Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπεύθυνων

Παρέμβαση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πλημμυροπαθών

Σε ένα κρεσέντο της διοίκησης της Περιφέρειας να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες για τις τραγικές συνέπειες των φονικών πλημμυρών στην Κεντρική Εύβοια, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να προσφέρει κάλυψη τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στα «ακραία και πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα», εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας.

Η προσπάθεια μάλιστα της διοίκησης να αποδώσει όλα όσα συνέβησαν στα «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» και στο «ύψος της βροχόπτωσης» που έπεσε στην Κεντρική Εύβοια, συνδυάστηκε με μια επιχειρηματολογία ότι τόσο πριν όσο και μετά, «όλα έγιναν καλώς». Το γνωστό αφήγημα επαναλήφθηκε για να εξωραϊστεί η απαράδεκτη κατάσταση που στοίχισε 8 ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές: Τα ρέματα και τα ποτάμια είχαν καθαριστεί, η Πολιτική Προστασία έκανε το καθήκον της, οι πληγέντες έτυχαν άμεσα της αρωγής και της στήριξης τόσο της Τοπικής Διοίκησης όσο και του κράτους.

Μια προσπάθεια, που όμως, όσο και αν επιχειρήθηκε να στηριχθεί από την επιστημονική προσέγγιση της τοποθέτησης του γνωστού καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, κατέρρευσε μπροστά στην πραγματικότητα και την εικόνα που κατέθεσαν οι αντιπροσωπείες των πληγέντων από τα Ψαχνά και το Ληλάντιο Πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφερειακή αρχή δεν είχε εισήγηση για το θέμα και ανατέθηκε στον καθηγητή να καλύψει με επιστημονικοφάνεια τις τεράστιες ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακής και δημοτικών αρχών για την ανυπαρξία πρόληψης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Οπως επίσης κατέρρευσε η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής, την οποία σιγοντάρισαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, εκτός από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», να αποσιωπηθούν οι διαχρονικές κρατικές ευθύνες για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων προστασίας, καθώς και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σταθμίζει τη ζωή και την περιουσία του λαού στη λογική «κόστους - οφέλους», χαρακτηρίζοντας μη επιλέξιμα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η διάθεση της περιφερειακής αρχής να διατηρήσει τη συνεδρίαση στη «γραμμή» και το πλαίσιο που η ίδια επιθυμούσε, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν απαγορεύτηκε η είσοδος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο απαιτώντας άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στο 100% και μέτρα προστασίας, για να επιτραπεί τελικά κάτω από την αποφασιστική τους πίεση και μετά από 2 ώρες αναμονής η είσοδος σε μια αντιπροσωπεία 4 συνολικά ατόμων. Χαρακτηριστική, επίσης, για το πώς αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή τους κατοίκους που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες ήταν και η παρουσία κλούβας της αστυνομίας, απέναντι στον «εχθρό λαό».

Για όλα φταίει ο καιρός...

Στην τοποθέτησή του, ο Ευ. Λέκκας ανέπτυξε την πάγια θέση των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων ότι όλα τα δεινά που βιώνει ο λαός από τα φυσικά φαινόμενα οφείλονται στην ακραία και πρωτόγνωρη μορφή τους. Εκανε λόγο για «τρομερό χαμηλό βαρομετρικό», ...«υπερκυτταρική και υπερμεγέθη καταιγίδα που εγκλωβίστηκε πάνω από την Κεντρική Εύβοια», ...«πρωτόγνωρο ύψος βροχόπτωσης και πρωτόγνωρες φυσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν», ...«ανθρωπογενή παρουσία και δραστηριότητα που μετέτρεψε τις ροές του Λήλαντα σε πλημμύρες» και παράλληλα επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή για το μέγεθος των φυσικών φαινομένων.

Στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έλλειψη έργων και υποδομών που θα προστατεύουν το λαό και θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων έκανε λόγο ο Κώστας Μπασδέκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τονίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την αξιοποίηση της επιστήμης για πολιτικές σκοπιμότητες.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η περιοχή της Εύβοιας στο πρόσφατο παρελθόν έχει υποστεί τις τραγικές συνέπειες τόσο πλημμυρικών φαινομένων όσο και πυρκαγιών και σημείωσε ότι και τότε όλα επιρρίπτονταν στα καιρικά φαινόμενα, χωρίς να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους οικισμούς Μπούρτζι και Οαση, που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες από τη μη απομάκρυνση της λάσπης και των κάθε είδους λυμάτων και φερτών υλών, ενώ δήλωσε τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα και τα αιτήματα των πληγέντων.

Παλεύουμε μόνοι μας

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν σχεδόν ένα μήνα μετά τις φονικές πλημμύρες, την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των πληγέντων που έλαβαν το λόγο στηλιτεύοντας παράλληλα την κοροϊδία που βιώνουν από την κυβέρνηση και τις εξαγγελίες για την πενιχρή ενίσχυση των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, τα οποία ακόμη δεν έχουν λάβει οι περισσότεροι, αλλά και για τα 5.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια τους, τα οποία - εκτός του γεγονότος ότι δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης - δεν γνωρίζουν πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πλημμυροπαθείς έκαναν γνωστό ότι ήδη έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, μέσα από συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στους πληγέντες οικισμούς στο Μπούρτζι και στην Καστέλλα, με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων, προκειμένου να διεκδικήσουν μέτρα πραγματικής ανακούφισης και αποκατάστασης, αλλά και την υλοποίηση έργων και υποδομών προστασίας τους. Σημείωσαν ότι, παρόλο που η περιφερειακή αρχή δέχθηκε μια ολιγομελή αντιπροσωπεία τους, τη στιγμή που δεκάδες ακόμα παρευρίσκονταν έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης, για τα αιτήματα που διεκδικούν την υλοποίησή τους έχουν συγκεντρωθεί ήδη πάνω από 700 υπογραφές και η διαδικασία συνεχίζεται.

Μάλιστα, κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία η περιφερειακή αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει, προσπαθώντας να αποφύγει την πίεση καθώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση επιδιώκουν να διαμορφώσουν, ότι «όλα βαίνουν καλώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ