Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μπάγερν

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 6η φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η Μπάγερν Μονάχου. Στον τελικό του Champions League, που διεξήχθη στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας, νίκησε 1-0 την Παρί Σεν Ζερμέν και επέστρεψε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά από επτά χρόνια. Μάλιστα, όπως και το 2013, οι Βαυαροί έκαναν την «τέλεια σεζόν», καθώς κατέκτησαν επίσης το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Γερμανίας (τρεμπλ). Η Μπάγερν με τις 6 κατακτήσεις της βρίσκεται μαζί με τη Λίβερπουλ στην 3η θέση της σχετικής λίστας. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν έχουν περισσότερες.

Με «υπογραφή» Νόιερ

Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης η ποιότητα του αγώνα αντικατόπτριζε το θέαμα των άδειων εξεδρών. Πολλά λάθη και από τις δύο ομάδες, ακόμα περισσότερα φάουλ, σκληρά μαρκαρίσματα (οκτώ κίτρινες κάρτες έδειξε ο διαιτητής) και λιγοστές πραγματικά καλές επιθετικές εμπνεύσεις. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, στη χειρότερη θέση όμως βρέθηκε η Παρί, που στον πρώτο της τελικό σε Champions League ατύχησε να έχει σε μέτρια έως κακή βραδιά όλα τα επιθετικά της «όπλα» (Νεϊμάρ, Εμπαπέ, Ντι Μαρία κ.ο.κ.).

Καλύτερος παίκτης του τελικού ήταν κατά γενική ομολογία ο Εμάνουελ Νόιερ. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Μπάγερν είπε «όχι» στους Παριζιάνους κάθε φορά που απειλούσαν την εστία του, με κορυφαίες τις επεμβάσεις του στα πλασέ των Νεϊμάρ και Μαρκίνιος. Απ' την άλλη, η Μπάγερν είχε δοκάρι με τον Λεβαντόφσκι στο πρώτο ημίχρονο και έφτασε στο γκολ της νίκης στο 59', όταν ο Κίμιχ βρήκε με σέντρα τον Κομάν, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κέιλορ Νάβας. Στο υπόλοιπο του αγώνα οι Βαυαροί διαφύλαξαν το προβάδισμά τους χάρη στην επιθετική τους άμυνα, με ασφυκτική πίεση ψηλά που δεν επέτρεπε στην Παρί να αναπτυχθεί.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαιτητική ομάδα του τελικού ελέγχεται για μια φάση προς το τέλος του αγώνα, στην οποία ο Κίμιχ φαίνεται να ανατρέπει τον Εμπαπέ μέσα στη μεγάλη περιοχή της Μπάγερν. Δεν υπήρξε υπόδειξη πέναλτι ή για οτιδήποτε άλλο από α' διαιτητή και επόπτη, ούτε έγινε έλεγχος της φάσης στη συνέχεια μέσω VAR.

Η κατάκτηση του Champions League από την Μπάγερν αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας σεζόν που μάλλον δύσκολα θα ξαναδούμε από άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Η γερμανική ομάδα πέτυχε 11 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, επίδοση ρεκόρ στο θεσμό, σημείωσε συνολικά 43 γκολ (δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών - αλλά σε λιγότερα παιχνίδια) και δέχτηκε μόλις 8. Το επίτευγμα αυτό φέρει την υπογραφή και του Χάνσι Φλικ. Ο Γερμανός τεχνικός διαδέχτηκε τον Νίκο Κόβατς στον πάγκο της Μπάγερν τον περασμένο Νοέμβρη ως ...προσωρινή λύση, γρήγορα όμως αναδείχθηκε αναντικατάστατος και οδήγησε τους Βαυαρούς στην καλύτερη - ίσως - σεζόν στην ιστορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ