ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
Καλούνται στη δουλειά θετικοί και αρνητικοί στον ιό εργαζόμενοι!

Καταγγελία από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζόμενους στη δομή

Ο ξενώνας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Βύρωνα

Eurokinissi

Ο ξενώνας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον Βύρωνα
Τις ευθύνες της εργοδοσίας για τα κρούσματα κορονοϊού σε 20 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και 8 εργαζόμενους στη δομή που διαμένουν στον Βύρωνα, καθώς και τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει και όσους κατά τύχη δεν μολύνθηκαν ήδη, καταγγέλλουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και εργαζόμενοι στη δομή.

Συγκεκριμένα, ενώ στον ξενώνα που διαχειρίζεται η ΜΚΟ «ΝΟΣΤΟΣ» υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Παρασκευή 28/8 και το προσωπικό υποβλήθηκε σε τεστ, «η διοίκηση της ΜΚΟ απαίτησε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά κάποιες ώρες μετά τη λήψη των δειγμάτων», χωρίς να έχουν μάθει το αποτέλεσμα του ελέγχου και παρά «τις ρητές εντολές του ΕΟΔΥ πως όλοι οι εργαζόμενοι έπρεπε να παραμείνουν σε καραντίνα».

Μάλιστα, στις αντιδράσεις εργαζομένων η διοίκηση απαντούσε προκλητικά ότι... «δεν αντιλαμβάνονται την ανθρωπιστική φύση της δουλειάς» και ότι «φοβούνται»!

Τελικά, τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν... από τα δελτία ειδήσεων για την επιβεβαίωση 28 κρουσμάτων, ενώ η ενημέρωση από τη διοίκηση με email ακολούθησε αργότερα.

Ο τραγέλαφος συνεχίστηκε με νέο μήνυμα που καλούσε όλους τους ασυμπτωματικούς εργαζόμενους, αρνητικούς και θετικούς στον ιό, να επιστρέψουν στη δουλειά!

Συγκεκριμένα, όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα θα συνεχίσουν να εργάζονται με τα παιδιά, σε βάρδιες 72 ωρών! Μετά το πέρας της βάρδιάς τους «θα πιάνουν δουλειά οι αρνητικοί στο τεστ» για αντίστοιχης διάρκειας βάρδια. Στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, «τότε θα αναμειχθούν θετικοί με αρνητικούς», φροντίζοντας να... τηρούν αποστάσεις, «πρόβλεψη» που εκτός από εξωφρενική είναι και απολύτως αδύνατη. Κι όλα αυτά σε ξενώνες που δεν καλύπτουν καν τις στοιχειώδες ανάγκες διαβίωσης των παιδιών.

Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν μέτρα προστασίας ήδη από το Μάρτη

Τα παραπάνω συμβαίνουν «ενώ η ΜΚΟ είχε απόλυτη γνώση των ευάλωτων περιστατικών που φιλοξενούνται στον ξενώνα», τονίζει ο Σύνδεσμος, και υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ είχε απαιτήσει από το Μάρτη μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και φιλοξενούμενους.

Επιπλέον, ως απόδειξη της υποστελέχωσης των δομών φιλοξενίας αλλά και της αδιαφορίας των εργοδοτών, το σωματείο επισημαίνει την απουσία νοσηλευτή στον ξενώνα, «με ανειδίκευτους εργαζόμενους να καλούνται να χορηγούν φαρμακευτικές αγωγές και τη διοίκηση της ΜΚΟ να υποστηρίζει πως... δεν βρίσκει νοσηλευτή να καλύψει τη θέση!».

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με καταγγελία τους εργαζόμενοι στον ξενώνα, υπογραμμίζοντας ότι από τύχη δεν εμφανίστηκε κρούσμα Covid-19 το προηγούμενο διάστημα.

Οπως επισημαίνουν, «ο ξενώνας Teen Spirit II του ΕΚΠΟΣΠΟ Νόστος φιλοξενεί ασυνόδευτα ανήλικα. Πρόκειται για ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην οποία δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους από την έναρξη της πανδημίας, παρά τα αιτήματα των εργαζομένων λόγω της επικινδυνότητας του χώρου».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την «απαράδεκτη και επικίνδυνη» στάση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των εργαζομένων και ξεκαθαρίζουν πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν μπορούν «να γίνονται λάστιχο κατά το δοκούν της κυβέρνησης και της κάθε ΜΚΟ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αιτήματα για μέτρα προστασίας κόντρα στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας

Υπόμνημα με τα αιτήματά του για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών στους χώρους του κλάδου έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία και τους αντίστοιχους φορείς ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος δέχεται καθημερινά καταγγελίες μέσα από τους εργασιακούς χώρους.

Το μπαράζ καταγγελιών επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία σε επιχειρήσεις όπου εντοπίζονται κρούσματα, επικαλούμενη «επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ», εφαρμόζει μέτρα κατά το δοκούν, μακριά από τα πραγματικά αναγκαία για την προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Το σωματείο έχει παρέμβει τόσο στον ΕΟΔΥ, στην Πολιτική Προστασία και το ΚΕΠΕΚ, όσο και στην εργοδοσία, για να παρθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, «δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ξεκάθαρη διαδικασία», με αποτέλεσμα ο κάθε εργοδότης να κάνει ό,τι θέλει.

Ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, διεκδικεί: Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους. Τακτική απολύμανση όλων των χώρων των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων. Εξασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων.

Κόντρα στα παραπάνω αυτονόητα αιτήματα, οι εργοδότες «ενδιαφέρονται μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος και διασφάλισης των κερδών τους».

Σατιρίζοντας τα «πρωτόκολλα» - κουρελόχαρτα που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις, ο Σύλλογος σταχυολογεί μερικές από τις πιο διαδεδομένες εργοδοτικές πρακτικές:

Μια μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων εφαρμόζει το πρωτόκολλο «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Σύμφωνα με αυτό, «αποκρύπτουν για 10 μέρες την ύπαρξη κρούσματος και η ζωή συνεχίζεται, χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!».

Δημοφιλές στις επιχειρήσεις είναι και το πρωτόκολλο «Ενας ίσον κανένας», με βάση το οποίο «το μόνο μέτρο που παίρνεται είναι να μπει σε καραντίνα για 14 μέρες το κρούσμα», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται στο κατάστημα.

Δεν λείπουν και οι επιχειρήσεις που ...συμμορφώνονται με το πρωτόκολλο «Στο κατάστημά μας δεν κολλάει» και ενώ γίνεται γνωστή η ύπαρξη κρούσματος δεν κάνουν τίποτα.

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Σύλλογος μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν νέα παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα για το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων από τη μετάδοση του ιού, καθώς έχουν δεχθεί πολλές και σοβαρές καταγγελίες από εμποροϋπαλλήλους για το πώς διαχειρίζεται η εργοδοσία την ύπαρξη κρουσμάτων σε μια σειρά από καταστήματα.

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο

Παρέμβαση σε ξενοδοχείο μεγάλου ομίλου στο Ηράκλειο, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, μετά τις καταγγελίες για επιβεβαιωμένα κρούσματα και προσπάθεια συγκάλυψης από την εργοδοσία, έκαναν την Κυριακή συνδικαλιστές της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στην παρέμβαση των συνδικαλιστών η διεύθυνση του ξενοδοχείου «αρνιόταν την ύπαρξη κρουσμάτων», ενώ κάλεσε την αστυνομία για ...διατάραξη κοινής ησυχίας. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, «εργαζόμενοι που περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ, πηγαίνουν κανονικά για δουλειά», τα μέσα προστασίας είναι ελλιπή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μια σειρά από πόστα «έχουν πάει περίπατο», το εστιατόριο προσωπικού «είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς εξαερισμό», η εντατικοποίηση, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απειλές σε βάρος εργαζομένων «τσακίζουν κόκαλα».

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση σε δομές με ευπαθείς ομάδες

Αυξάνεται δραματικά κάθε μέρα ο αριθμός των νεκρών ηλικιωμένων από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, μετά τη μαζική διασπορά του κορονοϊού στη δομή.

Οπως ανακοινώθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί από τη συγκεκριμένη δομή φτάνουν πλέον τους 21, ενώ υπενθυμίζεται ότι ένας ακόμα ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του μετά τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου», επίσης στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, καμία ενημέρωση δεν δόθηκε χτες σε σχέση με τους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε γηροκομείο στο Μοσχάτο μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στη δομή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χαρακτηριστικό ότι οι 22 αυτοί θάνατοι στα δύο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν το 8% του συνολικού αριθμού των θανάτων σε όλη τη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Αν μάλιστα στον αριθμό αυτό προστεθούν και οι 13 νεκροί από τους νεφροπαθείς στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», ο σχετικός αριθμός (35 θάνατοι) φτάνει το 13% του συνόλου των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα νέα περιστατικά, όπως τα δεκάδες κρούσματα στη δομή ανήλικων προσφύγων στον Βύρωνα, αναδεικνύουν τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε κλειστές δομές και δομές με ευπαθείς ομάδες.

Σωματεία εργαζομένων και φορείς καταγγέλλουν εδώ και μήνες την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις άσχημες εργασιακές συνθήκες και τις μεγάλες ελλείψεις, την απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ και τα μέτρα που εξήγγειλε κατόπιν εορτής η κυβέρνηση για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ανεπαρκή ή και ανεφάρμοστα, καθώς μεταξύ άλλων διατηρούνται οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Εκκληση για αίμα και διεκδίκηση για άμεση κάλυψη των τμημάτων αιμοδοσίας

Με αφορμή τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων σε προϊόντα αίματος, που οφείλεται στη συνηθισμένη μείωση του αιμοδοτικού πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στις επιπτώσεις της πανδημίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου, απευθύνουν πλατιά έκκληση για αίμα, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν από την κυβέρνηση να καλυφθούν άμεσα τα κενά στις μονάδες αιμοδοσίας με μόνιμο προσωπικό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες αιμοδοσίας, το πρόβλημα παραμένει» και καλεί τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, ενώ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνουν σε αυτή την κατεύθυνση φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, και επισημαίνει: «15 λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν 3 ανθρώπινες ζωές».

Αντίστοιχα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Νοσοκομειακοί Ιατροί Αθήνας - Πειραιά) επισημαίνει την έγκαιρη διαπίστωση πανελλαδικής ανεπάρκειας στο σύστημα αιμοδοσίας και καταγγέλλει: «Σε πολλές μονάδες αιμοδοσίας υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με συνέπεια να έχουν μειωθεί οι βάρδιες αιμοληψίας στα νοσοκομεία καθώς και οι εξορμήσεις στις γειτονιές. Χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού για εθελοντική αιμοδοσία».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί από την κυβέρνηση να καλύψει όλες τις ανάγκες των τμημάτων αιμοδοσίας σε προσωπικό, απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να δίνει αίμα και ειδικότερα καλεί «τη νεολαία και τους νέους συναδέλφους να ανταποκριθούν, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Για να μη θρηνούμε θύματα για μια μονάδα αίματος. Να διεκδικήσουμε μαζί μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ