ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ» της Κούβας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Η ΚΝΕ στηρίζει το αίτημα για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς και με σποτ στο διαδίκτυο
Η ΚΝΕ στηρίζει το αίτημα για Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς και με σποτ στο διαδίκτυο
Στηρίζοντας το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η Κούβα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αποκλεισμένη για πάνω από 60 χρόνια από το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και στόχος πολύμορφων επεμβάσεων της ΕΕ, στέλνει για άλλη μια φορά ένα πανίσχυρο μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς!

Στον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις του σε όλο τον κόσμο για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, έχουν "πέσει" ήδη 900.000 άνθρωποι. Σε αυτόν τον πόλεμο η Κούβα παρατάσσει εξειδικευμένες δυνάμεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού Υγείας. Οι 3.772 ήρωες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές "Χένρι Ριβ" έχουν περιθάλψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 250.000 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό σε 38 χώρες, έχοντας σώσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 8.000.

Τα λόγια του Τσε φωτίζουν τον δρόμο...

"Το καθήκον του νέου κομμουνιστή είναι: Να είναι ουσιαστικά ανθρώπινος, τόσο ανθρώπινος που να προσεγγίζει την καλύτερη ουσία του ανθρώπου, κι αυτό να το κάνει με την εργασία, με τη μελέτη, με τη διατήρηση της σταθερής αλληλεγγύης με το λαό και τους λαούς όλου του κόσμου. Να αναπτύξει την ευαισθησία του σε σημείο που να νιώθει αγωνία όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος κάπου στον κόσμο και να ενθουσιάζεται όταν ανυψώνεται κάπου μια καινούργια σημαία της λευτεριάς".

Με αυτά τα λόγια, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, μεγάλος επαναστάτης, γιατρός, απευθυνόταν στους νέους της σοσιαλιστικής Κούβας με ομιλία του σε τελετή για τη 2η επέτειο της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών, το 1962. Δεκαετίες αργότερα, το 2005, στη χώρα που ο λαός, με την καθοδήγηση του Τσε και του Φιντέλ, πήρε τη ζωή στα χέρια του, συστάθηκε για πρώτη φορά η ομάδα των γιατρών "Χένρι Ριβ" για να προσφέρει τότε βοήθεια στο λαό των ΗΠΑ, δύο μόλις μέρες μετά το χτύπημα του καταστροφικού τυφώνα "Κατρίνα". Από τότε, αυτήν την πράξη αλληλεγγύης ακολούθησαν πολλές άλλες ακόμα...

Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή!

Η αποτυχία των συστημάτων Υγείας σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι εκατόμβες νεκρών φανερώνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται συνολικά στην αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπορεύματος, που πουλιέται και αγοράζεται, στην ίδια τη βαρβαρότητα του συστήματος. Μόνο ο αγώνας, στη χώρα μας και διεθνώς, για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου η Υγεία και συνολικά οι ανάγκες του λαού δεν μπαίνουν στο "ζύγι" του κέρδους, αλλά καθορίζουν τις προτεραιότητες και τις επιλογές του κεντρικού σχεδιασμού, μπορεί να δώσει "πνοή" στα μεγάλα προβλήματα του λαού και της νεολαίας.

Στηρίζουμε το αίτημα απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία "Χένρι Ριβ", ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, γέννημα - θρέμμα των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Δάσκαλοι και υγειονομικοί απαιτούν μέτρα προστασίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί διαδηλώνουν στην Ισπανία απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 και προσλήψεις στα σχολεία και τις δομές Υγείας.

Προχτές δάσκαλοι στην ισπανική πόλη Μπιλμπάο έκαναν απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια μέρα υγειονομικοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Οι διαδηλώσεις γίνονται σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Ισπανία, η οποία μάλιστα χτες ξεπέρασε τους 30.000 θανάτους, ενώ η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μεγαλώνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες μολύνσεις.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών του Μπιλμπάο ζητούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, καθώς ένα δημοτικό σχολείο στη Χώρα των Βάσκων έκλεισε στις 10 Σεπτέμβρη, αφότου δάσκαλοι διαγνώστηκαν με Covid-19.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση κατά την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο το οποίο πολλοί από εμάς δεν υποστηρίζουν και επιπλέον δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε», δήλωσαν στο «Reuters» εκπαιδευτικοί του Μπιλμπάο.

Στη Μαδρίτη - όπου τους προηγούμενους μήνες κατέρρευσαν τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας - οι υγειονομικοί διαδήλωσαν καταγγέλλοντας «έλλειψη στήριξης» και απαιτώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες. «Αν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρχίσουν ήδη να αρρωσταίνουν τον Σεπτέμβρη, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα είναι η κατάσταση τον Δεκέμβρη», δηλώνουν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Σχέδιο νόμου ...συμφιλίωσης

Σχέδιο νόμου εγκρίθηκε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας (Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ποδέμος) με τον τίτλο «νόμος Δημοκρατικής Μνήμης» και υποτιθέμενο στόχο να αποκατασταθούν τα θύματα της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο 1936 - 1939, του ισπανικού εμφύλιου και της εποχής που ακολούθησε έως το 1975 που πέθανε ο δικτάτορας. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν, προβλέπεται το λεγόμενο μνημείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων» να γίνει νεκροταφείο και για τις δύο πλευρές του εμφυλίου. Ηταν ένα μνημείο της δικτατορίας, όπου μαρτύρησαν για να χτιστεί χιλιάδες κρατούμενοι της δικτατορίας και αποτελούσε τόπο συνάντησης των νοσταλγών του Φράνκο όπου ήταν θαμμένος και ο ίδιος, έως τον Σεπτέμβρη του 2019, όποτε έγινε η αποτέφρωσή του και η μεταφορά της τέφρας σε νεκροταφείο έξω από τη Μαδρίτη. Οπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, «τα περισσότερα από 30.000 θύματα των δύο πλευρών θα βρουν γαλήνη και θα έχουν τον σεβασμό από όλους». Προωθείται δηλαδή μια λογική συμφιλίωσης, ενώ φυσικά ο χαρακτήρας του φασισμού, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, εξαφανίζεται και εκθειάζεται η αστική δημοκρατία, δηλαδή η άλλη μορφή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κατά τ' άλλα, με βάση τα προβλεπόμενα θα επιδιωχθεί η ανακάλυψη ομαδικών ταφών θυμάτων του εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο, με δημιουργία «εισαγγελίας δημοκρατικής μνήμης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «τράπεζας DNA» με τη βοήθεια των συγγενών. Επίσης θα σταματήσει η δημόσια χρηματοδότηση ιδρυμάτων που υμνούν τη δικτατορία.

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το ΠΑΜΕ

Αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν που κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση, μέσα και από τους όρους διαχείρισης της πανδημίας, προγραμματίζονται σήμερα στη Γαλλία. Αγωνιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Στη Γαλλία όπως και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν την πανδημία για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και δεν πήραν μέτρα για την υγεία του λαού, όπως για το δημόσιο σύστημα Υγείας που υποβαθμίζεται εδώ και χρόνια, τις δημόσιες συγκοινωνίες κ.ά. Την ίδια στιγμή που δίνουν νέα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, χιλιάδες είναι οι απολύσεις εργαζομένων ενώ χιλιάδες άλλοι είδαν εκ περιτροπής εργασία, αναστολές συμβάσεων κ.ά.

Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα την περίοδο της καραντίνας ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία ετοιμάζουν νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με όχημα τα "πλάνα ανάκαμψης".

Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει σε όλη την Ευρώπη ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στρατηγική της ΕΕ ενάντια στους λαούς. Για να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και τη ζωή του λαού και να μην πληρώσουμε ξανά τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Οι ΗΠΑ παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών

ΜΙΝΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα επεισόδια καταγράφονται στην αντιπαράθεση στη Λευκορωσία, όπου ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία ανταγωνίζονται υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα τρέχοντα γεγονότα στη Λευκορωσία» και σημείωσε: «Αν και δημοσίως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ, μόλις ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις, οι Αμερικανοί αύξησαν τη χρηματοδότηση στις αντικυβερνητικές δυνάμεις της Λευκορωσίας με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε πως τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν διάφορες ΜΚΟ και άτομα που είχαν εκπαιδευτεί σε Πολωνία, Λιθουανία, Ουκρανία με «περίπου 20 εκατ. δολάρια για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να σκηνοθετήσουν ακόμη μια χρωματιστή επανάσταση» και «επιμένουν η ΕΕ να αυξήσει την πίεση στο Μινσκ».

Τη Λευκορωσία επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, δύο μέρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Σότσι, και ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης απαιτώντας νέες εκλογές.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα διήμερη επίσκεψη σε Λιθουανία και Λετονία και θα επιθεωρήσει τα γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων ανάμεσα στην ΕΕ, στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Να σημειωθεί πως η Λιθουανία αναγνώρισε στις 10 Σεπτέμβρη την πολιτικό της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ως ηγέτιδα της Λευκορωσίας (στις εκλογές έλαβε περίπου 10%), με τη Λευκορωσία να καταγγέλλει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Εξι μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν) θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία μεταξύ 12 - 16 Οκτώβρη. Χτες ξεκίνησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας («Σλαβική Αδελφότητα - 2020»), κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 25 Σεπτέμβρη.

Στηρίζει και ο ΣΦΕΑ

Επίσης, το ΔΣ του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 - 1974, μετά από πρόταση μελών του, αποφάσισε τη στήριξη της πρότασης που απευθύνει η «Ελληνική Πρωτοβουλία» που ζητά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ», τους γιατρούς και νοσηλευτές που με αφορμή και την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ