ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά δουλειά δεν έχουν τα φασιστοειδή στην πλατεία Βικτωρίας

Με τις ρατσιστικές κραυγές τους δείχνουν ως ένοχο το θύμα και βγάζουν λάδι τον θύτη, καταγγέλλει σε ανακοίνωση

Από την πρόσφατη παρέμβαση του Κόμματος στην πλατεία Βικτωρίας
Από την πρόσφατη παρέμβαση του Κόμματος στην πλατεία Βικτωρίας
Την παρουσία φασιστοειδών, που «με το προκάλυμμα του κατοίκου βγήκαν από τα λαγούμια τους για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι ολιγομελείς ομάδες ακροδεξιών συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Βικτωρίας φωνάζοντας ξενοφοβικά συνθήματα κατά των προσφύγων, παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου και του υπόδικου φασίστα Ηλ. Κασιδιάρη.

Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι αντιδραστικές κραυγές δείχνουν ως ένοχο το θύμα, δηλαδή τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για να βγάλουν λάδι το θύτη, δηλαδή την πολιτική της ΕΕ και των έως τώρα κυβερνήσεων, που ξεσπιτώνουν λαούς με πόλεμο και εκμετάλλευση και ύστερα τους κρατούν ομήρους και εγκλωβισμένους. Τόσο αυθόρμητη ήταν η παρουσία των "αγανακτισμένων" φασιστοειδών που συναντήθηκαν με τον ναζί Κασιδιάρη, υπό την προστασία δυνάμεων των ΜΑΤ.

Προκλητική και επικίνδυνη είναι η στάση της κυβέρνησης, που πέρα από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τον απαράδεκτο νόμο για το Μεταναστευτικό, νομιμοποιεί τις ενέργειες των φασιστών με την παρουσία του βουλευτή της Μπογδάνου. Αυτή η στάση ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού και του εθνικισμού, ενισχύει τα επικίνδυνα αντιδραστικά πρότυπα που τρέφουν τους ναζί, όποια προβιά κι αν φορέσουν.

Το μίσος των εθνικιστών θα πέσει στο κενό. Ο λαός της Αθήνας έχει πείρα και γνώση για να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ενάντια στο σύστημα που γεννά κρίση, πόλεμο και προσφυγιά, για να δυναμώσει η φιλία ανάμεσα στους λαούς, για να απομονωθούν οι φασίστες, η εγκληματική ιδεολογία τους που προκαλεί την εγκληματική δράση τους.

Δείχνουμε έμπρακτα τη διεθνιστική - ταξική αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους:

  • Για να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο, με ευθύνη του δήμου και της κυβέρνησης.
  • Για να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς των hot spots και να τερματιστεί ο απαράδεκτος εγκλωβισμός των προσφύγων.
  • Για να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
  • Για να δυναμώσει τώρα η κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον καπιταλισμό, που γεννά κρίση - πόλεμο - προσφυγιά - ρατσισμό».
Σήμερα στο Σχιστό

Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Β' Πειραιά, θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό για να συνομιλήσει με τους υπεύθυνους της δομής και τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο χώρο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέλει το κέντρο της Αθήνας «προαύλιο» των μεγαλοξενοδόχων

Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον «Μεγάλο Περίπατο» και άλλα ζητήματα έκαναν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ

«Εχετε συνεννοηθεί όλοι, με fast track διαδικασίες, να "τρέξουν" συγκεκριμένοι σχεδιασμοί για το ιστορικό κέντρο και η περίοδος της καραντίνας αποδείχθηκε η καλύτερη ευκαιρία», επισήμανε, μιλώντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Αφροδίτη Αυγερινού, στη συζήτηση για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Οπως είπε, «δεν μας έχετε πείσει πως σας έπιασε ο πόνος για την ποιότητα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων της Αθήνας. Αν σας ένοιαζαν, θα φέρνατε σχέδια για δημιουργία νέων πλατειών, πάρκων, παιδικών χαρών. Αντί να φτιάξετε τα προαύλια των σχολείων, ρίχνετε ζεστό χρήμα για να μετατρέψετε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε προαύλιο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων πάνω από τις 150 κλίνες και των μεγάλων αλυσίδων εμπορίου και διασκέδασης». Διαφωνούμε με το κριτήριο και το κίνητρο, ανέφερε, που είναι αυτό που προβλέπει το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας, δηλαδή κέντρο τουρισμού πολυτελείας και συνοδών χρήσεων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, σημείωσε ότι «ήρθε εν κρυπτώ ένας πολυδάπανος σχεδιασμός για το κέντρο της Αθήνας, που προωθεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων συμφερόντων». Ανέδειξε το «πάρτι χιλιάδων ευρώ» που έχει γίνει και για το οποίο «κάποιος πρέπει να δώσει ένα λόγο», και σχολίασε ότι «με τα λεφτά που δώσατε για τέσσερις "γκαζοτενεκέδες", ο Πελετίδης στην Πάτρα έφτιαξε ένα ολόκληρο παραλιακό μέτωπο και σήμερα έβαλε δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες για να απολαύσει ο κόσμος ένα μπάνιο».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζήτησε να σταματήσουν τα έργα και να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για τον «Μεγάλο Περίπατο».

Παρεμβάσεις υπήρξαν και για άλλα δύο θέματα: Από τον Στέλιο Μπενετάτο, περιφερειακό σύμβουλο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου περιοχής Αγίου Διονυσίου Δήμου Πειραιά», και από την Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη συζήτηση για την έγκριση προγραμματικής σύμβασης «μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής», για ένα έργο «δημιουργίας κέντρου καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, αγροδιατροφής και αντιμετώπισης αγροδιατροφικών κρίσεων».

Τέλος, ο Γ. Πρωτούλης κατέθεσε ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναδεικνύοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα υποθάλπεται από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τελικά, με τις ψήφους της περιφερειακής αρχής, της Χρυσής Αυγής και του αντικομμουνιστή Τζήμερου, υιοθετήθηκε άλλο ψήφισμα, το οποίο μάλιστα επιμελήθηκε ο τελευταίος, ξεπλένοντας τις ευθύνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - «ΤΙΤΑΝ»
Με τη σφραγίδα της Περιφέρειας η καύση απορριμμάτων

Με την έγκριση ενός ψηφίσματος που κάνει το μαύρο άσπρο και επαναφέρει ως προτεραιότητα τη συνέχιση μιας ανούσιας διαβούλευσης, κερδίζοντας επιπλέον χρόνο για την εταιρεία και τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση - ελιγμός για την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» που έγινε στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΜΕΘ).

Η διοίκηση της Περιφέρειας είχε αρνηθεί επανειλημμένα τα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ), δηλώνοντας προσχηματικά ...αναρμοδιότητα. Κάτω από το βάρος των εξελίξεων και των αντιδράσεων κατοίκων, φορέων και σωματείων, προχώρησε σε ελιγμό, επιλέγοντας να φέρει το θέμα για συζήτηση στη Μητροπολιτική Επιτροπή, με τηλεδιάσκεψη, στις 14/7.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι η καύση έχει πια τη σφραγίδα Τζιτζικώστα και των υπόλοιπων παρατάξεων, των κομμάτων που στοιχίζονται πίσω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Αποκαλύπτει ότι η επιχειρηματολογία της εταιρείας είναι σαθρή, καθώς στηρίζεται στην περιβαλλοντική νομοθεσία - λάστιχο, που υποβοηθά την κερδοφορία των ρυπογόνων βιομηχανιών, αλλά και στην επιστημονικοφανή τεκμηρίωση μελετών με προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις (ΜΠΕ, Μελέτη Διασποράς Ρύπων, έκθεση ΤΕΕ/ΤΚΜ), που μεταξύ άλλων παραβλέπουν τις δημοσιευμένες σοβαρές ενστάσεις, μέχρι και την εναντίωση, που διατυπώνει μερίδα του επιστημονικού κόσμου διεθνώς, σχετικά με την παραγωγή και καρκινογόνα καύση απορριμματογενών καυσίμων, την ενσωμάτωση τοξικών συστατικών τους στα δομικά υλικά.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ανεξάρτητα από τη για λόγους πολιτικάντικης σκοπιμότητας τελική ψήφο, η παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων, στην οποία εντάσσεται και η καύση RDF/SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, και διαφώνησε στον τρόπο εφαρμογής της. O εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ το ψήφισε, με επιμέρους παρατηρήσεις, ο εκπρόσωπος της "Οικολογίας - Αλληλεγγύης" ψήφισε υπέρ. O δε εκπρόσωπος της ΧΑ, μετά τους "φιλιππικούς" της μη εμπιστοσύνης στην εταιρεία και κυρίως στο κράτος που τη στηρίζει, τελικά απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Οι "εποικοδομητικές" τους προτάσεις εξαντλούνταν στην κρατική επιδότηση, δηλαδή από τις λαϊκές τσέπες, της εταιρείας για χρήση φυσικού αερίου και τη μετεγκατάστασή της στο αόριστο μέλλον, πρόταση που στερεί πόρους από το λαό της περιοχής για σχολεία, περιβαλλοντικούς ελέγχους κ.λπ., ενώ οι μεγαλομέτοχοι της "ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ" δεν ξέρουν τι έχουν». Αναφέρει ότι στη συνεδρίαση κατέθεσε ψήφισμα, με σαφή αντίθεση στην καύση των απορριμμάτων και ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των αγώνων και των λαϊκών διεκδικήσεων, το οποίο όμως καταψηφίστηκε.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο

INTIME NEWS

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε δασική έκταση στην Πουνταζέζα του Λαυρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στο πεδίο βολής της πρώην Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων, νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 12.40 το μεσημέρι. Στο χώρο βρέθηκαν δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και αντιπροσωπεία της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Την προληπτική εκκένωση των οικισμών Αγριλέζας, Αγ. Γερασίμου, Σουνίου, Καμάριζας εισηγήθηκε ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά. Τελικά, με ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης εκκενώθηκαν ο Αγ. Γεράσιμος, η άτυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων, τοπικό ξενοδοχείο και παιδική κατασκήνωση.

Οπως καταγγέλλει το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, για το πεδίο βολής απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, «έχουν γίνει επανειλημμένες καταγγελίες στο παρελθόν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και από το Εργατικό Κέντρο, για το αν πληροί τις προϋποθέσεις να γίνονται βολές, χωρίς όμως εδώ και πάρα πολύ καιρό να έχουμε πάρει τις ανάλογες απαντήσεις από την εταιρεία. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του λαού της περιοχής, του Εθνικού Δρυμού και της περιουσίας των εργαζομένων, καθώς επίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα να διαλευκανθούν και όλα τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ