ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σεβίλλη ... ως συνήθως

Την ...αναμενόμενη κατάληξη είχε ο τελικός του Europa League που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας. Η Σεβίλλη νίκησε 3-2 την Ιντερ και συνέχισε την εντυπωσιακή της παρουσία στη διοργάνωση, όπου μετράει 6 κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς και φυσικά είναι η πολυνίκης του θεσμού.

Οι Ανδαλουσιανοί επέστρεψαν στον γνώριμο «θρόνο» τους μετά από ...διάλειμμα τεσσάρων ετών και τον τελικό του 2016, όταν είχαν νικήσει τη Λίβερπουλ. Του χρόνου πάντως, ως κάτοχοι του Europa League, θα δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους στο Champions League.

Απ' την άλλη, η Ιντερ απέτυχε να ολοκληρώσει με τρόπαιο την πρώτη σεζόν με τον Αντόνιο Κόντε στο «τιμόνι», χωρίς πάντως να θεωρείται κακή η χρονιά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αποκλείεται αυτός να ήταν ο τελευταίος αγώνας του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθώς η διοίκηση φέρεται να είναι δυσαρεστημένη για την κριτική που της έχει ασκήσει ο Κόντε.

Απρόσμενα θεαματικός τελικός, με απρόσμενο «ήρωα»

Η Ιντερ ξεκίνησε τον τελικό με ιδανικό τρόπο, καθώς στο 5' ο Λουκάκου κέρδισε πέναλτι από τον Ντιέγκο Κάρλος, το εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος και άνοιξε το σκορ. Η Σεβίλλη όμως δεν άργησε να απαντήσει και στο 12' ο Ντε Γιονγκ (είχε πετύχει το νικητήριο γκολ και στον ημιτελικό) μετά από υπέροχη σέντρα του Χεσούς Νάβας ισοφάρισε με καρφωτή κεφαλιά. Ο ίδιος παίκτης στο 33' έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, με νέα κεφαλιά μετά από κόρνερ του Μπανέγκα. Ο «χορός» των γκολ δεν είχε τελειώσει όμως για το πρώτο ημίχρονο και στο 36' ο Γκοντίν, επίσης με κεφαλιά, ισοφάρισε σε 2-2 για τους «νερατζούρι».

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός έπεσε αρκετά, με τις δύο ομάδες να εμφανίζονται πολύ πιο προσεκτικές σε ό,τι είχε να κάνει με την αμυντική τους λειτουργία. Η Ιντερ έχασε ορισμένες εξαιρετικές ευκαιρίες, κυρίως με τον Λουκάκου, ήταν η Σεβίλλη όμως που βρήκε το τρίτο γκολ της νίκης. Στο 74' ο Ντιέγκο Κάρλος, κεντρικός αμυντικός της ομάδας, ο οποίος είχε υποπέσει σε πέναλτι σε τρεις σερί αγώνες από τα προημιτελικά και πέρα, έπιασε ανάποδο ψαλίδι, η μπάλα βρήκε και στον Λουκάκου και κατέληξε στα δίχτυα του Χαντάνοβιτς. Στα τελευταία λεπτά η Ιντερ προσπάθησε να πιέσει αλλά η Σεβίλλη διαφύλαξε το προβάδισμα με σχετική ευκολία και κατέκτησε το τρόπαιο.

Copyright 2020 The Associated

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μπάγερν

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Μπάγερν Μονάχου. Στον τελικό του Champions League, που διεξήχθη στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας, νίκησε 1-0 την Παρί Σεν Ζερμέν και επέστρεψε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά από επτά χρόνια. Μάλιστα, όπως και το 2013, οι Βαυαροί έκαναν την «τέλεια σεζόν», καθώς κατέκτησαν επίσης το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Γερμανίας (τρεμπλ). Η Μπάγερν με τις 6 κατακτήσεις της βρίσκεται μαζί με τη Λίβερπουλ στην 3η θέση της σχετικής λίστας. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν έχουν περισσότερες.

Με «υπογραφή» Νόιερ

Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης η ποιότητα του αγώνα αντικατόπτριζε το θέαμα των άδειων εξεδρών. Πολλά λάθη και από τις δύο ομάδες, ακόμα περισσότερα φάουλ, σκληρά μαρκαρίσματα (οκτώ κίτρινες κάρτες έδειξε ο διαιτητής) και λιγοστές πραγματικά καλές επιθετικές εμπνεύσεις. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, στη χειρότερη θέση όμως βρέθηκε η Παρί, που στον πρώτο της τελικό σε Champions League ατύχησε να έχει σε μέτρια έως κακή βραδιά όλα τα επιθετικά της «όπλα» (Νεϊμάρ, Εμπαπέ, Ντι Μαρία κ.ο.κ.).

Καλύτερος παίκτης του τελικού ήταν κατά γενική ομολογία ο Εμάνουελ Νόιερ. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Μπάγερν είπε «όχι» στους Παριζιάνους κάθε φορά που απειλούσαν την εστία του, με κορυφαίες τις επεμβάσεις του στα πλασέ των Νεϊμάρ και Μαρκίνιος. Απ' την άλλη, η Μπάγερν είχε δοκάρι με τον Λεβαντόφσκι στο πρώτο ημίχρονο και έφτασε στο γκολ της νίκης στο 59', όταν ο Κίμιχ βρήκε με σέντρα τον Κομάν, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κέιλορ Νάβας. Στο υπόλοιπο του αγώνα οι Βαυαροί διαφύλαξαν το προβάδισμά τους χάρη στην επιθετική τους άμυνα, με ασφυκτική πίεση ψηλά που δεν επέτρεπε στην Παρί να αναπτυχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαιτητική ομάδα του τελικού ελέγχεται για μια φάση προς το τέλος του αγώνα, στην οποία ο Κίμιχ φαίνεται να ανατρέπει τον Εμπαπέ μέσα στη μεγάλη περιοχή της Μπάγερν. Δεν υπήρξε υπόδειξη πέναλτι ή για οτιδήποτε άλλο από α' διαιτητή και επόπτη, ούτε έγινε έλεγχος της φάσης στη συνέχεια μέσω VAR.

Η κατάκτηση του Champions League από την Μπάγερν αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας σεζόν που μάλλον δύσκολα θα ξαναδούμε από άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Η γερμανική ομάδα πέτυχε 11 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, επίδοση ρεκόρ στο θεσμό, σημείωσε συνολικά 43 γκολ (δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών - αλλά σε λιγότερα παιχνίδια) και δέχτηκε μόλις 8. Το επίτευγμα αυτό φέρει την υπογραφή και του Χάνσι Φλικ. Ο Γερμανός τεχνικός διαδέχτηκε τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο της Μπάγερν τον περασμένο Νοέμβρη ως ...προσωρινή λύση, γρήγορα όμως αναδείχθηκε αναντικατάστατος και οδήγησε τους Βαυαρούς στην καλύτερη - ίσως - σεζόν στην ιστορία τους.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Μεταγραφικές κινήσεις

Παίκτης του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν θα είναι ο Ραφίνια. Ο 35χρονος Βραζιλιάνος αμυντικός αγωνίστηκε για 9 χρόνια στην Μπάγερν Μονάχου, με την οποία κατέκτησε μεταξύ άλλων 7 πρωταθλήματα Γερμανίας και το Champions League το 2013, ενώ έχει επίσης θητεία σε Σάλκε, Τζένοα και Φλαμένγκο.

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Φακούντο Σάντσεζ. Ο 30χρονος Αργεντινός αμυντικός αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στο πρωτάθλημα της πατρίδας του, μεταξύ άλλων σε Τίγκρες και Εστουδιάντες. Παράλληλα, οι «πράσινοι» ενδιαφέρονται για τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ Τσότσιτς, τον οποίο πάντως διεκδικεί και ο Αρης.

Παίκτης της ΑΕΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι ο Τυνήσιος κεντρικός αμυντικός Νασίμ Χνιντ. Κινήσεις της τελευταίας στιγμής για την «Ενωση» είναι η διαφαινόμενη μεταγραφή του πρώην επιθετικού του Ολυμπιακού Καρίμ Ανσαριφάρντ, ενώ βρίσκεται και κοντά σε συμφωνία με τη Γιουβέντους για το δανεισμό του Κύπριου μέσου Γρηγόρη Κάστανου.

ΠΑΟΚ
Μπεσίκτας το πρώτο εμπόδιο για το «σεντόνι»

Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει απόψε, Τρίτη, την προσπάθειά του για πρόκριση στη φάση των ομίλων του Champions League 2020 - 2021. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν την τουρκική Μπεσίκτας στην Τούμπα (21.00 - Open TV) για τον 2ο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης και με νίκη προχωρούν στον 3ο προκριματικό, όπου θα αντιμετωπίσουν μία εκ των Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου και Γάνδης. Θυμίζουμε ότι εφόσον περάσει και απ' αυτό το στάδιο, ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί μία ακόμα πρόκριση, στη φάση των πλέι οφ, για να γίνει πράξη η πρώτη του συμμετοχή σε όμιλο Champions League.

Στην εποχή των μονών προκριματικών αγώνων του Champions League η ελληνική ομάδα έχει «κουτσουρεμένο» πλεονέκτημα έδρας, καθώς ναι μεν ο αγώνας γίνεται στην Τούμπα αλλά χωρίς θεατές λόγω πανδημίας. Οσο για την αντίπαλο, η Μπεσίκτας τερμάτισε 3η στο τουρκικό πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θεωρείται πάντα μια σκληρή και δύσκολη ομάδα, ικανή για μεγάλες ζημιές.

Πειθαρχία, μαχητικότητα καθ' όλο το 90λεπτο και ξεδίπλωμα της ποιότητας της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο ήταν το τρίπτυχο που ζήτησε από τους παίκτες του ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Αμπελ Φερέιρα. Χαρακτήρισε την Μπεσίκτας «μεγάλη ομάδα», παράλληλα όμως εκτίμησε ότι η έκβαση του αγώνα εξαρτάται κυρίως από το τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ.

Εκτός αποστολής ΠΑΟΚ για τον αποψινό αγώνα έμειναν οι Μάτος, Ντάγκλας Αουγκούστο και Μίσιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ