ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ισχυρίζεται ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» ενώ αφήνει το λαό πολλαπλά εκτεθειμένο

Πίσω από την «ατομική και κοινωνική ευθύνη» επιχειρεί να κρύψει ότι ένοχος για την έξαρση είναι η πολιτική με «πυξίδα» τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την ώρα που στο δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα προστασίας, στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αστικές συγκοινωνίες οι επιβάτες «παστώνονται» σαν σαρδέλες, στα σχολεία και τα ΑΕΙ ανακοινώνονται ημίμετρα, μακριά από τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι... «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι... το δημόσιο σύστημα Υγείας «ενισχύθηκε, λειτούργησε, επανήλθε στην κανονικότητα και είναι σε ετοιμότητα»!

Τα παραπάνω ανέφεραν στη χτεσινή κοινή ενημέρωση οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην οποία συμμετείχε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Τα «πρέπει» του κεφαλαίου διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού

Ο Ν. Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει», σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες ή άτομα που δεν αναλαμβάνουν την «κοινωνική» ή «ατομική ευθύνη»!

Επιχειρώντας να κρύψει ότι ένοχος για την έξαρση των κρουσμάτων είναι η πολιτική που έχει για πυξίδα τα «πρέπει» του κεφαλαίου, επανέλαβε προκλητικά ότι η έξαρση αυτή τάχα δεν οφείλεται στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, το οποίο έγινε με τους όρους των tour operators, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού και των ταξιδιωτών. Κι αυτό όταν σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος χτες, από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια τουριστών που έχουν εισέλθει στη χώρα έχουν γίνει τεστ μόνο στο 12%, σε συνθήκες που κυβέρνηση και ΕΕ επέτρεψαν την πληρότητα κατά 100% στις αεροπορικές πτήσεις και κατά 85% στην ακτοπλοΐα...

Υπερασπιζόμενος την τακτική της κυβέρνησης να «κουκουλώνει» κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές (μεταξύ άλλων με το να μη δίνει στοιχεία για το πώς κατανέμονται στη χώρα τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα, με το να μη δίνει στοιχεία ανά νησί, αλλά να τα «σουμάρει» σε Περιφερειακές Ενότητες κ.ά.), ο Ν. Χαρδαλιάς επιστράτευσε ακόμα ένα σαθρό επιχείρημα περί... προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα είπε: «Παιχνίδι εντυπώσεων στιγματισμού συγκεκριμένων περιοχών και δυνατότητα να μην προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που νοσούν δεν θα τα διαπραγματευτούμε με κανέναν».

Αξιώνουν «συστράτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική

Στο ίδιο μήκος κύματος... «εικονικής πραγματικότητας», ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επανέλαβε τα περί δήθεν «ενίσχυσης» και «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτήν τη φορά ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα προσλήψεων (οι οποίες σε κάθε περίπτωση αφορούν συμβασιούχους), για να μην αλληλοαναιρεθεί με τον υπουργό Β. Κικίλια: Την προηγούμενη βδομάδα ο υφυπουργός μιλούσε για 6.000 προσλήψεις και ο υπουργός για 6.500, ενώ χτες ο Β. Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για 6.155 προσλήψεις... Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι πρόκειται για προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, που αντιστοιχούν το πολύ στο 20% των αναγκών για μόνιμο προσωπικό, με βάση τις κενές οργανικές θέσεις των οργανογραμμάτων, που είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι αφυπηρετήσεις υγειονομικών καθώς και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υγεία που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Το «ενισχυμένο» και «έτοιμο» δημόσιο σύστημα Υγείας, που «επανήλθε στην κανονικότητα», είναι αυτό των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ΜΕΘ (ακόμα και ο στόχος της κυβέρνησης για 1.200 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος του χρόνου αντιστοιχεί μόνο στο 30% αυτών που πρέπει να έχει η χώρα με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ), σε υλικά, γενικότερα σε υποδομή. Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο και το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς συνολικά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με «μπαλώματα», με μετακινήσεις προσωπικού και μηχανημάτων από τη μια δημόσια μονάδα Υγείας στην άλλη...

Επιχειρώντας να κουκουλώσουν όλα τα παραπάνω και την αιτία τους, την πολιτική στήριξης των κερδών του κεφαλαίου που είναι ασυμβίβαστη με τις λαϊκές ανάγκες και ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις τους, οι Ν. Χαρδαλιάς και Β. Κοντοζαμάνης κάλεσαν το λαό να «συστρατευτεί» με αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική και «να μην αποτελεί το ζήτημα της πανδημίας θέμα αντιπαράθεσης», δηλαδή να μη δυναμώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την πάλη τους για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Κάλεσμα αγώνα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Κάλεσμα στα σωματεία των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας να μετατρέψουν την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη σε μέρα πανελλαδικής δράσης με αίτημα την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Τη συγκεκριμένη μέρα συνεδριάζει στο υπουργείο Εργασίας η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα την ένταξη των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας στο σχετικό καθεστώς. Με αφορμή τη συνεδρίαση, το Σωματείο καλεί να αποφασιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

«Απαιτούμε να σταματήσει η κοροϊδία και προσβολή απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματός μας για ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει, πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν «σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου», και μάλιστα «χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας», όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοί μας».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενο. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Παράλληλα, το Σωματείο καταγγέλλει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων Υγείας είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες και για εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες. Απαιτεί να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους, όπως και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή, ενώ διεκδικεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες.

  • Τα αιτήματα των υγειονομικών για το ανθυγιεινό επίδομα και την ένταξη στα ΒΑΕ επαναφέρει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την πρόσκληση εκπροσώπου του Σωματείου στη συνεδρίαση της Επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας.
Στα 168 τα νέα κρούσματα

Αλλα 168 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας ακόμα θάνατος ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.987 (ημερήσια μεταβολή +1,9%) και οι θάνατοι φτάνουν τους 243 συνολικά (σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ακολούθησε ένας ακόμα θάνατος, 74χρονης στο ΑΧΕΠΑ).

31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα χτεσινά κρούσματα, τα 23 κρούσματα θεωρούνται εισαγόμενα (20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου, ενώ 3 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). Από τα εγχώρια κρούσματα, 45 αφορούν την Αττική, 24 τη Θεσσαλονίκη, 12 τη Λέσβο, 10 το Ηράκλειο και 8 τις Κυκλάδες. Από 6 κρούσματα καταγράφηκαν σε Λασίθι και Πέλλα, ενώ 4 σημειώθηκαν στην Ημαθία. Από 3 κρούσματα έχουν Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα και Χανιά. Από 2 Αχαΐα, Κοζάνη, Μαγνησία και Πιερία. Από 1 κρούσμα έχουν Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη και Ρέθυμνο. Τέλος, 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Στο μεταξύ, νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στο δήμο Βοΐου, όπου έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες 26 άτομα θετικά στον ιό.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα και πληροφορίες από έκτακτη ενημερωτική σύσκεψη προχτές στο δημαρχείο, από τα 22 κρούσματα που καταγράφονταν μέχρι τότε - όλοι τους νέοι κάτω των 40 ετών - 14 ήταν στη Σιάτιστα, 6 στην Εράτυρα, 1 στη Μολόχα και 1 στο Καλονέρι. Αρκετά ακόμα άτομα υποβλήθηκαν σε επαναληπτικά τεστ, καθώς βρέθηκαν οριακά θετικά, ενώ πάνω από 160 δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, καθώς και στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

ΣΥΡΙΖΑ
Προσθέτει ρεσιτάλ θράσους πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Δίπλα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που αφήνει το λαό πολλαπλά εκτεθειμένο στην πανδημία, έρχεται να προστεθεί το ρεσιτάλ θράσους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της δικής του κυβέρνησης, όπως και το ότι σε κρίσιμες στιγμές στη διαχείριση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στα μέτρα και τις επιλογές της κυβέρνησης για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «επιλογή μας ήταν να βάλουμε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να μην κάνουμε στείρα αντιπολίτευση για να καρπωθούμε πολιτικά οφέλη, μπροστά στον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού. Να γίνουμε και εμείς κομμάτι της συλλογικής προσπάθειας του ελληνικού λαού να νικήσει αυτόν τον αόρατο εχθρό». Στην πραγματικότητα, βέβαια, με το περιβόητο... «θα λογαριαστούμε μετά» και τα περί... «αόρατων εχθρών», ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου ενώ η κυβέρνηση κλιμάκωνε την αντεργατική επίθεση μέσα στην πανδημία, για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Υποστηρίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια, όμως, σήμερα υπονομεύεται ευθέως από τις ενέργειες της κυβέρνησης», ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων καταλογίζει άνοιγμα του Τουρισμού «χωρίς σχέδιο», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτιζε για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρωτόκολλα που πετσοκόφτηκαν με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, καταγγέλλει το άνοιγμα των σχολείων «χωρίς σχέδιο» και χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσπερνώντας το ότι η άθλια κατάσταση με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές έχει τη σφραγίδα και της δικής του κυβέρνησης.

Στο διά ταύτα, συστήνει στους πολίτες «να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης ανάγκης», παρουσιάζοντας δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική ως ζήτημα «έλλειψης σχεδίου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ