόγω των σχέσεων της Ελλάδας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ότι είχαν προγραμματιστεί μόνο διαδικτυακές συναντήσεις είναι εντελώς ψευδείς». Παραπέρα υποστηρίζει ότι «ο υπουργός Αμυνας, Εσπερ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το Αμερικανικό Κογκρέσο ανυπομονούν να καλωσορίσουν τον υπουργό Παναγιωτόπουλο στις ΗΠΑ μόλις μπορέσει να ταξιδέψει».

Αργότερα, υπήρξε και ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ ότι «ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως». Οτι «η νέα ημερομηνία της επισκέψεως, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η σχετική συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά. Παράλληλα, προγραμματίζεται τις προσεχείς ημέρες τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εθνικής Αμύνης με τον Αμερικανό ομόλογό του».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Στη Μαύρη Θάλασσα για το ΝΑΤΟ

Στη Μαύρη Θάλασσα μπήκε το πλοίο γενικής υποστήριξης του ΠΝ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ», ΠΓΥ, για να πάρει μέρος σε ασκήσεις με ΝΑΤΟικό καπέλο, την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής.

Το «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» επιχειρεί εδώ και μερικές βδομάδες, έχει ενταχθεί ως «πλοίο διοίκησης» (ναυαρχίδα) της μόνιμης αντιναρκικής ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (SNMCMG2). Μαζί με τα άλλα πλοία της αρμάδας, ανάμεσά τους και το τουρκικό «TCG AMASRA», πέρασε τα Στενά για να μπει στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να πάρει μέρος, στο διάστημα 10 - 19 Ιούλη, στην άσκηση του βουλγαρικού ΠΝ «BREEZE 20», όπου αναμένεται να μετάσχουν και βασικές μονάδες των Ρουμάνων.

Αμέσως μετά, 20 με 26 Ιούλη αναμένεται η αμερικανο-ουκρανική άσκηση «SEA BREEZE - 2020» στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάρουν εκεί μέρος και πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας, με ανοικτό το ενδεχόμενο της παρουσίας και του «ΑΛΙΑΚΜΩΝ».

Την ίδια ώρα, πλοία του τουρκικού ΠΝ «οργώνουν» το Αιγαίο πάντα με «καπέλο» ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστική περίπτωση το πλοίο «TCG YILDIRIM», που συνόδευσε το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης FGS BERLIN, το οποίο ανεφοδίασε εν πλω τη ναυαρχίδα έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας, της SNMG2, το ισπανικό «ALVARO de BAZAN».

Σύσταση Επιτροπής για τη Θράκη

Τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, με πρόεδρο της Επιτροπής την Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης, «ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών φορέων» της περιοχής, όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ