Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Ζητούν μείωση διδάκτρων

Μείωση διδάκτρων, με μη καταβολή της δόσης εαρινού εξαμήνου, διεκδικούν φοιτητές από μια σειρά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία. Οι φοιτητές κατέθεσαν τα αιτήματά τους στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων που έχουν την ευθύνη για μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ με επιστολή τους τα γνωστοποιούν και στη Σύγκλητο, ζητώντας να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ζητούν μειώσεις:

  • Στο πρόγραμμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (πλήρους φοίτησης) για την τελευταία δόση, ύψους 1.000 ευρώ.
  • Στο πρόγραμμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (μερικής φοίτησης) για την τελευταία δόση, ύψους 1.800 ευρώ.
  • Στο πρόγραμμα Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές (πλήρους φοίτησης) για τη δόση Ιουνίου, ύψους 1.400 ευρώ.
  • Στο πρόγραμμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών (πλήρους φοίτησης) για την τελευταία δόση, ύψους 1.800 ευρώ.

«Η πρόσφατη πανδημία και η κοινωνικοοικονομική κρίση δημιούργησαν οικονομικές συνθήκες διαφορετικές από όταν εγγραφήκαμε στα μεταπτυχιακά προγράμματα», εξηγούν οι φοιτητές στην επιστολή τους και προσθέτουν:

«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καθηγητές μας έκαναν προσπάθεια να ανταποκριθούν στις έκτακτες αυτές συνθήκες και προσαρμόστηκαν με επαγγελματισμό στα νέα δεδομένα, η αλλαγή αυτή αδιαμφισβήτητα ανέτρεψε τα δεδομένα υπό τα οποία εγγραφήκαμε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αναλυτικότερα, ένας εκ των λόγων που επιλέξαμε το εν λόγω μεταπτυχιακό είναι η ζωντανή αλληλεπίδραση των διαλέξεων, ώστε να επιτύχουμε μέσω της αμεσότητας την όσο το δυνατόν ποιοτικότερη απόκτηση γνώσεων, κάτι που αντικειμενικά, από τη στιγμή που οι διαλέξεις σταμάτησαν να είναι διά ζώσης, έριξε κατακόρυφα την ποιότητα και το επίπεδο της διδασκαλίας. Αλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, με αποτέλεσμα να διακόπτεται συνεχώς η παράδοση του μαθήματος και να μην είναι δυνατή η συμμετοχή των φοιτητών (π.χ. ποιότητα ήχου, κακή σύνδεση). Σε κάθε περίπτωση το Πανεπιστήμιο, ενόψει του ανταποδοτικού χαρακτήρα των τελών φοίτησης, εξοικονόμησε δαπάνες στις οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα προέβαινε (π.χ. τεχνικές υποδομές και άλλα λειτουργικά κόστη)».

Οι φοιτητές τονίζουν ότι «η καταβολή ολόκληρης δόσης για το διάστημα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε αναλογία με τις παρούσες έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας». Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητούν «άμεση, ολική απαλλαγή των υπολειπόμενων τελών φοίτησης και επιστροφή των χρημάτων σε όσους συναδέλφους τα κατέβαλαν» και καλούν τη Σύγκλητο να πάρει θέση στο ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ