Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Συνεχίζουμε τη μάχη και για επαρκή μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Μέλος των ΔΣ του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους το τι αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών από την αρχή της πανδημίας, καθώς η εργοδοσία «αντιλήφθηκε τα ασύλληπτα κέρδη που θα έβγαζε», η Γεωργία Νικολάου αναφέρθηκε στα ανεπαρκή ή και καθόλου μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργατών, στο συνωστισμό σε χώρους δουλειάς, στην εντατικοποίηση, τις υπερωρίες, τις αναστολές συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασία με κουτσουρεμένους μισθούς, το κλέψιμο της κανονικής άδειας των εργαζομένων, αλλά και τη «διαρκή ιδεολογική προπαγάνδα από την εργοδοσία για να πειστούν οι εργάτριες και οι εργάτες ότι έχουν κοινό συμφέρον από κοινού να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Με εκβιασμούς ότι "αν δεν βάλουμε όλοι πλάτη, αύριο μπορεί να μην έχει κανείς δουλειά, να κλείσει το εργοστάσιο", κ.ά. Ημασταν οι "ήρωες", μας έλεγαν, για να έχουμε τα κεφάλια μέσα και να μη διεκδικούμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ σημείωσε πως και τα όποια μέτρα παίρνουν ορισμένες επιχειρήσεις τα παίρνουν «για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα διακοπεί η παραγωγική διαδικασία και δεν θα χάσουν από τα κέρδη τους, αντίθετα θα βγάζουν ακόμη περισσότερα. Και τις μέρες της καραντίνας τις παίρνουν από τις άδειες των εργαζομένων ή τώρα με τα νέα μέτρα θα μετατραπούν σε υπερωρίες».

Στάθηκε στη δράση των ταξικών δυνάμεων, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή «επιδιώξαμε να "σπάσουμε" την εικόνα του "καλού" εργοδότη, που είναι "καλός" όσο δεν θίγονται τα συμφέροντα και τα κέρδη του. Πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις σε εργοστάσια, μετά και από καταγγελίες εργαζομένων. Για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για απολύσεις, για απλήρωτη εργασία, για εντατικοποίηση, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Καταγγείλαμε τη στάση της μεγαλοεργοδοσίας πρώτα και κύρια στους εργάτες. Πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Αναφέρθηκε επίσης στη μάχη των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου, όπου παρά τα μεγάλα εμπόδια «καταφέραμε και αυξήσαμε τις δυνάμεις μας, νέοι εργάτες και εργάτριες γράφτηκαν στο Συνδικάτο. Μεταξύ αυτών εκατοντάδες εργάτες γης, που ξεπέρασαν πολλαπλάσια εμπόδια και εμπιστεύτηκαν, δυνάμωσαν το Συνδικάτο, κάτι που μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες το επόμενο διάστημα.

Το πόσο ενόχλησε η δουλειά του Συνδικάτου την εργοδοσία φάνηκε από το ότι σε πολλούς χώρους δουλειάς επιτέθηκε συντονισμένα, προχώρησε μέσα στην πανδημία σε απολύσεις πρωτοπόρων εργατών, συκοφάντησε και τρομοκράτησε. Αλλά και εμείς απαντήσαμε με 3ήμερη απεργία στην "Tasty" και άλλες σημαντικές κινητοποιήσεις».

«Γνωρίζουμε πως κάθε μάχη που δίνουμε προωθεί την ενότητα ανάμεσα στους εργάτες και κάνει ταυτόχρονα πιο καθαρό ποιον έχουμε απέναντί μας, ποιος είναι ο αντίπαλος. Τη μεγαλοεργοδοσία και όλους τους μηχανισμούς του κράτους που τη στηρίζουν» σημείωσε και τόνισε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο για μια ακόμα φορά μπαίνουν μπροστά για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Μπαίνουν μπροστά για να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία να κατακρεουργήσει τα δικαιώματα των εργατών. Για επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ξέρουμε πως παλεύουμε σε έναν κρίσιμο, στρατηγικό κλάδο της παραγωγής. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα στην παραγωγική διαδικασία πως εμείς οι εργάτες και οι εργάτριες είμαστε απαραίτητοι για να βγουν τα τρόφιμα, ενώ οι καπιταλιστές όχι.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πείσμα που στηρίζεται στις δυνάμεις μας να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την υπεράσπιση της ζωής μας. Για να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση όλων όσα μας ανήκουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ