ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ
Ο εχθρός για το λαό έχει μορφή, πρόσωπο, όνομα

Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, γιατρός στο Νοσοκομείο «Θριάσιο»

Στο «μότο» των αστικών κυβερνήσεων περί «ατομικής ευθύνης» αναφέρθηκε η Αφροδίτη Ρέτζιου, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι «να συγκαλύψουν την ταξική ανευθυνότητα του καπιταλιστικού κράτους απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού» και σκοπός της κυβέρνησης «να απεμπολήσει τις ευθύνες της, να κρύψει τον πραγματικό ένοχο και να φορτώσει την ευθύνη στο λαό για την εξέλιξη της πανδημίας».

Χαρακτήρισε προκλητικούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», λέγοντας ότι τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα, αφού «νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», «οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μηδενικές, οι μοναδικές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 4.729 σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων, από τους οποίους μόλις 450 γιατροί σε σύνολο 6.000», ενώ «μεταφέρονται προσωπικό και υποδομές από τη μία μονάδα Υγείας στην άλλη για να μπαλώσουν τρύπες».

Σχολιάζοντας το έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που κάνει λόγο για «αλόγιστη χρήση» των διαγνωστικών τεστ ανέφερε πως αυτά λέγονται την ώρα που «όχι μόνο δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΠΟΥ για "τεστ, τεστ, τεστ και πάλι τεστ", αλλά δεν γίνεται ούτε το αυτονόητο, δηλαδή τεστ σε όλους τους υγειονομικούς, στους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες με ευθύνη της κυβέρνησης, παρά μόνο σε αυτούς που επιστρέφουν από την άδειά τους».

Η πρόεδρος της ΟΝΕΓΕ συνέχισε τονίζοντας πως «Δεν είναι αόρατος εχθρός οι πανδημίες», τονίζοντας πως τα σαθρά συστήματα Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες κατέρρευσαν «Γιατί στον καπιταλισμό η πρόληψη, ο έγκαιρος κρατικός σχεδιασμός και η οργάνωση του συστήματος Υγείας, η εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, η στελέχωση με προσωπικό, η εκπαίδευσή του (...) θεωρούνται ανεπίτρεπτο κόστος και σπατάλη.

Τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, από το φόβο της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας, τα συστήματα Υγείας που μετατράπηκαν σε συστήματα μιας νόσου είναι ομολογία της ήττας της χρεοκοπημένης πολιτικής της υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

Αναφερόμενη στις κλίνες ΜΕΘ, είπε πως η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν κοσμογονία το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και θέτει «σαν στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 ΜΕΘ. Μόνο που ο μέσος όρος αφορά τη στατιστική και όχι τις ανθρώπινες ζωές. Οσο για τις ΠΦΥ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αντίθετα τις χρησιμοποιεί και σαν δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνουν τρύπες».

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, παντού, για σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα.

Στοχεύουμε στον πραγματικό εχθρό, που έχει μορφή, πρόσωπο, όνομα και βούληση, έχει "συμφέροντα" να υπερασπιστεί σε βάρος του λαού. Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, το κεφάλαιο, οι πολιτικοί τους υπηρέτες, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους», ανέφερε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΡΙΜΑΛΑ
Οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί μπροστά στον αγώνα για μόρφωση, υγεία, δουλειά, ζωή με δικαιώματα

Δασκάλα, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη»

«Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού καθώς και για τη μόρφωση των παιδιών του δεν μπορεί να περιμένει», ανέφερε η Θεοδώρα Δριμάλα μιλώντας στην εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένη» την ανησυχία των γονιών για το άνοιγμα των σχολείων.

Στάθηκε στη δράση που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία, που με σύνθημα «ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ» και μέσα από τα εκπαιδευτικά σωματεία «σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους, διαμορφώσαμε διεκδικητικό πλαίσιο πάλης για τη στήριξη των μαθητών μας αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, ώστε να μη μείνει κανείς έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, και ταυτόχρονα αποδομήσαμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η στάση μας αυτή ενέπνευσε τους συναδέλφους μας, που η μεγάλη πλειοψηφία τους μπήκε στη μάχη για να μη μείνει κανένα παιδί αβοήθητο».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την εξ αποστάσεως τότε εκπαίδευση, δεν πήρε μέτρα για να είναι ουσιαστικό το πρώτο άνοιγμα (Μάη - Ιούνη), και επιπλέον δεν προετοίμασε το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά. «Είχε βλέπετε σημαντικότερες ασχολίες. Υλοποίησε και επέκτεινε όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (...) Ψήφισε εν μέσω πανδημίας νέο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που ανάμεσα στα άλλα αύξησε σε 25 τους μαθητές ανά τμήμα! Προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή (...) Το "Νέο Λύκειο" έγινε μεγαλύτερη εξεταστική αρένα και ο αντιεκπαιδευτικός κατάλογος καλά κρατεί!», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις: «Αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη, κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα (...) Δεν εξασφάλισε έως τώρα την καθαριότητα των σχολείων (...) Κομπάζει η κυβέρνηση ότι προσέλαβε 21.000 αναπληρωτές, και είναι αλήθεια (...) αλλά δε λέει ότι οι αναπληρωτές αυτοί είναι λιγότεροι τους μισούς αναπληρωτές που αναγκάστηκε να προσλάβει πέρυσι και ότι τελικά τα σχολεία ξεκινάνε με πάνω από 23.000 κενά!».

«Αυτοί που έδωσαν μέσα στην πανδημία 70 δισ. στους επιχειρηματίες θεωρούν πολλά τα 10 εκατομμύρια που λέει η υπουργός ότι θα κόστιζε η λειτουργία των σχολείων με τους αναγκαίους υγειονομικούς όρους! Αυτοί που δίνουν 4 δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που μακελεύει τους λαούς, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ευρώ για σχολικές αίθουσες και προσλήψεις», ανέφερε, αναδεικνύοντας ότι «γι' αυτούς τελικά το άνοιγμα των σχολείων εξυπηρετεί το άνοιγμα της καπιταλιστικής οικονομίας και τη διάθεση των εργαζόμενων γονιών στις ανάγκες των επιχειρήσεων».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος για εκπαιδευτικούς και γονείς είναι «μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τους αγώνες μας να διεκδικήσουμε για μας και τα παιδιά μας μόρφωση, υγεία, μόνιμη δουλειά, ζωή με δικαιώματα! (...) Οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί θα μπούμε και πάλι μπροστά στον αγώνα αυτόν! Το οφείλουμε στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά του λαού».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο αγώνας για την υγεία και την ασφαλή μετακίνηση δεν μπορεί να περιμένει

Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας

«Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την ένταση της επιθετικότητας της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο κλάδο των Μεταφορών, σε αστικές συγκοινωνίες, σε πλοία, τρένα και αεροδρόμια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θ. Οικονόμου, ξεχωρίζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πυκνότητα των εργατικών ατυχημάτων, με τα λεωφορεία να παίρνουν φωτιά εν κινήσει και στα πλοία να σκάνε τα καζάνια και να καίγονται οι ναυτεργάτες.

Οπως είπε, «ο σχεδιασμός του αστικού δικτύου έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου, με τη λειτουργία του να καθορίζεται όχι από τις ανάγκες μετακίνησης του λαού αλλά με τη πολιτική κόστος - κέρδος, μειώνοντας συνεχώς τη χρηματοδότηση, με κόψιμο γραμμών, μείωση δρομολογίων και αύξηση του εισιτηρίου κατά 80% τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα από 2.300 οχήματα να κυκλοφορούν σήμερα 1.000 και από 6.000 οδηγοί να έχουμε μείνει 3.000. Οι επιβάτες δεινοπαθούν καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους, όταν η συχνότητα των δρομολογίων σε λεωφορειακούς κορμούς φτάνει τα 30 λεπτά. Εχουν αφήσει πολλές εργατικές περιοχές χωρίς λεωφορειακή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία προς όφελος του κεφαλαίου για να του παραδώσει το συγκοινωνιακό έργο, «τη μετακίνηση των 650.000 επιβατών που χρησιμοποιούν τα Μέσα καθημερινά σε ιδιώτες, σε ΚΤΕΛ, σε μεγαλοϊδιοκτήτες τουριστικών πούλμαν και σε άλλους μονοπωλιακούς ομίλους. Εχοντας ως προίκα τούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάλυση της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, την κατάργηση γενικών κανονισμών προσωπικού, τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία αλλά και στις διαδηλώσεις, ετοιμάζεται να δώσει ζεστό χρήμα, μισό δισ. ευρώ, για αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων μέσω leasing σε μονοπώλια του κλάδου.

Παρέδωσαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους ιδιώτες, άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, έκλεισαν ΜΕΘ, έρχονται τώρα να ρίξουν τις ευθύνες στη νεολαία και στην ατομική ευθύνη. Είναι ατομική ευθύνη όταν στα λεωφορεία, στα τρένα και στα καράβια ο κόσμος συνωστίζεται σαν τις σαρδέλες;».

Ο Θ. Οικονόμου ανέδειξε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Και υποδομές υπάρχουν και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την επισκευή του στόλου σε λεωφορεία και τρένα που βρίσκονται σε βλάβη.

Υπάρχει η δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία οχημάτων για την κατασκευή νέων λεωφορείων, όπως και συρμών στα ελληνικά ναυπηγεία».

Και πρόσθεσε ότι «για να λυθεί το πρόβλημα όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση με την πανδημία, απαιτείται η άμεση επίταξη των οχημάτων του ΚΤΕΛ, για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων με φθηνό εισιτήριο, και οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ να καλύπτονται από τη ΣΣΕ της ΟΣΥ».

«Ο αγώνας για την υγεία του λαού και για το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση δεν μπορεί να περιμένει.

Σε αυτή τη μάχη καλούμε σωματεία, φορείς, εργαζομένους να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για άμεση κρατική χρηματοδότηση, για προσλήψεις οδηγών και τεχνικού προσωπικού, για αγορά λεωφορείων και συρμών, για φθηνή, συχνή, ασφαλή, αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», κατέληξε ο Θ. Οικονόμου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Συνεχίζουμε τη μάχη και για επαρκή μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Μέλος των ΔΣ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους το τι αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών από την αρχή της πανδημίας, καθώς η εργοδοσία «αντιλήφθηκε τα ασύλληπτα κέρδη που θα έβγαζε», η Γεωργία Νικολάου αναφέρθηκε στα ανεπαρκή ή και καθόλου μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργατών, στο συνωστισμό σε χώρους δουλειάς, στην εντατικοποίηση, τις υπερωρίες, τις αναστολές συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία με κουτσουρεμένους μισθούς, το κλέψιμο της κανονικής άδειας των εργαζομένων, αλλά και τη «διαρκή ιδεολογική προπαγάνδα από την εργοδοσία για να πειστούν οι εργάτριες και οι εργάτες ότι έχουν κοινό συμφέρον από κοινού να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Με εκβιασμούς ότι "αν δεν βάλουμε όλοι πλάτη, αύριο μπορεί να μην έχει κανείς δουλειά, να κλείσει το εργοστάσιο", κ.ά. Ημασταν οι "ήρωες", μας έλεγαν, για να έχουμε τα κεφάλια μέσα και να μη διεκδικούμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ σημείωσε πως και τα όποια μέτρα παίρνουν ορισμένες επιχειρήσεις τα παίρνουν «για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα διακοπεί η παραγωγική διαδικασία και δεν θα χάσουν από τα κέρδη τους, αντίθετα θα βγάζουν ακόμη περισσότερα. Και τις μέρες της καραντίνας τις παίρνουν από τις άδειες των εργαζομένων ή τώρα με τα νέα μέτρα θα μετατραπούν σε υπερωρίες».

Στάθηκε στη δράση των ταξικών δυνάμεων, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή «επιδιώξαμε να "σπάσουμε" την εικόνα του "καλού" εργοδότη, που είναι "καλός" όσο δεν θίγονται τα συμφέροντα και τα κέρδη του. Πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις σε εργοστάσια, μετά και από καταγγελίες εργαζομένων. Για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για απολύσεις, για απλήρωτη εργασία, για εντατικοποίηση, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Καταγγείλαμε τη στάση της μεγαλοεργοδοσίας πρώτα και κύρια στους εργάτες. Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Αναφέρθηκε επίσης στη μάχη των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου, όπου παρά τα μεγάλα εμπόδια «καταφέραμε και αυξήσαμε τις δυνάμεις μας, νέοι εργάτες και εργάτριες γράφτηκαν στο Συνδικάτο. Μεταξύ αυτών εκατοντάδες εργάτες γης, που ξεπέρασαν πολλαπλάσια εμπόδια και εμπιστεύτηκαν, δυνάμωσαν το Συνδικάτο, κάτι που μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες το επόμενο διάστημα.

Το πόσο ενόχλησε η δουλειά του Συνδικάτου την εργοδοσία φάνηκε από το ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς επιτέθηκε συντονισμένα, προχώρησε μέσα στην πανδημία σε απολύσεις πρωτοπόρων εργατών, συκοφάντησε και τρομοκράτησε. Αλλά και εμείς απαντήσαμε με 3ήμερη απεργία στην "Tasty" και άλλες σημαντικές κινητοποιήσεις».

«Γνωρίζουμε πως κάθε μάχη που δίνουμε προωθεί την ενότητα ανάμεσα στους εργάτες και κάνει ταυτόχρονα πιο καθαρό ποιον έχουμε απέναντί μας, ποιος είναι ο αντίπαλος. Τη μεγαλοεργοδοσία και όλους τους μηχανισμούς του κράτους που τη στηρίζουν» σημείωσε και τόνισε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο για μια ακόμα φορά μπαίνουν μπροστά για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Μπαίνουν μπροστά για να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να κατακρεουργήσει τα δικαιώματα των εργατών. Για επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ξέρουμε πως παλεύουμε σε έναν κρίσιμο, στρατηγικό κλάδο της παραγωγής. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα στην παραγωγική διαδικασία πως εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες είμαστε απαραίτητοι για να βγουν τα τρόφιμα, ενώ οι καπιταλιστές όχι.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πείσμα που στηρίζεται στις δυνάμεις μας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την υπεράσπιση της ζωής μας. Για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση όλων όσα μας ανήκουν».

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ
Η υγεία των εργαζομένων στον Τουρισμό θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου

Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»

Με αναφορά στους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό από την αρχή της πανδημίας, μέσα από τα επιχειρησιακά σωματεία και το κλαδικό Συνδικάτο του Τουρισμού, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Σπ. Πετρολέκας. Αναφέρθηκε στην άγρια επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι από κυβέρνηση και εργοδοσία με το πρώτο lockdown, και συνέχισε λέγοντας ότι μετά το τέλος του «περιμένοντας, να ανοίξουν οι επιχειρήσεις στον Τουρισμό, η ζωή μας μπήκε άμεσα σε κίνδυνο, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που την τελευταία στιγμή δημοσίευσε η κυβέρνηση. Ολα τα μέσα που θα διασφάλιζαν την υγεία των εργαζομένων απέναντι στον covid-19, προς τέρψιν των επιχειρηματιών και φυσικά μετά από απαίτησή τους, έγιναν προαιρετικά και πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους μετέτρεψαν τις ευθύνες των εργοδοτών σε ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Ατομική ευθύνη για να ενημερωθεί για τα πρωτόκολλα, για να προμηθευτεί υλικά, για να προστατέψει την υγεία του και την υγεία της οικογένειάς του, εξασφαλίζοντας έτσι μηδενικά έξοδα για την επιχείρηση».

Φέρνοντας παραδείγματα από τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε αεροπλάνα, καράβια και ξενοδοχεία, ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα ότι «από τον τρόπο που έγινε η επανεκκίνηση του Τουρισμού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν την καπιταλιστική οικονομία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θυσιάσουν την υγεία του λαού». «Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος κατά το άνοιγμα των ξενοδοχείων δεν έκανε το τεστ», ανέφερε και θύμισε πως «το Συνδικάτο της Αττικής έχει καταγγείλει ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία εργοδότες και κυβέρνηση κουκούλωσαν, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και των πελατών. Εχουμε, επίσης, καταγγείλει ότι η διεύθυνση σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας δρώντας σαν dealer ιδιωτικής κλινικής καλούσε τους εργαζόμενους να κάνουν τεστ covid-19 πληρώνοντάς το από την τσέπη τους, αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης «αφού καλούμαστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας με 500 ευρώ ή ακόμα χειρότερα χωρίς ούτε ένα σεντ, μια και χιλιάδες από μας έχουν πεταχτεί έξω από κάθε ρύθμιση όπως οι εποχικοί στον Επισιτισμό».

Καλώντας τους εργαζόμενους να ανεβάσουν τον πήχη των διεκδικήσεων και να αφήσουν πίσω τις «επικλήσεις συμβιβασμού από την εργοδοτική πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας», σημείωσε ότι η ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι «προϋπόθεση για μια ζωή με αξιοπρέπεια αλλά και για την προστασία της υγείας μας».

Ανέδειξε τη συμβολή του ΚΚΕ σε αυτήν την υπόθεση, αφού όπως είπε, «διώχνει τις αυταπάτες για σωσίες και από μηχανής θεούς στους συναδέλφους μας για να μπαίνουν έτσι μαζικά στον αγώνα ώστε να επιβάλλουν τα αιτήματα του κλάδου (...)

Η πείρα μας μέσα από την τουριστική ανάπτυξη δείχνει ότι είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση αυτό το σύστημα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο, καταστροφικό για τους εργαζόμενους και το λαό. Δεν βελτιώνεται, δεν παίρνει ούτε καν μερεμέτια. Η μόνη οριστική λύση είναι να συνδεθούν οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τον αγώνα για την ανατροπή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ