ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Κινητοποίηση ενάντια στις αλλαγές στην ιδιωτική Εκπαίδευση

Σήμερα στις 11 π.μ., στο υπουργείο Παιδείας

Με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ.

«Εναντιωνόμαστε στις σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, όπως προβλέπονται στο ακραία αντεργατικό νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, που προωθεί επισταμένα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και πάγια αιτήματα της εργοδοσίας», τονίζει το Σωματείο δηλώνοντας: «Οχι στην απελευθέρωση απολύσεων. Οχι στον εκβιασμό για μείωση ωραρίου. Καμία βλαπτική μεταβολή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Καμία αξιολόγηση με επιχειρηματικά κριτήρια. Οχι στα παζαρέματα προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων».

Παράλληλα, ο «Βύρων» καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό του υπουργείου Εργασίας απέναντι στους οδηγούς στα σχολικά λεωφορεία, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η απαράδεκτη εξαίρεσή τους από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Οπως αναφέρει, «ενώ σε συνάντηση αντιπροσωπείας του "Βύρωνα", με την κα Καρασιώτου, γγ της διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου, στις 11 Ιούνη, υπήρξε δέσμευση ότι το ζήτημα θα τεθεί στον υπουργό και θα γνωστοποιούσαν την απάντηση εντός 20 ημερών, τώρα αρνούνται κάθε τέτοια δέσμευση. Αποποιούνται κάθε ευθύνη και εμπαίζουν μήνες τώρα τους εργαζόμενους που αγωνιούν για το μέλλον τους».

Ο «Βύρων» θέτει το ερώτημα πώς γίνεται από τη μία η διευκρίνιση του ΕΦΚΑ για την εξαίρεση των οδηγών να βγήκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ της μιας βδομάδας και από την άλλη η απάντηση για το τι θα αποφασίσει ο υπουργός να καθυστερεί μήνες, σημειώνοντας πως «όταν είναι να αποφασίσουν για το δίκαιο των σχολαρχών, τότε "τρέχουν" τις διαδικασίες. Οταν διεκδικούν το δίκιο τους οι εργαζόμενοι, τότε τους "κάνουν μπαλάκι" από υπηρεσία σε υπηρεσία, κρύβονται, υπεκφεύγουν συνεχώς, αρνούνται ακόμη και τα λεγόμενά τους». Σε ό,τι αφορά την προτροπή του υπουργείου να τεθεί το θέμα στην επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα των βαρέων, ο «Βύρων» σημειώνει πως αυτή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, δηλαδή το πόρισμά της δεν δεσμεύει οποιαδήποτε απάντηση.

Ο «Βύρων» δηλώνει πως οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν και καλεί όλους τους οδηγούς σε σχολικά λεωφορεία να συσπειρωθούν στο σωματείο, ώστε συλλογικά και οργανωμένα να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Ζητούν μείωση διδάκτρων

Μείωση διδάκτρων, με μη καταβολή της δόσης εαρινού εξαμήνου, διεκδικούν φοιτητές από μια σειρά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία. Οι φοιτητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων που έχουν την ευθύνη για μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ με επιστολή τους τα γνωστοποιούν και στη Σύγκλητο, ζητώντας να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ζητούν μειώσεις:

  • Στο πρόγραμμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (πλήρους φοίτησης) για την τελευταία δόση, ύψους 1.000 ευρώ.
  • Στο πρόγραμμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (μερικής φοίτησης) για την τελευταία δόση, ύψους 1.800 ευρώ.
  • Στο πρόγραμμα Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές (πλήρους φοίτησης) για τη δόση Ιουνίου, ύψους 1.400 ευρώ.
  • Στο πρόγραμμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών (πλήρους φοίτησης) για την τελευταία δόση, ύψους 1.800 ευρώ.

«Η πρόσφατη πανδημία και η κοινωνικοοικονομική κρίση δημιούργησαν οικονομικές συνθήκες διαφορετικές από όταν εγγραφήκαμε στα μεταπτυχιακά προγράμματα», εξηγούν οι φοιτητές στην επιστολή τους και προσθέτουν:

«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καθηγητές μας έκαναν προσπάθεια να ανταποκριθούν στις έκτακτες αυτές συνθήκες και προσαρμόστηκαν με επαγγελματισμό στα νέα δεδομένα, η αλλαγή αυτή αδιαμφισβήτητα ανέτρεψε τα δεδομένα υπό τα οποία εγγραφήκαμε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αναλυτικότερα, ένας εκ των λόγων που επιλέξαμε το εν λόγω μεταπτυχιακό είναι η ζωντανή αλληλεπίδραση των διαλέξεων, ώστε να επιτύχουμε μέσω της αμεσότητας την όσο το δυνατόν ποιοτικότερη απόκτηση γνώσεων, κάτι που αντικειμενικά, από τη στιγμή που οι διαλέξεις σταμάτησαν να είναι διά ζώσης, έριξε κατακόρυφα την ποιότητα και το επίπεδο της διδασκαλίας. Αλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, με αποτέλεσμα να διακόπτεται συνεχώς η παράδοση του μαθήματος και να μην είναι δυνατή η συμμετοχή των φοιτητών (π.χ. ποιότητα ήχου, κακή σύνδεση). Σε κάθε περίπτωση το Πανεπιστήμιο, ενόψει του ανταποδοτικού χαρακτήρα των τελών φοίτησης, εξοικονόμησε δαπάνες στις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα προέβαινε (π.χ. τεχνικές υποδομές και άλλα λειτουργικά κόστη)».

Οι φοιτητές τονίζουν ότι «η καταβολή ολόκληρης δόσης για το διάστημα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε αναλογία με τις παρούσες έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας». Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητούν «άμεση, ολική απαλλαγή των υπολειπόμενων τελών φοίτησης και επιστροφή των χρημάτων σε όσους συναδέλφους τα κατέβαλαν» και καλούν τη Σύγκλητο να πάρει θέση στο ζήτημα.

Μαθητικό Street Event της ΚΝΕ στα Γιάννενα

Μαθητικό Street Event της ΚΝΕ έγινε το Σάββατο στα Γιάννενα, με σύνθημα: «Capitalism means "I can't breathe" - Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη». Οι συζητήσεις φούντωσαν σε κάθε μαθητοστέκι των Ιωαννίνων και το Σάββατο μαθητές από όλη την πόλη συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Το μεράκι, η συντροφικότητα, η δημιουργικότητα, η όρεξη για γνώση αποτέλεσαν βασικά συστατικά της επιτυχίας του. Ξεχώρισε το μουσικό αφιέρωμα για τον Τζ. Φλόιντ και τα γεγονότα στην Αμερική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρχε και στο workshop με τίτλο: «Αυτά γιατί δεν τα μαθαίνουμε στο σχολείο μας;» με πειράματα Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής, όπου οι μαθητές συζήτησαν την πρόταση της ΚΝΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, αλλά και την απάντηση των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την Παιδεία.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση πολιτικού stencil, έκθεση κόντρα στα ναρκωτικά, αλλά και μεγάλο ταμπλό όπου οι μαθητές έγραφαν τι τους κάνει να μην αναπνέουν. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δύο τραγούδια από τον Βαγγέλη από το Μουσικό και μεγάλο hip hop live από τους «PALAIO & FKASDE», «nt_skulos», «Marios» και «Κίνδυνο Θάνατο».

Ακολούθησε την Τρίτη, ένα Εscape Room ανοιχτού χώρου με θέμα: «Βρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού... και ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ», που στήθηκε στο Skatepark και το ραντεβού των μαθητών ανανεώθηκε για το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Λάρισα στις 17 - 19 Ιούλη.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέτρα για το κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά

To σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο Πειραιά αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη αιθουσών. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τμήματα με 27 - 28 μαθητές, αίθουσες που προορίζονταν για ατομικό μάθημα με μουσικό όργανο, να εξυπηρετούν ταυτόχρονα 10 άτομα, ενώ παράλληλα γίνεται αδύνατη η συνύπαρξη καθηγητών (που σήμερα ανέρχονται στους 90) όταν συναντώνται οι δύο βάρδιες στη μέση του σχολικού προγράμματος. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης αιθουσών, πολλές αιτήσεις εγγραφής μαθητών στην Α' Γυμνασίου απορρίπτονται.

Την τραγική αυτή κατάσταση επιβεβαιώνουν με έγγραφά τους η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, ανακοίνωση την οποία κατέθεσε το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή, προκειμένου να λυθεί άμεσα, με συγκεκριμένο και ταχείας διαδικασίας χρονοδιάγραμμα, το κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση»: «Τον Απρίλη 2019, ο δήμος Πειραιά υπέγραψε πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής εικοσαετούς παραχώρησης του διπλανού κτιρίου (πρώην ΠΙΚΠΑ) με τον διευθυντή του σχολείου και η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση προκειμένου να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα».

«Ζητάμε να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί έκτακτη επιχορήγηση για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες εργασίες και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, αφού το Μουσικό Σχολείο εξυπηρετεί ευρύτερες περιοχές και όχι αποκλειστικά τον Πειραιά», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ